Waarom adem meer inhouden
image/svg+xml
Herculean Alliance

Waarom we meer onze adem moeten inhouden

By:

Hoezo onze adem inhouden? Is het nu net niet de bedoeling dat we zoveel mogelijk zuurstof in ons lichaam hebben?

Wat gebeurt er wanneer we ademen?

We kunnen gemiddeld 3 weken zonder voedsel, 3 dagen zonder water en 3 minuten zonder zuurstof. Toch gaat veel aandacht in de gezondheidsindustrie nog naar de kwaliteit en kwantiteit van de voedingsstoffen die we dagelijks tot ons nemen. Wat dan met de kwaliteit en hoeveelheid van de zuurstof die we inademen?

We ademen onbewust, gemiddeld rond de 20.000 keer per dag. Het is dus iets waar we niet bewust mee hoeven bezig te zijn. En net dat zouden we iets vaker moeten doen.

Telkens we ademen, nemen we zuurstof (O2) op in ons lichaam en blazen we koolstofdioxide (CO2) uit. Vaak wordt CO2 beschouwd als een afvalstof. Maar niets is minder waar. Er zijn 3 belangrijke voordelen van CO2:

  1. Voldoende CO2 zorgt ervoor dat zuurstof uit ons bloed naar onze cellen wordt overgedragen. Dit onder invloed van het Bohr effect. Wanneer we dus te veel CO2 uitademen, dan is ons bloed wel voldoende voorzien van zuurstof, maar krijgen we deze zuurstof niet overgedragen naar onze cellen -die het moeten omzetten in energie.
  2. CO2 draagt bij tot de balans van de zuurtegraad (pH) in ons lichaam. Deze zuurtegraad (ongeveer een pH van 7,365) draagt bij tot de goede interne werking van onze organen en ons metabolisme. Te weinig CO2 doet onze zuurtegraad stijgen. M.a.w. te veel CO2 maakt ons lichaam te zuur.
  3. Te veel ademen kan onze bloedstroom reduceren. Wanneer we veel zuurstof inademen, vernauwen onze bloedvaten. Dit consequent doen vermindert de bloedtoevoer naar onze hersenen en vitale organen. Misschien kent u het gevoel wel van ’s ochtends op te staan en u duizelig te voelen. Dat is een teken dat we tijdens onze slaap te veel door onze mond hebben liggen ademen. De aanwezigheid van CO2 doet onze bloedvaten ontspannen en open gaan.

Als CO2 dan zo belangrijk is, hoe moeten we deze stof dan terug op peil brengen? Wat volgt zijn enkele methoden om hiermee aan de slag te gaan.

Hypoxie training

Geregeld tijdens de dag lichter gaan ademen en minder zuurstof innemen zorgt ervoor dat ons CO2 niveau terug genormaliseerd wordt. Er zijn verschillende methoden die ons hierin kunnen helpen.

Wim Hof op een ijsschots

De Wim Hof methode

Wim Hof aka “the Iceman” heeft de afgelopen jaren veel bijval gekregen met zijn methode na talloze wetenschappelijke onderzoeken.

In zijn methode werkt hij met ademhalingstechnieken die ons helpen om onze adem langer in te houden. Tijdens de oefeningen maken we eerst het lichaam alkalisch door meer zuurstof in te ademen en veel CO2 uit te ademen. Dit wordt dan gevolgd door een periode van “hypoxie” waar we onze adem zo lang mogelijk gaan inhouden.

De voordelen van zijn ademhalingsmethoden zijn enorm. Van minder stress, betere slaap en verhoogde focus tot zelfs verbeterde sportprestaties.

De Buteyko methode

Russische wetenschappers hebben toonden al langer de gezondheidsvoordelen aan van “hypoxie training”, waarbij we dus voor korte perioden blootgesteld worden aan minder zuurstof.

Dr. Buteyko, één van de Russische wetenschappers, heeft de Buteyko methode ontwikkeld, met spectaculaire resultaten bij mensen met autoimmune ziekten zoals astma. Deze methode draait rond het lichter ademen en de adem voor uitgebreidere periodes inhouden – een “gecontroleerde pauze”.

Voordelen van hypoxie training

Zowel de Wim Hof methode als de Buteyko methode steunen op jarenlang wetenschappelijk onderzoek waarbij de effecten van minder zuurstofopname bewezen zijn. Hier volgen enkele van de voordelen:

Alvast redenen genoeg om er zelf eens mee aan de slag te gaan. Bovenstaande methodes bieden een goed vertrekpunt om zelf te experimenteren met de ademhaling. Via onze coaching trajecten en welzijnsprogramma’s voor managers helpen we performanter en gezonder in het leven te staan. Een goede ademhaling vormt hierbij de basis.

Lieven Van Linden (Oprichter Built For Endurance)