image/svg+xml
Aura

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 3.

By:

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 3. Vandaag de dag sluit onze mentaliteit meer en meer aan bij werken tot je erbij neervalt. Je ongezond voelen of moe zijn  is steeds meer een taboe. Het werk moet toch eerst af? Vanaf het moment dat onze carriere onze eerste prioriteit wordt, beginnen we met het verwaarlozen van onze gezondheid. Het is dan niet verwonderlijk dat we een burn-outmaatschappij creëren. In plaats van het rustiger aan te doen wanneer we ons zwak voelen, grijpen we naar chocolade repen of pompen we ons lichaam vol met caffeïne. Alleen wanneer onze gezondheid ons helemaal belemmert om te werken, doen we het rustiger aan. Zelfs dan moeten we ons nog maar een klein beetje beter voelen en we vliegen er meteen weer in.
Klinkt dit herkenbaar? In de komende weken zullen we je vijf vragen voorschotelen die je jezelf kan stellen om deze hedendaagse aandoening beter te kunnen begrijpen.

Vandaag vraag 3:

3. Hoe laat je lichaam je weten dat het tijd is om het rustiger aan te doen?

Je lichaam laat je steeds weten wanneer het onder teveel druk komt te staan. Deze signalen herkennen voordat ze uit de hand lopen is de sleutel tot het voorkomen van een burn-out. Maar wat zijn ze? Dat is een moeilijke vraag, maar er zijn zeker enkele signalen die vaker voorkomen.

We geven je een lijst maar deze is uiteraard niet compleet: Ben je plots meer vatbaar voor een gewone verkoudheid? Werkt je spijsverteringssysteem niet meer perfect? Ben je meestal nerveus? Lijdt je aan een hoge bloekdruk, spierpijn, allergieën of andere kwalen?

Veel mensen zien gestresseerd zijn niet als een ziekte. Maar onthoud dat stress vaak mentale kwalen veroorzaakt die vergezeld worden door fysieke kwalen. Luisteren naar je lichaam stelt je in staat om je persoonlijke signalen te herkennen en te identificeren. Praat erover met je arts om negatieve gevolgen te vermijden.

Je hoofdbron van energie? Dat ben je zelf (of dit zou toch moeten). Mensen die in een cirkelsburn-out terecht komen, proberen hun energie in hun werk, sociale netwerk of simpelweg de buitenwereld te vinden. Dit kan werken op korte termijn, maar niet op lange termijn. Sociale activiteiten en prachtige momenten met vrienden en familie geven je ook energie, net zoals het bereiken van succes op je werk, maar alles begint bij het middelpunt en dat ben je zelf.

Onderschat het belang van voldoende slaap zeker niet. 60% van alle mensen denken dat 6 uur slaap per nacht genoeg is voor hun, maar in de realiteit heeft slechts 15% van alle mensen genoeg met zo’n kleine hoeveelheid slaap. Een misvatting die schadelijk is voor je productiviteit, omdat mentale herstel plaatsvindt tussen het zesde en het achtste uur van je slaap. Ben je goed uitgerust? Probeer eens een dagje zonder caffeïne. Als je niet lijdt aan een tekort aan energie, dan heb je voldoende geslapen.

Vraag 1 en 2 uit deze reeks vind je hier: VRAAG 1 + VRAAG 2.