employee appreciation
image/svg+xml

Employee Appreciation day

By:

Vandaag viert het bedrijfsleven het belangrijkste kapitaal dat het ter beschikking heeft: het menselijk kapitaal natuurlijk! De eerste vrijdag van maart is immers Employee Appreciation Day. Het concept is nog niet helemaal ingeburgerd in onze streek, dus laat ons daar gauw verandering in brengen.

Employee Appreciation Day werd in 1995 bedacht door Dr. Bob Nelson, een van de eerste bekende pleitbezorgers van employee recognition. Hij is eveneens auteur van een aantal bestsellers over dit onderwerp, zoals “1,501 Ways to Reward Employees”.

Op deze dag bedanken we medewerkers voor hun harde werk en continue inspanning doorheen het jaar. Een ideale manier om de banden te versterken tussen werkgevers en medewerkers dus.

Employee appreciation tijdens COVID

Dit jaar is er eentje als geen ander. Volgende week ‘vieren’ we het éénjarig bestaan van COVID. Een jaar van thuiswerken, een jaar van nieuwe en steeds veranderende uitdagingen. Een jaar waarin we onszelf een aantal keer zijn tegengekomen. Al die tijd zijn medewerkers gescheiden van de babbel aan de koffiemachine, van ‘even aankloppen bij de teamleader’ en ook van elkaar. Kort om: een jaar dat veel verandering teweeg heeft gebracht. Nu heeft het thuiswerken ook zijn voordelen, maar het bevordert jammer genoeg niet de samenhorigheid. Steeds vaker verschijnen dan ook artikels in de kranten over de negatieve bijwerkingen van het langdurige fulltime thuiswerken.

Appreciatie is de basis

Een van de belangrijkste oorzaken waarom medewerkers een bedrijf verlaten is omwille van het gebrek aan appreciatie en betrokkenheid. Dat kan je met deze ene dag uiteraard niet goedmaken. Een welgemeende “danku” op een dag zoals vandaag kan wel al wonderen doen. Attitude of gratitude, zoals dat in het Engels heet.

Een sterke en uitgesproken cultuur, met een positieve omgeving waar medewerkers zichzelf kunnen zijn, waar mensen naar elkaar luisteren, het beste in elkaar naar boven halen en samen aan iets kunnen werken dat groter is dan zichzelf en iets nalaat aan de wereld: daar begint het al mee.

Hoe u hieraan begint, kan u nalezen in ons boek.

Oh, en mocht u zich afvragen of er ook een dag is waarop leidinggevenden in de bloemetjes worden gezet: die is er uiteraard ook. Op 16 oktober. Boss Appreciation Day. Prik die alvast in uw agenda!