Slaap, het gezondheidselixir
image/svg+xml
Herculean Alliance

Slaap, het gezondheidselixir

By:

Slaap, het gezondheidselixir.
Waarom noemen ze slaap het gezondheidselixir? Waarom loopt het vandaag zo fout met slaap in onze maatschappij?
Welke tips kan je onmiddellijk toepassen?
En ook: Wat kost slaaptekort op bedrijfsniveau?
Je leest het hier.

Slaap: bron van vitaliteit

Slaap heelt ons lichaam fysisch, mentaal en psychologisch. Vandaar dat het als een elixir is voor een lang en vitaal leven.

Goed slapen maakt je niet alleen mooier, gezonder, energieker. Maar ook productiever, creatiever en slanker. Bovendien draagt het bij tot een gezond libido.

Vandaag worden we vooral geconfronteerd met 2 problemen als het op slaap aankomt:

 1. Te weinig slaap: deze personen laten zichzelf niet toe om de nodige uren rust te hebben.
 2. Verstoorde slaap en slaapstoornissen:  deze personen kunnen niet genoeg slapen door medische redenen of mentale stress in de vorm van teveel enthousiasme of bezorgdheden en piekeren.

De gemiddelde volwassene heeft nood aan 7,5 uur slaap. Dit komt overeen met 5 slaapcycli van 90 minuten.  10% van de volwassenen hebben slechts nood aan 4 slaapcycli en voelen zich na 6 uur slapen kiplekker. Indien dat bij jou het geval is, dan is dat hoogstwaarschijnlijk genetisch bepaald.  Is dat niet zo, dan zou het best wel eens kunnen zijn dat je jezelf iets wijsmaakt.

Onze 24-uren maatschappij

Vandaag zijn er veel slaapproblemen omdat we in een YOLO en steeds geconnecteerde maatschappij leven.  Je moet weten dat onze verre voorouders een groot deel van het jaar 3 uren hadden om van avondrood naar de nacht te gaan. Hun melatonine afscheiding nam toe tijdens het avondrood om vervolgens in het donker in slaap te vallen. Wij gebruiken (blauw) licht tot laat in de nacht. De pandemie zet ons aan tot nog meer schermtijd om meer te connecteren op afstand met anderen.

Typische gevolgen van een slechte nachtrust

 1. Op korte termijn:
 • een gevoel van moe, moe, moe zijn , je sleurt je door je dag
 • je hebt een kort lontje en bent makkelijk geïrriteerd
 • je vergeet makkelijk dingen, je brein hangt in de mist
 • je bent minder vitaal en minder stralend. Dat kan inhakken op het zelfvertrouwen
 • je krijgt cafeïne aanvallen om je dag door te komen
 • vreetbuien, met bijvoorbeeld die suiker of vettige hap die moet erbij om het vol te houden
 • na enkele slechte nachten word je al vatbaarder voor infecties, aangezien je immuunsysteem al is aangetast.

2. Op lange termijn. Als je al jarenlang slecht slaapt en dat meermaals per week, dan verhogen de gezondheidsrisico’s:

 • verhoogde kans op overgewicht
 • diabetes
 • hart- en vaatziekten
 • mentale aandoeningen, zoals Alzheimer op latere leeftijd

Enkele vuistregels

We hebben er dus met zijn allen baat bij om onze slaap te koesteren. En soms is het genoeg om enkele vuistregels toe te passen zoals

 • Vast ritme van slapengaan en opstaan
 • Geen blootstelling aan blauw licht 1 uur voor het slapengaan
 • Geen cafeïne 6 uur voor het slapengaan
 • Alcohol vermijden 3 uur voor het slapengaan en sowieso de consumptie ervan beperken
 • Een avondritueel ontwikkelen waarbij je ontspant. Zo capteert je brein: “ok, de dag is voorbij, ik mag loslaten en slapen.”

Bij diepergewortelde slaapproblemen bij inslapen en doorslapen roep je best de hulp van een slaapexpert in om bijkomende technieken, gewoonten en gedachten te ontwikkelen. Zodat je slaap weer een natuurlijk proces wordt. Bij een acuut slaapprobleem veroorzaakt door een persoonlijke crisis kan slaapmedicatie op korte termijn 2 à 3 weken een oplossing bieden. Gebruik dit echter niet langer. Wil je je slaapprobleem evalueren: vul de slaapscan in van Sleepcompass.

Wat betekent dat op bedrijfsniveau?

Op bedrijfsniveau kan je stellen dat 33% van je medewerkers (45% in coronatijden) soms tot regelmatig slecht slapen.  10% (19% in coronatijden) van hen lijdt aan insomnie. Zij slapen minstens 3 keer per week slecht in en/of door, of ze worden te vroeg wakker volgens de Onderzoeksgroep Brain, Body and Cognition VUB

Rand International berekende dat tijdens de kost op bedrijfsniveau van slapeloosheid de volgende is:

 • Werknemers die minder dan 6 uur per nacht slapen,  lijden  2,4% meer productiviteitsverlies dan wie tussen 7 en 9 uur slaapt
 • Wie slaapt tussen 6 en 7 uur, heeft 1,5% meer productiviteitsverlies dan wie tussen 7 en 9 uur slaapt

Volgens de studie van Rand International bedraagt de kost van een medewerker die minder dan 6 uur slaapt € 2.000. Dat staat gelijk aan een verlies van 6 werkdagen per jaar. Zij die 6 tot 7 uur slapen, verliezen 3,7 werkdagen meer per jaar t.o.v. wie tussen 7 en 9 uren slaapt . Dat staat gelijk aan 1.235 euro. En dit rekensommetje geldt voor 19% tot 45% van je medewerkers.

Slaap, het gezondheidselixir. Laat dit alvast een wake-up call zijn om voortaan toch minstens 7u per nacht te slapen. Slaap zacht! Meer artikels lezen over slaap? Lees ze hier.

Claudine Drees Slaapcoach
Claudine Drees Slaapcoach en trainer