Panngram

We reconnect teams to reaffirm your workflow.

Veel voorkomende symptomen

Veel verzuim, verloop, burn-out en groeiende weerstand tegen verandering zijn enkele symptomen die op onderliggende kwetsuren kunnen wijzen. Als ze ondanks alle inspanningen aanhouden of toenemen, is het de moeite waard om dit nader te onderzoeken. Mogelijk speelt er trauma in de organisatie.

De impact van trauma in de organisatie

Kwetsuren veroorzaken dysfunctionele patronen in organisaties. We noemen dit trauma. Het is collectieve, onverwerkte pijn naar aanleiding van een ingrijpende gebeurtenis op het werk. Het kan om een plotse gebeurtenis gaan, zoals een brand, een aanslag of een overlijden op de werkvloer. Maar ook een aanslepende gebeurtenis zoals een reorganisatie of een acquisitie kan traumatisch zijn. Naast de ingrijpende gebeurtenis zelf, kan ook de manier waarop er is omgegaan met de gebeurtenis, tot trauma leiden bij individuen of groepen.

Een trauma in de organisatie dat niet of onvoldoende verwerkt is, blijft onbewust doorspelen in de onderstroom. Het is latent aanwezig en blijft hinderen in het dagelijkse leven. Acties die worden ondernomen om negatieve effecten om te keren, zullen in dit geval minder kans op slagen hebben. Ze zijn immers gericht op een symptoom en niet op de échte oorzaak van het probleem.

Aan de slag met trauma

We moeten eerst op zoek naar de (vaak oude) pijn die eronder zit. Eens de oorzaak van de pijn geïdentificeerd is, kunnen we ze erkennen. Mede daardoor zal het trauma geheeld worden. Teams zullen terug kunnen aanhaken bij de organisatie. Er kan dan collectieve stap vooruit gezet worden. Het opruimen van trauma legt een stevige basis voor een grotere medewerkersbetrokkenheid.

Trauma in organisaties is een onderkend probleem. Het vraagt moed en leiderschap om hiermee aan de slag te gaan. Panngram begeleidt deze processen zorgvuldig en discreet. Als voormalig HR Manager ben ik ervaringsdeskundige en heb ik (onbewust) zowel trauma in de organisatie veroorzaakt als ondergaan. Vanuit een neutrale positie maak ik inzichtelijk wat er speelt in de onderstroom. Op die manier wordt het mogelijk om ermee aan de slag te gaan. Dit vertaalt zich in meet- en voelbaar betere prestaties binnen de organisatie.

“To heal our wounds, we need the courage to face them.” – Paulo Coelho

Hoge medewerkersbetrokkenheid door het aanpakken van trauma in de organisatie
Algemene informatie
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams Brabant, Oost-Vlaanderen
Talen Nederlands,Engels
Doelgroep Van 1 tot en met 250 personen
Website www.panngram.be
Openingsuren
Maandag 09:00 - 17:00
Dinsdag 09:00 - 17:00
Woensdag 09:00 - 17:00
Donderdag 09:00 - 17:00
Vrijdag 09:00 - 17:00
Zaterdag
Zondag
Contactgegevens
Horemans Marjan
marjan.horemans@panngram.be 0478/90.11.39
Contacteer nu

Mijn artikels

Impasse doorbreken? Zo doe je dat via opstellingen
Drama vermijden? Dat doe je zo
Op afstand leiding geven: ver weg en tegelijk dichtbij

Reviews

There are no reviews yet. Be the first one to write one.