image/svg+xml
Herculean Alliance

Meer energie in 1-2-3

By:

Meer energie in 1-2-3. De donkerste dagen liggen achter ons. De zomer lonkt en vaccinaties verlenen hoop op een leven waarin we weer wat vrijer kunnen bewegen.

Daarmee zijn uiteraard niet alle zorgen van de baan. Voor veel ondernemers is en blijft het een strijd om te overleven. Een strijd die energie kost. Wanneer je dan eindelijk je zaak weer kan openen voor klanten, verwachten zij dat jij daar staat met een brede smile, bakken energie en grenzeloze goesting om er terug in te vliegen.

Een duurzaam energiebeleid is dan ook noodzakelijk, zowel voor jezelf als voor je omgeving.  Daarom: word je eigen energieleverancier, own your energy en sta zelf in voor een energieke ‘staat van zijn’ door bewuste keuzes te maken in deze drie domeinen.

Meer energie 1: Fysiologie

Je fysiologie bepaalt wat er in je systeem omgaat en voedt je mindset.

Vanaf het moment dat je voelt dat het moeilijk wordt, vanaf het moment dat je denkt: ‘het is mijn dag niet’, verander dan je fysieke houding. Stel dat je zittend werk uitvoert: sta recht wanneer je ‘vastzit’. Beweeg, wandel even rond. Je zal merken dat als je opnieuw gaat zitten, je weer verder kan.

Zorg ervoor dat je houding niet moedeloos is, maar moedig. Hoe? Zit je onderuitgezakt, ga recht zitten. Frons je wenkbrauwen niet, maar ontspan je gelaat. Glimlach! Sleep je jezelf voort? Recht je schouders en stap kordaat op je doel af.

Geef jezelf gerust een high five: voel je de energie weer stromen?

Meer energie 2: Focus

Jij bepaalt zelf waar je je aandacht op richt. Hoe kijk je naar de moeilijke omstandigheden binnen de sector, binnen je bedrijf? Blijf je angstig piekeren over hoelang het nog zal duren of ga je na wat je ondertussen wel kan doen? Zoals bv. deze periode gebruiken om extra trainingen te volgen. Sta jij open voor de mogelijkheden die de huidige situatie je biedt?

Wie ooit een slipcursus met de wagen heeft gevolgd, weet dat je je focus niet moet richten op de afgrond, maar wel op de richting waarheen je wil.

Sta dus bewust stil bij jouw focus: waar ligt die?  Ligt jouw focus bv op angst, verplaats die dan naar dankbaarheid. Dankbaarheid overstijgt elke emotie en is een van de krachtigste energiegevers. Vul jouw energie aan door dagelijks vijf zaken of gebeurtenissen te noteren waarvoor je dankbaar bent.

Meer energie 3: Taal

We spreken allemaal met elkaar, maar we voeren ook continu gesprekken met onszelf. Vaak is het de stem van onze innerlijke criticus, die ons ‘waarschuwt’ dat we niet goed bezig zijn, dat we zullen falen, dat de anderen ons zullen uitlachen, enz.

Per dag hebben we zo’n 60.000 gedachten. Slechts 5% daarvan is nuttig en nieuw. Als je dan weet dat onze interne dialoog ook onze taal naar de buitenwereld beïnvloedt, kan je maar beter voorrang geven aan je innerlijke coach.  De begripvolle steun, aanmoedigingen en vertrouwen van deze stem werken motiverend en vooral: energiegevend.

Kies dus heel bewust gedachten uit die jou helpen om door deze moeilijke periode te geraken.

Kies bewust

In elk van deze domeinen kan jij dus bewuste keuzes maken. Uiteraard zijn er zaken waaraan je niets kan doen, die jou opgelegd worden of overkomen. Toch zal er altijd wel iets zijn waarover jij kan beslissen en de controle over hebt. Focussen op zaken waarover je geen controle hebt is een van de grootste energievreters.

De aanbevolen aanpak in geval van energieslorpende piekergedachten is de volgende:

  1. Stel jezelf de vraag of je iets aan de situatie kan veranderen.
  2. Is het antwoord ja, ga dan na wat je er concreet aan kan doen en wie of wat jou daarbij kan helpen.
  3. Is het antwoord nee, verspil dan niet langer je energie aan die gedachte en focus je op iets waarmee je wel verder kan.

Wees besmettelijk

Ten slotte nog een leuk weetje: een energieke uitstraling werkt aanstekelijk. Dus als jij je energie optimaal beheert, heeft dat ook een positief effect op jouw team en je klanten. Energieboost gegarandeerd!

Zin om je door ons te laten besmetten? Laat het zeker weten 😉