exercise at homeoffice
image/svg+xml

Opiniestuk Kris Talboom: Hier zitten we dan

By:

Opiniestuk van stichter Kris Talboom, co-Founder Herculean Alliance, Coach, en specialist beweging. Over hoe de coronacrisis ons extra motiveert om werk te maken van bewegen.

Zorgen voor jezelf

Wie had ooit gedacht dat we in deze situatie zouden terecht komen ? Zie ons hier nu zitten begot, in quarantaine. Voor ieder van ons krijgt dat een andere invulling. Maar plots hoeven we ’s morgens niet meer in alle rush de kinderen klaar te maken om op tijd naar school te gaan of verliezen we geen tijd meer in de file. Je werkt vanop de keukentafel of in je bureau en eisen de kinderen of je partner heel wat aandacht op doorheen de dag. Herkenbaar waarschijnlijk en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Kortom, elk individu werd uit zijn normale ritme gehaald. Niet eenvoudig te zijn om hiermee om te gaan, zo blijkt. Maar ik onthoud vooral: we leren hieruit !

We kunnen na 3 weken telewerken alvast vaststellen dat niet alleen ons sociaal en professioneel leven op zijn kop staat. Ook voor jezelf zorgen (lees: voldoende bewegen) is geen gemakkelijke klus. Maar, als we eerlijk zijn: dat was het voordien misschien ook al niet? Bewegen blijkt in tijden van quarantaine meer dan ooit op de voorgrond te komen. Plots beseffen mensen dat ze er nu wel meer nood aan hebben, terwijl het voordien onvoldoende prioriteit kreeg.

Bewegen in tijden van Corona

kris talboom Herculean Alliance

De stap naar het onderwerp bewegen is hiermee aangesneden binnen het gegeven van “zorgen voor jezelf “. Maar in de praktijk staat “tijd” en vooral een tekort hieraan op nummer 1 in de lijst van excuses. Vervolgens is het vinden van de “gepaste activiteit” ook een hele uitdaging. Daardoor slagen de meeste mensen er niet in om te komen tot regelmatig bewegen. Ze geraken vrij snel het ritme kwijt en geven het op. Als de intrinsieke motivatie onvoldoende aanwezig is, dan hebben we al snel de top 3 van de excuses bij elkaar opgelijst waarom een zoveel mensen er niet in slagen om regelmatig bewegen in hun routine in te bouwen. Is het dan een verloren zaak ? Nee, toch niet. Er is voor elk excuus een gepaste oplossing.

Met meer dan 20 jaar ervaring op de teller als ondernemer binnen de lifestyle sector, heb ik de evolutie van gezond bewegen nauwlettend gevolgd. 2020 wordt alvast een mijlpaal met grote impact hebben op de manier waarop mensen beweging integreren in hun levensstijl. De bewegingsapps op de smartphone zijn al lang niet nieuw meer. Maar het belang ervan wordt steeds groter, omdat mensen meer het nut ervan inzien.

De online inhaalbeweging

De online workouts, coach en gedeelde kennis worden almaar efficiënter, duidelijker en attractiever aangeboden. Geen tijd is alvast geen excuus meer, want de apps bieden heel wat mogelijkheden aan korte, efficiënte oplossingen. Daarnaast moet je niet beschikken over rijkgevulde fitnesszaal met ontelbaar vele apparaten waarmee je kan trainen. Het is perfect mogelijk om thuis op een beperkte oppervlakte te trainen. En dit zonder of met een beperkte investering aan materiaal. De huiskamer of tuin heeft immers alles te bieden. Dus ook dit is geen excuus om bewegen naar de achtergrond te schuiven.

Mijn uitgangspunt is in eerste instantie: wat voor de ene persoon werkt, hoeft daarom niet te werken voor de andere. Daarom is het nuttig om een coach te raadplegen die mee zoekt naar de geschikte invulling die aansluit op uw behoefte. Hij of zij geeft advies over verschillende vormen van beweging op verschillende intensiteitsniveaus. Voor iedere doelgroep bestaat er een haalbaar plan dat je online kan volgen en inzicht geeft in je status. De belangrijkste succesfactor die in de toekomst meer aan belang zal winnen is de online coach, met wie je dagelijks in contact kan staan. Hij/zij begeleidt je in het maken van de juiste keuzes en houdt als dagelijkste motivator de vinger aan de pols. Ook het aspect voeding is hier onlosmakelijk mee verbonden. De online coach is er zowel voor de sportievelingen op zoek naar de extra ondersteuning of uitdaging, als voor wie nood heeft aan regelmaat of advies om de juiste keuzes te maken.

Mijn advies van de week

Ik beloof om vanaf nu wekelijks wat eenvoudige tips en tricks achter te laten.

Installeer op je smartphone al eens een gratis app zoals Google Fit en begin je stappen te volgen wanneer je gaat wandelen of joggen. Iedereen weet dat 10.000 stappen per dag wordt algemeen aanvaard als een goed streefdoel. De doorwinterde sporters doen dat waarschijnlijk al met wearables zoals FitBit en Garmin.

Wist je dat “peer pressure” voor de meeste mensen goed werkt? Binnen ons eigen team connecteren we de devices van al onze collega’s op ons eigen employee engagement platform. Volledig anoniem. We kunnen dagelijks volgen of we als team genoeg bewegen en het is een topic op onze dagelijkse huddle. Heel simpel, maar het werkt echt. Al snel zal je zien dat mensen mekaar beginnen challengen om beter te doen. Wil je ook zicht op de beweging van jouw team of jouw organisatie? Contacteer me hieronder.