image/svg+xml

4 op de 10 collega’s ervaart weinig vriendschap op het werk

By:

Dat corona een invloed heeft op ons leven was intussen al geweten. Volgens een onderzoek van Indeed weegt de wereldwijde pandemie ook op de emotionele band die werknemers hebben met hun collega’s en het vele thuiswerken.

“De invloed van corona op de relatie tussen collega’s is erg uiteenlopend. Vrouwen en Nederlandstalige werknemers zien collega’s vaker als echte vrienden, maar het zijn mannen en Franstaligen die buiten de kantooruren het meest afspreken met collega’s. Wel is er een constante: collega’s geven duidelijk aan minder op elkaar te kunnen rekenen. Het thuiswerken zorgt er bij veel mensen blijkbaar voor dat de fysieke afstand zich ook op emotioneel vlak laat voelen”, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed.

Op de werkplek ziet de helft van de werknemers hun collega’s als vrienden en ruim een op vijf heeft échte vrienden gevonden op het werk, en dit het vaakst bij vrouwen en Nederlandstalige werknemers.  

Niet alleen het contact met de collega’s werd gemist, ook een op drie gaf aan dat ze liever wat meer contact zouden hebben met hun baas. Uit het onderzoek is gebleken dat mannen vaker afspreken na de werkuren dan vrouwen. Het waren vooral de werknemers onder de 35 jaar en de Franstalige werknemers die elkaar vaker opzochten na een dag thuiswerk. De voorbije 2 jaar sprak bijna de helft van de thuiswerkers af met een collega na de werkuren.

Zelfs door het noodzakelijk thuiswerken blijven goede collega’s belangrijk. Zo blijkt wanneer er problemen waren op het werk dat wie goede collega’s als vrienden beschouwt hun vaker een berichtje stuurt. Wie collega’s enkel professioneel ziet, staat er vaker alleen voor. Vrouwen sturen makkelijker een berichtje naar hun collega’s dan dat mannen dat doen en mannen gaan dan weer sneller naar kantoor dan dat vrouwen naar kantoor gingen. Bijna 40% van de thuiswerkers besprak professionele problemen eerst met zijn partner of huisgenoot, een op drie zocht zelf een oplossing voor hun probleem. 

Twee op vijf werknemers vond dat er vandaag minder solidariteit is op de werkvloer dan voor corona. Enerzijds zegt 40% van de werknemers onder de 35 jaar dat de afstand tussen elkaar op het werk groter is geworden en voor diegene die thuiswerken is dat zelfs 67%. Anderzijds vindt twee derden van de werknemers in kmo’s (maximaal 10 werknemers) dat corona geen invloed heeft gehad op de solidariteit. 

Bron: Peoplesphere

Indeed voerde dit onderzoek uit in de periode 27/01/2022 – 01/02/2022 bij 1000 werknemers in België.