5am
image/svg+xml

De 5 AM Club. Deze vroege vogels hebben 6 voordelen

By:

Ooit gehoord van de 5 am club? Indien niet, dan is het hoog tijd om je daarin te verdiepen! Inmiddels kent deze methode miljoenen fans over de hele wereld. Het principe ervan lees je in het gelijknamige boek The 5 AM Club van Robin Sharma. Het is vertaald in 92 talen en er zijn er zo’n 15 miljoen van verkocht.

Om 5 uur opstaan kan verbazingwekkende voordelen opleveren. Zo kan het gezondheid en productiviteit verhogen, essentiële elementen voor succes. Ik som hieronder de 6 belangrijkste voordelen op.

1.     Creëer een routine

Onze gezondheid en ons welzijn hebben een slaapschema nodig. Als je lichaam weet wanner het zich moet afsluiten en wanneer het moet wakker worden, zal je makkelijker in slaap vallen en ook vanzelf wakker worden. Als je de routine een tijdje aanhoudt (minstens 3 maanden), zal je lichaam het gewoon worden. Op die manier kan je je geest en lichaam synchroniseren met een schema. Je lichaam zal een interne wekker hebben die weet wanneer het tijd is om op te staan. Daardoor heb je meer energie voor je ochtendroutine. 

2. Extra tijd voor planning

’s Morgens extra tijd om jezelf te organiseren en de dag te plannen? Graag! Opstaan om 5 uur laat je toe om extra productief te zijn tijdens de dag en zo heb je tijd om je voor te bereiden op de taken van de dag. Je hebt tijd om na te denken over je schema zonder je opgejaagd te voelen. Het kan zelfs zorgen voor een beetje extra studietijd, het plannen van maaltijden, enz. 

3. Ochtend beweging

Belangrijk voor een gezonde levensstijl is lichaamsbeweging. Wanneer je vroeg in de ochtend opstaat, heb je meer tijd om aan je conditie te werken. Het is niet makkelijk om na een lange werkdag ook nog eens een sportsessie te plannen. Je hoeft daarom geen 10km gaan lopen. Je kan een wandeling maken, je hond uitlaten of naar de fitness gaan, mogelijkheden genoeg. Geef jezelf de tijd in de ochtend om te bewegen. 

4. Tijd voor jezelf

Een paar uurtjes welverdiende tijd voor jezelf. Opstaan voordat de rest van het huis wakker is, kan je rust opleveren. Tijd voor jezelf en rust is goed voor je concentratie, wat je productiviteit en gezondheid ten goede komt. Het is waarschijnlijk makkelijker om ‘s morgens de nodige uurtjes rust te vinden voor jezelf dan ’s avonds voor het slapengaan. Begin je ochtend met een boek lezen, ongestoord werken aan een project of geniet gewoon van de ochtend. Kijk naar de zonsopgang ga joggen of lees de krant. 

5. Meer tijd

Elk uur slaap in de ochtend zou je voor iets anders kunnen gebruiken. Als de wekker afgaat om 5 uur, heb je heel wat tijd die je kan besteden aan andere dingen Op die manier kan je ‘savonds genieten van andere dingen, zoals tijd met je gezin of ontspanning na het werk. 

6. Wees voorbereid

Opstaan in de vroege ochtend geeft je voldoende tijd om voor te bereiden op de dag.  Leg  je kleren klaar, maak een goed ontbijt, rekeningen betalen die je maar blijft uitstellen, .. 

Kortom, het is de perfecte moment van de dag om je voor te bereiden op eventuele problemen die zich later op de dag kunnen voordoen. 

Het lijkt misschien onmogelijk maar er zijn voldoende redenen om vroeg op te staan. Je lichaam went snel aan veranderingen en al snel word je energiek wakker, klaar om aan je dag te beginnen. Met dagelijks de wekker om 5 uur zetten, creëer je een beetje meer tijd voor jezelf. 

Bron: Great Performers.