ik train
image/svg+xml
Aura

Ik train. Dus waar blijft mijn resultaat?

By:

“Sinds enige tijd heb ik de smaak te pakken en beweeg regelmatig. Ik train zoals het moet. Het lukt me om mijn plan te volgen en 3 keer per week te lopen met behulp van mijn app. Of ik ga naar de fitness waar ik 45 min. de crosstrainer trotseer en een paar oefeningen doe. Toch heb ik het gevoel dat het niet vooruit gaat en twijfel ik of ik wel goed bezig ben. Ik voel me wel beter in mijn vel, maar het zijn momenteel nog geen grote successen die ik behaal. Ik train. Dus waar blijft mijn resultaat?”

Een herkenbare situatie bij heel wat mensen, omdat het niet duidelijk is wat er exact nodig is om hun persoonlijk doel te bereiken. Je hebt alvast de juiste stappen gezet om van bewegen een gewoonte te maken en dat is goed nieuws. Een belangrijke stap is nu vooral ook te weten komen wat er voor jou werkt en wat niet. Jezelf frequent evalueren is dan ook van belang om te weten waar je staat.

Frequentie, intensiteit, continuïteit

Ga alvast uit van de 3 volgende zaken die cruciaal zijn om resultaat na te streven : frequentie, intensiteit en continuïteit.

De meeste mensen die beginnen te bewegen, slagen er meestal in om goed van start te gaan met gemiddeld 3 trainingen per week. De intensiteit bepalen ze meestal aan de hand van hun gevoel. Dat is op zich al goed, al schuilt hier wel het gevaar dat ze niet de extra mile doen. Trainen aan een te lage intensiteit levert ook geen progressie op, waardoor resultaat uitblijft. Durf jezelf over die grens te trekken.

Volhouden over langere termijn zorgt ervoor dat je resultaat steeds meer zichtbaar wordt en daar loopt het voor heel wat mensen fout. Als je begint met een beweegprogramma, dan moet je ook in acht nemen dat je minstens 6 maanden deze bovengenoemde parameters onder controle moet houden. Spijtig genoeg stellen we vast dat vele mensen te snel zichtbaar resultaat willen. En als blijkt dat dit niet het geval is dan komen er al snel allerlei excuses naar boven. De vraag “Ik train. Dus waar blijft mijn resultaat?” heeft ook nog andere mogelijke oorzaken waar je rekening moet mee houden.

Varieer en blijf gemotiveerd

Iedereen bereikt zijn resultaat op een andere manier. Maar het gaat wel meestal ook gepaard met een gezonde afwisseling in wat je doet. Vermijd dus vooral eenzijdige of eentonige trainingen waar je steeds vervalt in eenzelfde ritme of keuze aan oefeningen. Je lichaam past zich aan. Op een bepaald moment wilt dat ook zeggen dat er geen uitdaging meer is voor je lichaam en je motivatie zal ondermijnd worden. Naast afwisseling en variatie is het ook zeer belangrijk om niet enkel te focussen op conditie of enkel op kracht.

Een mix van conditie en kracht is zeer aan te raden met de nadruk op 1 bepaald onderdeel in functie van je doel. Dus als je traint om 10 km te kunnen lopen, dan spreekt het voor zich dat je niet 3 keer per week in het krachthonk gaat sjouwen aan halters -want dat is niet in lijn met je doel. Een aanrader voor vrouwen trouwens is alvast om meer tijd te spenderen aan krachttraining, omdat dit veel meer impact heeft op het figuur dan enkel cardiotraining.

Meer inzichten? Lees zeker ook mijn andere blogs.