image/svg+xml
Aura

Buzzwoord 2019: Employee Engagement (deel 2)

By:

In ons artikel ‘Buzzwoord 2019: Employee Engagement’ in het Voka magazine ‘Ondernemers‘ lichtten we de paradox van een hoge jobtevredenheid met een lage medewerkersbetrokkenheid toe. Bij Herculean beseffen we namelijk dat medewerkersbetrokkenheid een van de grootste aandachtspunten is bij heel wat organisaties. Lees hier nog deel 1.

Opvallend veel andere artikels belichtten ook het belang van de mens:

Als de CEO van Microsoft, Satya Nadella, op het jaarlijkse Inspire Congres uitroept dat de nummer één prioriteit van de softwaregigant ‘people engagement’ is, dan wordt een van de belangrijkste hr-tendensen van 2019 meteen duidelijk.

Sven Nys: “Als je als CEO geen voeling hebt met de werkvloer, dan gaat er een stuk verbinding verloren.”

En we geven Sven geen ongelijk. Het gebeurt nog te vaak dat leiders beslissingen nemen zonder stil te staan bij input van medewerkers. Management dat geen gehoor geeft aan de stem van zijn medewerkers zal weinig engagement realiseren.

Topondernemer Wouter Torfs richt zich tot het belang van 360° zorgzaamheid. Betrokkenheid van directie is cruciaal bij alle initiatieven rond engagement:

Wouter Torfs: “Als je investeert in mensen in hun totaliteit, vloeit dat automatisch terug naar je bedrijf. Mensen verlaten geen slechte bedrijven, maar slechte managers.”

Toewijding van management is dan ook cruciaal bij alle initiatieven rond engagement. Wat de directie doet wordt vlot overgenomen door de organisatie. Door zelf weinig betrokken te zijn, geeft het management meteen het foute signaal. Medewerkers worden automatisch meer betrokken wanneer ze merken dat het management hier zelf actief aan deelneemt.

Kirsten Winnelinckx: “De bedrijfsleider krijgt een steeds meer faciliterende rol: diegene die het mogelijk maakt dat mensen hun werk op een vlotte en aangename manier met zo veel mogelijk resultaat kunnen uitvoeren.”

Klopt. De 3 belangrijke taken voor een werkgever zijn volgens ons: faciliteren, informeren en blijvend inspireren. De werkgever dient te zorgen voor een positieve, stimulerende omgeving waarin medewerkers zich goed voelen, fouten mogen maken en geapprecieerd worden.

Gids vol tips en tricks

We hebben ondertussen voldoende input van heel wat Belgische medewerkers weten te verzamelen a.d.h.v. ons employee engagement onderzoek. We presenteren dan ook met trots onze employee engagement whitepaper, een gids vol tips en tricks voor betere medewerkersbetrokkenheid.

Wilt u uw medewerkers transformeren in ware ambassadeurs? Onze gids helpt u alvast op pad. We help you build your tribe.