3 redenen waarom collectieve mindfulness belangrijk is
image/svg+xml
Herculean Alliance

Collectieve Mindfulness: 3 redenen waarom je er best nu mee start

By:

3 redenen waarom collectieve mindfulness belangrijk is.Mindfulness, je kent het wel. Deze populaire meditatievorm helpt om stress en angst te verminderen en uithoudingsvermogen te vergroten. Maar het heeft ook een positieve impact op werkplezier, het verbetert de focus verbetert het leiderschap.

Fantastisch als je het als individu al beoefent. Maar wist je dat je er als team nog veel meer kan uithalen? Collectieve mindfulness is echt iets dat je moet proberen in het nieuwe jaar!

De 3 sleutelelementen van mindfulness zijn toelaten, onderzoeken en meta-bewustzijn. Als je ze samen met de collega’s kan beoefenen, dan versterk je alleen het effect. Collectieve mindfulness verhoogt dat het bewustzijn van de medewerkers over de verwachtingen in de organisatie. Bovendien worden ze zich bewuster van de specifieke dynamiek tussen de collega’s. Groepen die teambewustzijn ontwikkelen, zijn bovendien beduidend meer bezig met het welzijn van hun teamleden en collega’s over het algemeen.

1. Toelaten

Toelating is de wijsheid om de huidige realiteit te accepteren en elke situatie openlijk met mededogen te beschouwen. Het gaat er om dat je niet te veel energie besteedt met hopen dat de dingen anders zijn dan de werkelijke situatie. Of erger, om erachter te komen wie de schuld moet krijgen (een algemene reactie op dingen die fout gaan, vooral bij een crisis). Het accepteren van de status quo betekent niet dat je als team de verantwoordelijkheid moet negeren om iets te veranderen. Wel integendeel! Als je als team ontdekt wat voor collega’s belangrijk is en hun eigen situatie ontdekt, voelt de teamleden sympathie voor elkaar en zullen ze vervolgens meer geneigd zijn om een oplossing te zoeken.

2. Onderzoeken

Onderzoek is het vermogen om nieuwsgierig te blijven op drie niveaus: naar individuele teamleden en hun gewoonten en voorkeuren;
je team en zijn dynamiek;
en naar het organisatorische en maatschappelijke systeem om je heen.

In vergaderingen richt het team zich meestal op het “wat“. Maar ze mogen daarbij het “hoe” niet uit het oog verliezen. Uitzoeken hoe ze processen om samen te werken als tean verbeteren. Het is belangrijk om hier tijd voor in te plannen in teamvergaderingen of specifieke teamuitdagingen bewust vast te pakken en hierbij nog even de discipline te bewaken om in de onderzoeksfase te blijven. Dit in plaats van al te snel tot de actie over te gaan. Het is belangrijk om het team een STOP-momentje te laten inlassen en te reflecteren over de gewoonten die de teamobjectieven al dan niet vooruithelpen.

3. Meta-bewustzijn

Meta-bewustzijn is het vermogen om ervaringen te observeren en te beschrijven vanuit het perspectief van een individu, van een team en vanuit het systeem. Het is dus vanuit al deze perspectieven. Veel meer dan enkel beperkt te zijn tot de persoonlijke ervaringen van één persoon. Je bekijkt dus vanuit je eigen perspectief, maar ook vanuit het team en tegelijk op niveau van de organisatie en dat maakt het bewustzijn veel groter.

Teamleiders zijn het best geplaatst om meta-bewustzijn mogelijk te maken. Maar in een mindful team (of het nu face-to-face of virtueel is) zou elk lid de nodige ruimte en opportuniteit moeten hebben om de mindfulness van de vergadering te verhogen.

Korte mindfulness-oefeningen kunnen een prima tool zijn om standvastigheid, bewustzijn en concentratie te verbeteren. Een 1 minuut meditatie bijvoorbeeld in het begin van een meeting kan wonderen doen, waarbij de teamleden simpelweg zichzelf even checken, op het moment zelf focussen en hun intentie vormen voor de meeting.

Waarom niet één teamlid aanduiden als observator in je volgende meeting? Zijn of haar rol kan zijn om de big picture te behouden en het team te herinneren aan de 3 sleutelelementen. Een andere manier is om iedereen te vragen om hun observaties in te plannen op een specifiek moment in de agenda.

Mocht je je het nog afvragen: Er is wel degelijk een business case voor collectieve mindfulness. Teams die bewust bezig zijn met deze 3 elementen zullen zich psychologisch veiliger voelen en meer bezig zijn met innovatie. En ze voelen zich beter in hun vel en beleven meer tevredenheid over hun job. Geen overbodige luxe in deze tijden!

3 redenen waarom collectieve mindfulness belangrijk is. Bron: Reitz, M., & Chaskalson, M. Why Your Team Should Practice Collective Mindfulness. Harvard Business Review.