image/svg+xml

Bye 9 to 5, hello flexibele uren

By:

Overwegen om een nieuwe job te zoeken als je terug full-time naar kantoor moet gaan? 30% van de ondervraagde zou het doen. Zij kiezen namellijk liever voor flexibele uren.

In reactie op de Covid-pandemie hebben onder andere PepsiCo, Meta en General Motors werken op afstand in hun bedrijfscultuur opgenomen. Wanneer we het hebben over flexibiliteit, gaat het niet enkel over de werkomgeving, maar ook over de locatie. Een zeldzaam voorbeeld hiervan vinden we bij Southwest Airlines, bij hun kunnen piloten kiezen tussen ochtend- en avondvluchten. Bij een paar techbedrijven, waaronder Automattic en DuckDuckGo, hebben een werk-voor-tijd-beleid dat werknemers in staat stelt nomadisch te worden en de wereld rond te reizen of gewoon doordeweeks boodschappen te doen.

Volgens Azad Abbasi-Ruby, senior marktonderzoeksanalist bij DuckDuckGo is het jammer dat bedrijven niet meer gebruik maken van de flexibele werkuren en -omgeving. “We krijgen zo veel gedaan, en ik denk dat veel te maken heeft met deze flexibiliteit, mensen laten werken wanneer ze het meest productief zijn” Zegt hij. 

Flextim

Niet alle functies laten toe om te werken wanneer en waar je wil. Zo worden leerkrachten verwacht om van ‘s morgens tot ’s avonds op school te zijn. Toch zijn de meeste functies wel flexibel. Als werkgevers de flexibele werkroosters zouden omarmen en medewerkers zouden laten werken op de tijden die voor hen het beste uitkomen, zouden de voordelen volgens deskundigen een gezonder en productiever, creatiever en loyaler personeelsbestand zijn.

Wonen in de ene tijdzone en werken in een andere, een verschillende levenssituatie, een handicap of een zorgverantwoordelijkheid. Er zijn verschillende redenen waarom medewerkers meer controle willen uitoefenen over wanneer ze werken. Ongeveer 700.000 ouders van jonge kinderen besloten in 2020 om hun kinderen van thuis uit les te geven en verlieten zo de Amerikaanse beroepsbevolking. Uit onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat moeders het gevoel hadden dat conflicten tussen werk en gezinsverplichtingen hun carrière hadden geschaad.

Daarnaast zou ons lichaam baat hebben bij flexibiliteit want iedereen zijn persoonlijk ritme loopt anders. Zo blijkt uit onderzoek blijkt leidinggevende die vroeg opstaan hun medewerkers die later komen zien als minder gewetensvol. 

Onverwachte deuren openen

Volgens Alex Soojung-Kim Pang, een technologievoorspeller en de auteur van de boeken ‘Shorter’ en ‘Rest’ heeft de recente pandemie onverwachte deuren geopend voor nieuwe vormen van flexibiliteit. Vele bedrijfsleiders dachten dat thuiswerk absoluut niet zou werken in hun bedrijf, hun medewerkers bewezen het tegendeel. Dr. Pang stelde voor dat werkgevers minder zouden nadenken over de werktijd en meer over de kwaliteit. De regering in Ijsland stapte over op een vierdaagse werkweek met minder uren met dezelfde salarissen en productiviteit. 

Met de tijdflexibiliteit kunnen werknemers hun meest energieke uren besteden aan hun intellectueel meest veeleisende taken. Mensen kunnen de sportevenementen van hun kinderen bijwonen of de lunch voor een zieke ouder klaarmaken. Werknemers met een chronische ziekte kunnen een uurtje of twee afwezig zijn om een lichte opflakkering op te vangen zonder een ziektedag te moeten opnemen.

Dawna Ballard, professor aan de Universiteit van Texas, Austin, zegt dat een paar eenvoudige aanpassingen in de werkcultuur een groot verschil zou maken. Behoud enkel de meest essentiële vergaderingen en verwacht niet dat je medewerkers altijd bereikbaar zijn. Focus op resultaten en normaliseer latere starttijden. Om de samenwerking tussen werknemers met verschillende roosters te bevorderen, zouden bedrijven beperkte kerntijden kunnen instellen.

Volgens Dr. Ballard kan niet elke dag en elke minuut hetzelfde zijn. “dat is hoe machines werken, wij gaan daaraan kapot.”

Bron: ETPrime

Hier kan je meer lezen over flexibiliteit op de werkvloer.