Loop ik risico op een Burn-out
image/svg+xml
Aura

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 1

By:

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 1. Vandaag de dag is onze mentaliteit er steeds meer een van werken tot je erbij neervalt. Je ongezond voelen of moe zijn  is steeds meer een taboe. “Het werk moet toch eerst af?” Vanaf het moment dat onze carriere onze eerste prioriteit wordt, beginnen we met het verwaarlozen van onze gezondheid. Het is dan niet verwonderlijk dat we een burn-out maatschappij creëren. In plaats van het rustiger aan te doen wanneer we ons zwak voelen, grijpen we naar chocoladerepen of pompen we ons lichaam vol met caffeïne. Alleen wanneer onze gezondheid ons helemaal belemmert om te werken, doen we het rustiger aan. Zelfs dan moeten we ons nog maar een klein beetje beter voelen en we vliegen er meteen weer in.
Klinkt dit herkenbaar? In de komende blogposts schotelen we je vijf vragen die je jezelf kan stellen om deze ziekte van de tijd beter te begrijpen en bij jezelf na te gaan.

Loop ik risico op een Burn-out?: 1. Is je eigenwaarde/zelfvertrouwen onlosmakelijk verbonden met je werk?

Vooral mensen met prestatiedrang hebben moeite met loslaten. Ze zijn niet tevreden tot ze hun doelen hebben bereikt. Nu is het uiteraard geweldig om je doelstellingen na te streven, maar vaak bereik je ze sneller door af en toe een stapje terug te nemen. Dit geeft je niet alleen een ander perspectief, maar het is ook beter voor je gezondheid.

Een burn-out daarentegen verstoort je schema ernstig. Enkele dagen verlof, of wat tijd voor jezelf om te bekomen, zijn niets vergeleken met de langdurige effecten van een burn-out. Mensen die zichzelf identificeren met hun werk, vergeten vaak dat er andere essentiële zaken in hun leven zijn die evenveel aandacht en tijd verdienen. Ze worden compleet geabsorbeerd door de projecten, werk en de doelstellingen.

Dit is de reden waarom je voor jezelf moet ontdekken welke andere elementen van je leven meer kwaliteit (tijd) verdienen. Gezondheid is vanzelfsprekend één van deze elementen. Onthoud dat het eerste symptoom van een burn-out overdreven ambitie is. Dit wordt gevolgd door zelfverloochening, hevige negatieve emotionele reacties, vergeetachtigheid en als laatste  een totaal gebrek aan levenslust.

Een goede tip: maak je eigen batterijmeter. Zo kan je jezelf elke dag doorlichten. Duidt de meter aan dat je een laag energielevel hebt, doe het dan rustiger aan. Zoek je innerlijke energie en rust uit. Van zodra je opgeladen bent, ben je klaar om te strijd terug aan te gaan met je obstakels en dat op volle kracht.

Over de foto: ‘Matchstick Men’ door Wolfgang Stiller is een bijzonder kunstproject. De collectie lucifers met hoofden was te zien in de Python Gallery in Zurich, Switzerland en maakte deel uit van de collectie genaamd ‘Burnout’.