image/svg+xml
Aura

Flow to Grow: 6 misverstanden over mindfulness en meditatie

By:

Flow to Grow: 6 misverstanden over mindfulness en meditatie. Enige tijd geleden maakte ik kennis met een bijzondere vrouw, Sofie-Anne Heyse. Naast een actief lid bij het Straffe Madammen netwerk, is Sofie-Anne is oprichtster van Flow to GrowZe helpt ondernemers en leiders om op een meer intuïtieve en oprechte manier in het zakenleven te staan. Haar missie is om bewustzijn te integreren in business, om van daaruit een inspirerende en veelbetekende leider te worden.

van+rafelghem+portret+2017_bewerktSofie-Anne is naast Mindfulness Trainer ook gespecialiseerd in CranioSacrale therapie en volgde wereldwijd trainingen in filosofie, psychologie, constellaties, enz. Ze is ook een regelmatige blogster. Een recent artikel van haar rond Mindfulness en de misverstanden errond trok mijn aandacht. Ik deel het dan ook graag via dit samenvattende artikel. De volledige blogpost lees je hier.

  1. 1. “Door te mediteren zal ik stoppen met denken” 

Stoppen met denken is een hele uitdaging en quasi niet haalbaar. Zelfs als je enkele jaren in de Himalaya zou zitten mediteren in de hoop van geen prikkels meer rond jou te hebben, zullen er gedachten voorbij komen. De bedoeling van meditatie is niet om de gedachten te stoppen. Je neemt je voor om je gedachten te observeren.

2.    “Door Mindful te zijn, zal ik geen stress meer hebben”

Mensen die Mindful in het leven staan, ervaren net als iedereen stress. Stressvolle situaties zullen er altijd zijn. Het verschil zit hem in jouw relatie met stress en de manier waarop jij met stress omgaat. Je ziet het onderscheid tussen jouw deel van de verantwoordelijkheid en het deel van de andere.

3.    “Meditatie is zweverig”

Het ziet er misschien zweverig uit, maar dat is het niet : meditatie helpt je gronden, verankeren en centeren. Door eerst je aandacht naar binnen te keren, leer je verbinding maken met je binnenwereld. Door jezelf beter te leren kennen, kan je beter zorgen voor jezelf en leer je jouw keuzes bewuster afstemmen met dat wat resoneert met je diepste kern; met jouw authentieke waarheid. Daarna is het tijd voor actie.

4.    “Meditatie is niets voor mij, ik kan niet stil zitten: ik ga liever sporten”

Sporten is en blijft gezond. Wanneer je “in the zone” geraakt, is het inderdaad een goede manier om jouw gedachten “te verzetten” en de batterij weer op te laten. Toch is het een valkuil wanneer je meditatie wil vervangen door sporten. Je komt jezelf tegen en dat is niet altijd leuk. Dus gaan we excuses verzinnen om vooral niet te hoeven stil worden. Sporten kan dus ook tot het vluchtgedrag behoren. Het kan ook een en/en verhaal zijn.

5.    “Ik heb verkeerd gemediteerd”

Je kan niet verkeerd mediteren. Het enige wat verkeerd kan gaan is dat je niet mediteert. Meditatie kan zowel een aangename ervaring zijn als een onaangename. Wat je ook ervaart, het hoort bij de flow van het leven. Meditatie weerspiegelt de ups en de downs van het dagelijkse leven.

6.    “Mindfulness is een hype die zo weer voorbij gaat”

Mindfulness & meditatie doen langzaam maar zeker hun intrede in de Westerse manier van leven. Het helpt ons vertragen en dat geeft ons een gezonder perspectief op de hectiek van het leven. Het collectief bewustwordingsproces is met een gigantische snelheid aan het stijgen. Door zelf te leren mediteren en je eigen bewustwording te vergroten, zal je makkelijker meestromen in de natuurlijke flow van het leven.