is covid-19 het beste
image/svg+xml
Aura

Is Covid-19 het beste wat Employee Engagement kon overkomen? (deel 2)

By:

Is Covid-19 het beste wat Employee Engagement kon overkomen- deel 2? Volgens HR specialist Josh Bersin alvast wel. Eind april publiceerde hij een opmerkelijk artikel dat we toelichten in 2 delen. In het eerste gedeelte bespraken we 3 positieve invloeden. Hieronder vindt u de 3 volgende.

Blijkbaar was er een wereldwijde gezondheidscrisis nodig voor bedrijven om te beseffen dat investeren in werknemers loont. Want een betere cultuur, werkervaring en veiligheidsgevoel zorgen voor betere resultaten en een betere werksfeer:

4. Een veranderde cultuur van leiderschap

De CEO is nu eerder de Chief Empathy Officer geworden en dat blijkt ook volgende cijfers uit het onderzoek van Willis Towers Watson. Volgens 63% van de HR-professionals is hun organisatiecultuur versterkt. 59% geeft aan dat het welzijn op de werkvloer is verbeterd. En volgens 55% is de ervaring met en tussen werknemers verbeterd.

CEO’s merken nu meer dan ooit dat ze eerst voor hun medewerkers moeten zorgen tijdens deze crisis. Dat is te merken aan de empathie, veerkracht en veiligheid zie ze tonen. Dit zorgt tevens voor een sterkere inspiratie bij hun medewerkers.

5. Telewerken werkt.

Alle begin is moeilijk en dat blijkt ook bij telewerk. Maar wat blijkt uit het onderzoek, is dat individuen zich zeer snel aanpassen. Flexibel thuiswerk geeft een gevoel van kracht en focus . Uit de Willis studie blijkt dat 79% van de bedrijven een positieve of neutrale verandering ziet in het telewerken en de productiviteit van hun werknemers. Dit wordt beïnvloed door de snelheid van aanpassing van de online mogelijkheden zoals Microsoft-teams, online dashboards, enz. De mogelijkheid tot telewerken biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de klanten zoals online raadpleging. Door deze mogelijkheden beginnen bedrijven zich aan te passen en overwegen ze een nieuw bedrijfsmodel.

6. Nieuwe en geheroriënteerde investering in HR- en talentenprogramma’s

De coronacrisis brengt een daling in de budgetten met zich mee. Dat wilt echter niet zeggen dat er minder geïnvesteerd wordt in bepaalde aspecten, integendeel. 78% van de bedrijven investeert in onboarding (vaak om werknemers op afstand te huisvesten), 74% investeert in rekrutering (veel bedrijven veranderen hun personeelsbehoeften ingrijpend) en 69% investeert in opleiding. 48% van de bedrijven daarentegen verandert hun performance management programma’s. Dit zou liggen aan het feit dat bedrijven overwegen om alle prestatie- en doelprogramma’s voor het jaar stop te zetten. Deze investeringen zorgen mee voor het verbeteren van de teamprestaties i.p.v. de individuele prestaties . 

Uit onderzoek van Willis Towers Watson is gebleken dat 95% van de werknemers geleven dat hun leiders oprecht geïnteresseerd zijn in het welzijn van de werknemers. 85% heeft vertrouwen in het werk dat door de managers gedaan wordt. Dergelijke hoge cijfers zijn zelden gezien. Dit komt doordat teams naar elkaar luisteren, met elkaar praten, vragen stellen aan elkaar op zakelijk en persoonlijk vlak, en doordat ze samenwerken aan projecten.

Laat dit alvast een crisis zijn waaruit we verder kunnen leren en groeien door deze positieve houding vast te houden na de coronacrisis.

Bron: Josh Bersin