image/svg+xml
Herculean Alliance

De drie dimensies van een 3D-leider

By:

In turbulente tijden hebben we leiders nodig die sterk in hun schoenen staan en het hoofd kunnen bieden aan dagelijkse en toekomstige uitdagingen.  Het blijven heruitvinden van je leiderschap is belangrijk om je bedrijf future-proof te maken en geen verkeerde patronen uit het verleden te reproduceren. De drie dimensies van een 3D-leider zijn daarbij onontbeerlijk.

Qlick-zaakvoerders Anneliese Monden en Chantal Smedts ontwikkelden in 2011 al het visionaire concept van 3D-leiderschap. Dit 3D-leiderschapsmodel omvat alle dimensies waarmee de leider te maken krijgt in een snel veranderende wereld. De relevantie van het model is sinds het ontwikkeld werd alleen maar toegenomen.

Een blik op de drie dimensies van een 3D-leider

Dimensie 1: In je rol van leider, sta je in de eerste plaats als persoon:  met talenten, valkuilen, oordelen, overtuigen, enz. Sommige daarvan zullen je ondersteunen, andere kunnen dan weer een hindernis op je pad vormen.

Dimensie 2: Jij als leidinggevende van je team: in welke mate motiveer je je medewerkers, in hoeverre durf je je echt te tonen aan hen, wat voor type leider ben je, welk klimaat ondersteun je en hoe draag je bij aan de groei van anderen? Dit zijn enkele van de thema’s waarop de 3D-leider heel bewust inzet.

Dimensie 3: Deze dimensie gaat voorbij jezelf als persoon en als leidinggevende binnen een organisatie. Het plaatst je in de wereld, hier en nu maar ook met het oog op de toekomst. In dit grotere plaatje zijn ook je visie en acties op vlak van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bepalend voor jouw 3D-leiderschap.

Leiderschap is een van de meest voorkomende thema’s in de coachings en trainings

Een 3D-leider leidt vanuit zijn eigen kracht, op een authentieke en flexibele manier. Vanuit deze ingesteldheid is hij in staat om zijn hele team naar een hoger niveau te tillen en daarbij de bredere, maatschappelijke context niet uit het oog te verliezen.

VUCA

De eigenschappen en inzichten rond leiderschap die door het 3D-leiderschapsmodel in kaart gebracht worden, zijn meer dan ooit relevant.  In een wereld waarin zoveel zo snel verandert, de toekomst alsmaar onzekerder, complexer en ambigu blijkt – de zgn. VUCA-wereld – hebben we 3D-leiders nodig, leiders die kunnen omgaan met deze snelle veranderingen zonder hun authenticiteit te verliezen.

Wij geloven erin dat 3D-leiderschap het verschil zal maken, niet enkel binnen jouw bedrijf, maar ook in een ruimere context.

Onze tip voor jou

Word een 3D-leider door jezelf als ‘eeuwige leerling’ op te stellen. Ga er nooit vanuit dat je alles al weet. Ga steeds op zoek naar nieuwe informatie en benader deze vanuit een nieuwsgierige, maar kritische houding.

Ben jij een 3D-leider?

Ben je nieuwsgierig naar de drie dimensies en naar wat het inhoudt om een echte 3D-leider te zijn?

Benieuwd naar je eigen 3D-leiderschap? Via een eenvoudige online vragenlijst screenen wij jouw 3D-leiderschapsgehalte. Meer weten? Klik dan hier.

Nog inspiratie nodig? Lees zeker eens onze andere artikels.