Voorkom mentale oververhitting
image/svg+xml
Herculean Alliance

Zo voorkom je mentale oververhitting

By:

Zo voorkom je mentale oververhitting. Elke zomer smeren we ons massaal in met factor 20, 30 of 50 om te beletten dat we onze buitenkant verbranden in de zon. Maar ook onze gedachten, meningen en overtuigingen kunnen in de gevarenzone komen. Hoe beschermen we onszelf tegen zo’n mentale oververhitting? En hoe kun je zo veilig en authentiek mogelijk naar buiten brengen wie je vanbinnen bent?

Je leven zelf in handen nemen, het klinkt als zonnecrème voor de ziel. En dat is het ook. Bewuste keuzes maken, de touwtjes in handen hebben, de regisseur zijn van je eigen leven, … Veer je op bij deze woorden? Verlang je naar die energie? Begint het te kriebelen om de daad bij het woord te voegen?

‘Word je eigen leider’

 

 

is niet alleen een leuze, het is ook de titel van het zelfcoachingboek dat Qlick-zaakvoerders Chantal en Anneliese samen schreven.

Het bevat naast een heleboel inzichten, ook flink wat doe-tips en een reeks mentale oefeningen om je helemaal mee op te laden en in beweging te komen. Met deze tips voorkom je mentale oververhitting.

1. Innerlijk aanvaarden van moeilijke situaties

We hebben niet altijd in de hand wat ons overkomt, maar we kunnen wel bepalen hoe we erop reageren. Aanvaarden is het bewust meedeinen op de golven van de stroom. Dit geeft je hernieuwde kracht om uit een moeilijke situatie te komen en zo voorkom je dus mentale oververhitting.

2. Laat je niet verlammen door het verleden

Vaak blijven mensen steken omdat ze zich laten verlammen door wat er vroeger gebeurd is. Ze voelen angst, een natuurlijke reactie die ons waarschuwt voor gevaar. Je kan je dan de vraag stellen of die angst vandaag nog relevant is. Negatieve ervaringen laten altijd littekens na. De kunst bestaat erin om te leren goed met die littekens om te gaan.

3. Moedig naar je kern gaan

Inzicht krijgen in waar je kern ligt, en in wat je verhindert om er te geraken, kan bijzonder confronterend zijn. Er bestaan verschillende manieren om te ontdekken wat echt belangrijk is voor jou: coaching, meditatie, mindfulness, wandelen in de natuur, gesprekken met anderen, … Bij Qlick hebben we zelfs een labyrint in de tuin aangelegd om jou op een intuïtieve manier bij je kern te brengen.

4. Zoek je stopknop

Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, heeft je geest af en toe wat ademruimte nodig. Het is belangrijk om je bekommernissen van je af te zetten, al is het maar voor even, en volledig op te gaan in het nu. Gun jezelf een pauze. Geniet van je vrije momenten, de zon op je huid, een lekkere lunch, een goed gesprek met iemand die om je geeft, … Laad je batterijen tijdig op, zo ga je langer mee.

5. Wees dankbaar

Het is bewezen dat elke dag minstens 3 zaken noteren waarvoor je dankbaar bent, je energie- en geluksniveau doet stijgen. Belangrijk daarbij is dat je het effectief opschrijft: zo maak je het tastbaarder en blijft het geen vage gedachte in je hoofd. Doe jezelf een leuk notitieboekje cadeau en hou een dankbaarheidsdagboek bij. De zomer zal je vast inspireren.

Nog meer inspiratie?

 Lees dan zeker eens onze andere artikels of contacteer ons voor een zomerse, energiegevende mental coaching.