image/svg+xml
Aura

Pleidooi: prioriteit maken van golf langdurig zieken

By:

Pleidooi: prioriteit maken van golf langdurig zieken. In een artikel in De Tijd constateert Olivier De Greve, General Manager & Operations Manager BELUX bij Weight Watchers Benelux, dat preventie als een Mexican wave is in een voetbalstadion. Het wordt pas mooi indien alle partijen op mekaar inspelen. Werkgever, individu en politiek moeten openstaan voor een nieuwe, holistische aanpak voor de preventie van ziekte en burn-out. Laat het nu net zijn dat Hercules Academy hiervoor een heel resem aan workshops voorziet.

Uit een onderzoek van het Riziv blijft dat in 10 jaar tijd het aantal langdurig zieken met 70 procent is toegenomen. Eerder onderzoek toonde aan dat een kwart van de afwezigheden op het werk te wijten is aan problemen als burn-out. Gemiddeld kampen 19.000 actieve Belgen met een burn-out.

Het is een hedendaags obstakel: de burn-out. Voorlopig geraken we niet voorbij wat losse initiatieven vanuit de overheid die welzijn en gezondheid op het werk moeten aanmoedigen. Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) lanceerde onlangs zijn actieplan Sport op het Werk. Een leuk initiatief, maar daarmee leg je de lat heel hoog voor mensen die niet gewoon zijn om te sporten.

Er is een Mexican wave nodig die de aandacht voor preventie door Vlaanderen jaagt. Deze kan pas mooi rondgaan als alle partijen op mekaar ingespeeld zijn. Wergever, individu, politiek,… ze moeten allemaal openstaan voor een nieuwe, verfrissende aanpak en allemaal hun steentje bijdragen om een gecoördineerd gezondheidsmanagement te creëren.

 reaction happy submission celebration take that GIF

Gezondheidsbevorderende initiatieven, zoals die van Hercules Academy, dragen niet enkel bij tot de gezondheid van de werknemers, maar ook tot hun productiviteit. Een goede balans leidt tot minder werkverzuim, lagere ziektekosten en betere relaties, zowel met als onder werknemers.

Daarbovenop biedt preventie een organisatie ook financiële voordelen. Uit onderzoek van de Britse consultant Willis Towers Watson blijkt dat werkgevers met programma’s om de gezondheid van hun werknemers te bevorderen 20 procent meer inkomsten per werknemer behalen, hun marktwaarde met 16,1 procent zien stijgen en 57 procent meer rendement halen.

Dit op zich zou al een grote motivator moeten zijn om corporate wellbeing in jouw bedrijf te implementeren, beginnend vanaf vandaag. Een Mexican wave maak je niet in één twee drie, maar als alle factoren goed zitten, krijg je in heel korte tijd een krachtige beweging!

Dit artikel is gebaseerd op het artikel in De Tijd door Olivier De Greve, Managing Director WeightWatchers België & Nederland. WeightWatchers is fan van Herculean en vice versa.