image/svg+xml
Aura

Hoe als ondernemer sterker uit deze crisis komen met je team

By:

Als je economisch wilt overleven, dan is je eerste reflex niet meteen om te denken aan spelen. De focus ligt eerder op wat noodzakelijk is: cash flow bewaken, bestaande klanten behouden, nieuwe aantrekken, de zorg voor je team, enz. Ook de veiligheidsmaatregelen i.v.m. Corona vergen vandaag heel wat aandacht en energie. Hoe kan je dan toch als ondernemer sterker uit deze crisis komen met je team?

Logisch dat je hoofd nu niet naar spelen staat. Toch durven wij stellen dat het net op dit moment misschien wel meer dan ooit nodig is.

“Never waste a good crisis”, zei Winston Churchill. Hj doelde hiermee op de Tweede Wereldoorlog die toen volop woedde. En een oorlogssituatie kan inderdaad ook de ideale gelegenheid vormen om zaken te doen waarvan je dacht dat je ze niet kon doen.

Wat zou je ervan zeggen om zelf een situatie te creëren waarbij je niet alleen rekening houdt met de huidige omstandigheden, maar ze zelfs in je voordeel inzet?

Met het door Qlick ontwikkelde bordspel QlickPlay© kan je samen met je team inzichten verzamelen, creativiteit stimuleren, de teamspirit aanwakkeren en de betrokkenheid van je medewerkers verhogen. Het resultaat: een gemotiveerd, geïnspireerd en enthousiast team dat er weer met volle moed voor gaat.

In vier stappen kan je in dit spel als ondernemer sterker uit deze crisis komen – samen met je team:

Stap 1: Krijg weer grip op de situatie

Stress en burn-out worden aangewakkerd door het gevoel geen vat meer te hebben op wat je overkomt. Een beetje alsof je dweilt met de kraan open. Logisch dat je dan de moed laat zakken en het opgeeft. Met QlickPlay© krijg jij als zaakvoerder samen met je team weer grip op de situatie door na te denken een ludieke, speelse manier over bestaande toestanden en mogelijke verbeteringen rond klantbeleving. Tot slot neem je met een concreet actieplan weer de teugels in handen.

Als ondernemer sterker uit deze crisis komen samen met je team

Stap 2: Voel je verbonden

De mens is een sociaal dier. Dat zit al in ons ingebakken sinds de oertijd, toen het het groepsgevoel een noodzaak was om te kunnen overleven. Die nood is in ons systeem blijven zitten, waardoor we sociaal isolement als stresserend ervaren. Het bordspel brengt je als team weer samen, bevordert het groepsgevoel en werkt stressverlagend.

Stap 3: Vind nieuwe invalshoeken

Ooit al eens een dikke bromvlieg in huis gehad? De kracht waarmee zo’n beestje zich tegen het gesloten raam smijt is bewonderenswaardig. Het wilt duidelijk weer naar buiten. Jammer dat het die open deur ernaast maar niet opmerkt, hoe hard je er ook met de handdoek naar mept. Als je wil vermijden dat het je zwart voor de ogen wordt door je intensief op je problemen te smijten, dan is het hoog tijd om je blikveld te verruimen. Door te spelen activeer je andere hersendelen, waardoor nieuwe ideeën kunnen ontstaan. Je ontdekt als het ware nieuwe invalshoeken, andere uitvalswegen en open deuren.

Als ondernemer sterker uit deze crisis komen samen met je team

Stap 4: Een positieve mindset

Het is geweten dat we onder stress vaker impulsief en minder rationeel reageren. Dit zorgt ervoor dat we informatie op een negatievere manier interpreteren dan in een ontspannen toestand. Maar ook onze fysieke toestand heeft invloed: met gespannen kaken en op elkaar geklemde tanden, ben je eerder geneigd tot een negatieve interpretatie van de boodschap.

Gelukkig is er ook goed nieuws: spelen ontspant! Zeker als er al eens gelachen kan worden, bv. wanneer de zaakvoerder de rol van junior krijgt toegewezen en omgekeerd.  Al spelenderwijze, in een ontspannen en humoristische setting naar de dagelijkse werksituatie kijken, zorgt dus al minstens voor een positieve mindset. Daarbij gaat de focus uit naar oplossingen in plaats van problemen. Speel je mee?

Meer info over het spel vind je op de website.