start koude douche
image/svg+xml
Herculean Alliance

5 redenen om te starten met een koude douche

By:

Start met een koude douche.
Een koude douche in de ochtend? Het nemen van een koude douche lijkt niet echt de leukste routine om je dag mee te starten. Toch geldt 30 seconden koud afdouchen als één van de snelste manieren om je immuunsysteem een boost te geven en vol met energie aan je dag te beginnen.

Wim Hof aka “The Iceman” heeft met zijn vele records en het testen van de menselijke grenzen alvast koude therapie de laatste jaren op de kaart gezet.

Wat volgt zijn 5 wetenschappelijk bewezen redenen om alvast je dag ijskoud te starten.

Voetnoot: Wees steeds voorzichtig met drastische temperatuurswisselingen wanneer je lijdt aan een hartziekte of andere chronische aandoeningen.

1. Het is beter dan caffeïne

De temperatuurschok die je voelt bij het nemen van een koude douche geeft onmiddellijk een stijging van je hartslag. Deze stimuleert de bloedsomloop en voorziet extra zuurstof aan je cellen. Dit verhoogt je alertheid.Goed nieuws dus voor iedereen die het moeilijk heeft om zichzelf in gang te krijgen ‘s morgens…

2. Reduceer stress en voel je gelukkiger

Het klinkt misschien tegenstrijdig…een ijskoude douche die je beter doet voelen? Toch tonen studies aan dat dagelijks koud douchen een boost geeft aan je humeur. Onderzoekers linken de positieve gevolgen aan de endocriene reactie en het verhogen van endorfines en serotonine in je lichaam, je “feel good hormonen”.

3. Versla je verkoudheid door…koude

Een koude douche deel laten uitmaken van je ochtendroutine versterkt je immuunsysteem zodat ziektekiemen geen kans meer maken. Koude blootstelling activeert witte bloedcellen in je lichaam, beter gekend als “het leger van je afweersysteem”.

4. Verhoogt metabolisme

Koude activeert je “bruin vet”, een metabolisch actief vet dat snel energie verbruikt in plaats van het op te slaan in je lichaam. Bruin vet, in tegenstelling tot normaal wit vet, is gelinkt aan een verhoogd metabolisme en verlaagt het risico op obesitas.

5. Vermindert pijn en verbetert recuperatie

Eén van de meest gekende gezondheidsvoordelen van koude is dat het door veel atleten gebruikt wordt om pijn te reduceren en recuperatie te verbeteren. Koude helpt tegen stramme spieren en stijfheid, en wordt vaak ingezet om ontstekingen en lichaamlijke klachten veroorzaakt door arthritis en fibromyalgie te verminderen.

Nog niet overtuigd? Gewoon proberen! De “eenvoudigste” periode om ermee te starten is alvast aangebroken. De watertemperatuur is namelijk het hoogst tijdens de zomermaanden.

Hoe?

Gewoon starten met een normale warme douche en de laatste 30 seconden draai je de kraan volledig koud. Start met een koude douche voor je voeten en handen en breid vervolgens uit naar het hele lichaam. Gebruik je ademhaling – lang uitademen -om controle te krijgen over je lichaam en geest.

Wil je toch liever een echte ijskoude ervaring meemaken en een volledig ijsbad nemen onder professionele begeleiding? Bij Built For Endurance laten we je graag kennismaken met de Wim Hof Methode, de manier om terug controle te krijgen over lichaam en geest.

Lieven Van Linden – Oprichter Built For Endurance