4 redenen waarom de meeste wellbeing programma’s falen. De alarmerende toename van burn-out gevallen en de algemene stijging van het bewustzijn van welzijn van bedrijven heeft ertoe geleid dat veel organisaties een welzijnsprogramma hebben geïmplementeerd. Maar omdat deze programma’s relatief nieuw zijn, ontbreekt het vaak nog aan maturiteit en bedrijfskennis. Veel welzijnsprogramma’s zijn gebaseerd op individuele coachingsprogramma’s, zonder rekening te houden met hoe een bedrijf werkt, met zijn eigen identiteit, besluitvormingsprocessen en interpersoonlijke dynamiek.
Wat we de afgelopen twee jaar hebben gemerkt, is dat veel van deze programma’s falen, voornamelijk om vier redenen:
- Ze leggen hun focus maar op één aspect (te vaak op sport en beweging), zonder rekening te houden met mensen die door andere interesses worden getriggerd. Mensen die al aan het sporten zijn, hebben geen aanmoediging nodig van hun werkgever. In de meeste gevallen zullen de mensen die niet van sport houden niet getriggerd worden door het initiatief van de werkgever en bestaat de kans dat ze zich geïntimideerd of zelfs verkeerd begrepen gaan voelen. Het effect zou volledig omgekeerd kunnen zijn. De werkgever geraakt gefrustreerd omdat zijn programma niet succesvol is en hij denkt dat zijn medewerkers ondankbaar zijn. Als dat geen miscommunicatie is …
- De maatregelen worden enkel van bovenaf genomen en laten geen ruimte voor de verantwoordelijkheid van de medewerkers. Welzijn is enorm uitgebreid: het maakt echt geen verschil tussen het privéleven en werk. Het klinkt misschien een beetje hard, maar het is de naakte waarheid. Mensen moeten zich bewust worden van het feit dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen welzijn en hun eigen onevenwicht en het niet uitsluitend wijten aan externe factoren zoals hun werkgever.
- Het management zet de toon niet door het voorbeeld te geven. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat welzijn een belangrijke succesfactor wordt voor hun management, zullen ze dat gedrag kopiëren. Dan krijg je echte welzijnsambassadeurs en wordt het welzijnsprogramma een onderdeel van de dagelijkse routine. Evenwichtige medewerkers zijn productieve medewerkers. Tijden zijn veranderd. Het is heus niet meer cool om het hele jaar door 80 uur per week te werken of te multitasken. En het is zooo anno 2000 als je minder lang slaapt en het contact met je gezin verliest. Waarom? Talloze wetenschappelijke studies toonden aan dat productiviteit niet altijd zo hoog kan zijn.
- Het welzijnsprogramma wordt niet ondersteund door een platform en een welzijnscoach die je vooruitgang meet en je duwtjes in de rug geeft voor het juiste gedrag. Een platform in combinatie met een real-time specialist moet ook holistisch zijn. Helaas is de overgrote meerderheid aan platforms alleen gericht op fysiek welzijn (stappen of kilometers tellen). Een goed begin, maar te beperkt en te kort van duur.
Bij het opzetten van een welzijn- en engagementsprogramma moeten we rekening houden met de verschillende achtergronden en interesses van de medewerkers. Wat voor de één werkt, heeft misschien geen toegevoegde waarde voor de ander. Voor persoon X kan welzijn een strikt dieet zijn, terwijl voor de andere persoon dat sport is. Uit onze ervaring blijkt dat welzijn meer over BALANS gaat dan over iets anders. Een evenwicht gebaseerd op 4 pijlers: Mentaal, Fysiek, Sociaal en Voedingsbalans.
Het bedrijfswelzijn, de bedrijfsidentiteit, de betrokkenheid van medewerkers en zelfs het ‘corporate social responsibility‘ zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Bij Herculean geloven we dat de oplossing bestaat uit een programma, met door mensen gestuurde workshops/ activiteiten en grotere evenementen ondersteund door een platform om de vooruitgang te meten. Op die manier kan je organisaties helpen transformeren en mensen effectief laten groeien.
Geïnteresseerd in onze aanpak? Neem gerust contact met ons op via info@hercules-academy.com
(Artikel door Inge Van Belle, vertaald uit het Engels).