image/svg+xml
Aura

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 2

By:

Loop ik risico op een Burn-out? Deel 2. Vandaag de dag is onze mentaliteit er steeds meer een van werken tot je erbij neervalt. Je ongezond voelen of moe zijn  is steeds meer een taboe. “Het werk moet toch eerst af?” Vanaf het moment dat onze carriere onze eerste prioriteit wordt, beginnen we met het verwaarlozen van onze gezondheid. Het is dan niet verwonderlijk dat we een burn-out maatschappij creëren. In plaats van het rustiger aan te doen wanneer we ons zwak voelen, grijpen we naar chocoladerepen of pompen we ons lichaam vol met caffeïne. Alleen wanneer onze gezondheid ons helemaal belemmert om te werken, doen we het rustiger aan. Zelfs dan moeten we ons nog maar een klein beetje beter voelen en we vliegen er meteen weer in.
Klinkt dit herkenbaar? In de komende blogposts schotelen we je vijf vragen die je jezelf kan stellen om deze ziekte van de tijd beter te begrijpen en bij jezelf na te gaan.

Loop ik risico op een Burn-out: 2.Welke patronen en foute veronderstellingen voeden je gewoontes?

We verzamelen tonnen mentale bagage in ons leven. Deze bagage omvat regels, waarden en veronderstellingen over hoe de wereld zou moeten werken. De basis voor de veronderstellingen die we maken ligt bij onze opvoeding, onze eigen ervaringen en principes, maar ook bij onze vrienden, de omgeving waarin we leven en in onze (pop) cultuur.

Je mentale bagage is wat jou uniek maakt en dat is geweldig! Sommige denkpatronen zijn echter moeilijk los te laten en worden zodoende schadelijk voor je welzijn. Enkele voorbeelden:

  • Ik moet perfect zijn en alles perfect doen.
  • Ik moet in staat zijn om alles aan te kunnen zonder me gestresseerd of moe te voelen.
  • Ik mag niet relaxen voor ik alles dat ik moest doen heb afgerond.
  • Ik kan het alleen aan, ik heb geen hulp nodig.
  • Ik kan goed multitasken.

Klinkt dit bekend? In jezelf geloven en enthousiast zijn is positief. Onthoud echter dat elke situatie anders is. Iedereen heeft een punt waar hij om hulp moeten vragen, een pauze moet nemen of het wat rustiger aan moet doen. Je zal beter presteren als je je beter voelt. Onthoud dat multitasken energie verspilt aan een ongeloofelijke snelheid.

In de onderstaande alinea vind je 2 tips die je kunnen helpen om slechte gedachtegangen te vermijden.

  1. Gebruik je verstand. Neem de tijd en werp een blik op jezelf.
    Neem een halfuur per week, bijvoorbeeld vrijdagnamiddag, om alle stressfactors op te schrijven. Door ze zichtbaar te maken, zullen ze niet tot onrealistische grote proporties groeien. Probeer om ze weg te werken in de week die volgt, of accepteer ze zoals ze zijn van zodra je ze neerschrijft.
  2. Begin de dag met een gezonde cocktail. Neem een moment en let op iets prachtig in je omgeving. Schenk een glas lauw water en drink het leeg. Wees blij dat je zo’n moment kan ervaren.

Op deze manier, zal je je dag starten met een gezond glas biochemie gevuld met dopamine. Neem wat tijd om wat te bewegen en voeg endorfines toe aan het geheel. Zo zal je vrolijk en klaar zijn voor een goede dag. Deze cocktail is zeker beter dan de stress gerelateerde cortisol en adrenaline mix waar we zo aan gewend zijn.

Vraag 1 uit deze reeks vind je hier: VRAAG 1.