krachttraining 10 voordelen
image/svg+xml
Herculean Alliance

Krachttraining voor vrouwen? 10 voordelen

By:

Ik hoor het wel vaker: Sommige vrouwen vrezen nog steeds een soort “HULK” te worden door krachttraining. 

Om als vrouw dikker te worden van spieren of om “spierballen” te krijgen, moet je heel wat over hebben. Zolang je niet aan de slag gaat met heel zware gewichten, een zeer eiwitrijk voedingsplan gaat volgen of je toevlucht neemt naar anabole steroïden, zal het niet meteen gebeuren. Dus geen stress!

Vrouwen die aan krachttraining doen hebben op vele gebieden een grote voorsprong op vrouwen die deze vorm van training niet doen. 

In dit artikel sommen we 10 voordelen van krachttraining op en wie weet kunnen we zo de negatieve houding ten opzichte van krachttraining mee helpen veranderen. 

10 goede redenen

1. Effectief voor alle leeftijden

In tegenstelling tot sommige trainingsvormen, is krachttraining toegankelijk voor alle leeftijden. Wel is het belangrijk om voor elke persoon een aangepast trainingsschema te hanteren en geleidelijk aan op te bouwen. 

Spieren blijven hun potentie tot groei behouden, ongeacht of je nu 20 of 80 jaar oud bent. 

2. Extra spiermassa in de strijd tegen (corona)kilootjes 

Wanneer je spiermassa toeneemt door krachttraining, zal je basaal metabolisme in rust (BMR) toenemen, zodat je meer calorieën gaat verbranden. 

Voor zo’n 500 gram aan extra spiermassa mag je rekenen dat je ongeveer zo’n 40 tot 50 calorieën per dag extra gaat verbranden. 

Na een maand is dat dus zo’n 1.200 tot 1.500 kcal. Zonder extra inspanning, enkel maar omdat je meer actieve spiermassa hebt. 

3. Verlies meer vetmassa dan je toename aan spiermassa 

Uit verschillende studies over de effecten van krachttraining bleek dat wanneer een vrouw zo’n 3,5 kg spiermassa bijkreeg, ze zo’n 5 kg aan vetmassa verloor. 

In tegenstelling tot mannen, bezitten de spieren van vrouwen slechts in beperkte mate de genetische potentie tot spiergroei. Reden hiervoor is dat vrouwen veel minder testosteron produceren dan mannen (ongeveer 1/10de). 

4. Win aan fysieke kracht 

Wanneer je aan krachttraining doet, word je uiteraard sterker en dat maakt sommige dagelijkse activiteiten heel wat gemakkelijker om uit te voeren.

5. Word mentaal sterker 

Studies tonen aan dat krachttraining een positief effect heeft op het zelfvertrouwen, maar ook bij het verminderen van de symptomen van depressie. 

6. Voorkom en genees rugklachten 

Een veel voorkomend probleem bij zowel vrouwen als mannen is rugpijn. In veel studies worden de positieve effecten van krachttraining aangetoond voor rugpreventie of -revalidatie. Meestal is rugpijn niet het gevolg van een structureel probleem, maar nagenoeg steeds van een slechte houding en dat is meestal het gevolg van te zwakke spieren.

7. Voorkom osteoporose en kans op breuken

De botmassa neemt ongeveer toe tot je dertigste levensjaar toe, maar breekt dan onherroepelijk af. De grootste afname vindt plaats tijdens de eerste 5 jaar na de menopauze, maar blijft daarna steeds verder dalen. Een goede krachttraining zorgt ervoor dat je coördinatie verbetert en voor een betere valpreventie. 

8. Verminder het risico op diabetes type II

Ouderdomssuiker is een groot probleem voor veel mensen en is een welvaartsziekte die voor een afname van zowel de kwaliteit als kwantiteit van het leven zorgt. Hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en polyneuropathie zijn de top 3 aandoeningen waar diabetespatiënten met kampen. 

Onderzoek toont aan dat krachttraining gedurende 4 maanden het glucoseverbruik in het lichaam met 23% kan doen verhogen mede door toename van de gevoeligheid van de receptoren voor insuline. 

9. Verlaag de kans op hart- en vaatziekten 

Krachttraining verbetert het cholesterolprofiel en de bloeddruk. Door optimale kracht- en cardiotraining wordt de kans op hart- en vaatziekten verlaagd. 

10. Betere sportprestaties

Meer spierkracht betekent ook beter presteren in je eigen sport, zoals golf, tennis, zwemmen, … De kans op blessures is bovendien heel wat lager als de spieren sterker zijn. 

Conclusie

Als je als vrouw aan krachttraining doet, hoef je geen schrik te hebben dat je niet meer in je kleren zal passen en dat je er “mannelijker” uit zal zien. 

Je zal van heel wat voordelen genieten en je lichaam op een zeer verantwoorde manier beschermen. 

Meer lezen over (kracht)training? Lees dan HIER verder. Lees ook dit artikel over wanneer je je resultaat kan verwachten.