image/svg+xml
Aura

Screen je stress

By:

Stress is overal. Screen je stress. Denk maar aan het werk, thuis, in je sociale omgeving, … We hebben zo een grote hoeveelheden stress dat het niet meer gezond is. Daarom is het heel belangrijk om je eigen stress te gaan screenen. Door dit te doen kan je je precies gaan richten op de factoren die je het meeste stress geven en kan je zo gericht gaan werken om deze stress te verminderen. Het is belangrijk om je stress sensoren te identificeren.

Deze lijst van 5 stresscategorieën helpt je om je stress te screenen.

1. Tijd-, taak- en werkstress

b6133d9cc24d66172bee075e1bfa9871.jpgDit is stress die veroorzaakt wordt door het halen van deadlines, het indienen van taken, door piekmomenten waarnaar je voortdurend moet werken, door een hoge werkdruk, … Je krijgt stress als er een grote druk op je gelegd wordt. Stress kan ook ontstaan wanneer je net boven of net onder je niveau werkt. Het is dus belangrijk dat je gaat voor een job die op jouw niveau is, met de nodige uitdagingen maar waar er niet te veel druk is.

Therapie: Krijg je leven meer in balans door gericht te gaan werken op deze stress. Je kan dit doen door een onderscheid te maken in wat belangrijk is en wat niet, door je uitstelgedrag te stoppen, door te zorgen voor een betere timemanagement en door efficiëntere vergaderingen of planning tools in te lassen.

2. Interactiestress

Deze stress ontstaat door interactie tussen mensen en (een gebrek aan) communicatie. Het gaat hierbij niet enkel over iemand die moeilijkheden heeft met communiceren met andere mensen, het gaat over veel meer. Denk maar aan onuitgesproken frustraties op het werk, het gevoel te hebben dat er niemand naar je luistert, dat er geen ruimte is om assertief te zijn, dat er geen vertrouwen is binnen de organisatie, dat er verschillende roddels zijn op de werkvloer en zo veel meer.

Therapie: Zorg ervoor dat je minder stress krijgt bij interactie met andere mensen. Dit kan je doen door conflicten te leren oplossen, grenzen te stellen, leren onderhandelen, uit te komen voor je eigen waarden, …

3. Anticipatiestress 

Dit is de stress die wordt veroorzaakt door situaties die zich in de toekomst zouden kunnen plaatsvinden. Het zijn situaties waar je nu geen impact op hebt. Bijvoorbeeld: “Zal ik ooit ontslaan worden?”, “Wat als ik geen hernieuwing krijg van mijn mandaat?”, “Ik maak me zorgen over mijn zoon: zal hij wel afstuderen?”, Mijn partner heeft kanker overwonnen, maar wat als hij hervalt?” Het is eigenlijk het piekeren over de toekomst waar je nu toch geen vat op hebt.

positive-quotes-take-it-day-by-day-dont-stress-too-much-about-tomorrow

Therapie: Het is hierbij belangrijk om te werken aan je zelfvertrouwen en egosterkte. Je moet leren om op een gezonde manier met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Daarnaast moet je oog hebben voor de gedragspatronen en kwetsbaarheden die deel van je persoonlijkheid zijn geworden en die je vatbaarder maken voor stress. Leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Probeer te genieten van het hier en nu zonder na te denken over de toekomst. 

4. Situatiestress

Deze stress duikt heel plots op in bepaalde situaties. Het is geen voortdurende stress maar stress die op sommige momenten eens komt piepen. Denk maar aan situaties wanneer je ’s avonds alleen over het straat loopt, wanneer je baas een negatieve opmerking maakt over jou voor een hele groep, wanneer je met je hoge hakken ergens struikelt, …

Therapie: Wanneer je veel last hebt van situatiestress is het belangrijk dat je je zelfregulatietechnieken en je emotionele en fysieke reactie gaat trainen. Bijvoorbeeld: trainen op je blozen, je hartritme onder controle krijgen, ervoor zorgen dat je niet overreageert, … 

5. Traumastress

Deze stress wordt veroorzaakt door een gebeurtenis in het verleden die je niet kan loslaten. Je hebt iets meegemaakt dat je voor je leven meedraagt. Deze stress komt in situaties die gerelateerd zijn aan de trauma. Traumastress is bijvoorbeeld: Op jonge leeftijd je ouders al verliezen, ouders die hun kind hebben verloren, een auto-ongeluk, mensen die de aanslagen op de luchthaven meemaakte, een mishandeling, … Daarnaast kan een traumastress ook getriggerd worden door verhalen van anderen en je werkomgeving.

Therapie: Deze therapie gaat enkel met therapeutische hulp. Bij deze therapeutische hulp gaan ze de geheugensensoren loskoppelen van emoties en/of traumaverwerking.

Meer informatie over jouw stresstoestand kan je vinden in het boek “Aftellen naar maandag” van Ann De Bisschop.

Dit is meteen mijn laatste blogartikel, aangezien mijn stage bij Herculean tot een einde loopt. Het lijkt wel eeuwen geleden sinds mijn eerste blogpost. Na de zomervakantie begin ik aan mijn laatste jaar Wellbeing en Vitaliteitsmanagement bij VIVES. Ik hoop dat je genoten hebt van mijn artikels en dat ik mijn passie rond wellbeing verder kan verspreiden. Afsluiten doe ik meteen met een quote die steevast een glimlach op mijn gezicht kan toveren:

Eet je stress weg met deze 7 tips!