image/svg+xml
Arena

Hercules Trophy plant de vlag en organiseert de eerste bevrijdingsfeesten als beproefd vaccin voor medewerkers

By:

Hercules Trophy plant de vlag met het eerste postcorona teambuildingevent.

In een bevraging gaven bedrijven massaal aan dat hun medewerkers snakken naar verbinding, bevrijding en perspectief. Dat is waar Hercules Trophy al 20 jaar voor bekend staat. Geen beter thema dan de bevrijdingsfeesten om een positieve boodschap te brengen die de dagelijkse tsunami van negativiteit overstijgt. Meer dan 250 teams schreven zich nu al in en verwachten een coronaproof editie voor de zomervakantie. Ook de Vlaamse overheid bevestigt via Vlaio zijn steun.

Net zoals tientallen jaren geleden de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog uitbundig werd gevierd, kijken we met z’n allen reikhalzend uit naar de bevrijding van het coronavirus. Na maanden binnen zitten, thuiswerken, eenzaamheid, angst, woede en gebrek aan sociale bijeenkomsten, verlangen we naar gezellige verbinding met collega’s. Hoop doet leven, want vandaag maakt Herculean Alliance bekend dat het deze zomer opnieuw de befaamde bedrijfscompetitie Hercules Trophy zal organiseren. 

Geef medewerkers in deze sombere periode terug perspectief. Het is fundamenteel voor hun mentale en sociale welzijn.

“We kiezen resoluut voor een positieve boodschap waar hopelijk veel bedrijven zich achter zullen scharen. Al te vaak wordt er alleen maar gefocust op negatieve berichten en dat is nefast voor ons welzijn.” aldus Yves Vekemans, oprichter van Hercules Trophy en Founding Partner van Herculean Alliance.

In 2020 had Hercules Trophy voor de 21e keer moeten plaatsvinden. Helaas stak corona er een stokje voor en kon het Mechelse Nekkerdomein afgelopen juni niet gevuld worden met honderden bedrijfsteams uit de meest diverse sectoren. Tijdens Hercules Trophy nemen bedrijven het tegen elkaar op in twaalf unieke challenges in een ludieke sfeer van camaraderie, teamwerk, competitie en fun. Al sinds 1999 is Hercules Trophy een jaarlijkse traditie voor vele Belgische bedrijven.

Herculean Alliance vindt het echter de hoogste tijd om medewerkers eindelijk een positieve boodschap te brengen in tijden van angst en onzekerheid. Met het psychologische effect van een vaccin. Noem het een cocktail van games, muziek, verbinding, teamwerk en fun als de ultieme immuniteitsbooster. Ook al zijn vele bedrijven bijzonder creatief geweest om hun medewerkers een online samenhorigheidsgevoel te bezorgen door tal van online initiatieven op te zetten en hen in de watten te leggen, toch is het cruciaal om hen ook fysiek terug samen te brengen. Het zal belangrijk zijn om liefst nog vóór de start van de zomervakantie deze teams terug te kunnen connecteren. Dit kan alleen door een echt ‘moment that matters’ te creëren, als een soort bevrijdingsfeesten postcorona. Qua symboliek kan dit alvast tellen.

Volledig coronaproof

Dat Hercules Trophy in 2021 zal plaatsvinden, staat vast. De nood is hoog en het vaccin zal voor verlossing zorgen. Maar aangezien niemand de coronasituatie in juni 2021 precies kan voorspellen, zorgt de organisatie dat alles coronaproof kan verlopen rekening houdend met de dan heersende maatregelen, in samenspraak met de Stad Mechelen.

Zo zal Hercules Trophy worden verspreid over verschillende dagen in de laatste twee weekends van juni, namelijk 18, 19, 25 en 26 juni. De organisatie gebeurt volledig outdoor op het Provinciaal Domein De Nekker in Mechelen, dat 65 hectare omvat. Daarbij hoort ook een fallback scenario eind september. Deelnemers zullen op een veilige manier in teams met hun eigen bubbel de twaalf challenges kunnen afleggen en samen een onvergetelijke dag beleven. Dankzij het unieke planningsalgoritme dat al jarenlang een van de kenmerken is van de organisatie, zullen er geen wachtrijen aan de challenges zijn.

Voor de deelnemende teams wordt bovendien een teamlounge in de outdoor zomerbar voorzien waar ze samen kunnen eten, de prijsuitreiking beleven en achteraf op een veilige manier kunnen feesten. Hercules Trophy 2021 zal dan ook volledig in teken staan van de bevrijding van het coronavirus. In totaal worden er slechts 1.000 mensen per dag toegelaten. Dat is 1/3 van de normale capaciteit. Momenteel zijn er al 250 teams ingeschreven voor de editie van 2021.

“Hercules Trophy is de perfecte combinatie van een business-to-businessevent, sportevenement in festivalsfeer, maar dan zonder de duizenden mensen die op mekaar gepakt staan. Wie Hercules Trophy kent, weet dat het unieke DNA voor een enorm gevoel van bevrijding zal zorgen. En laat dat nu net zijn wat we allemaal enorm gemist hebben het afgelopen jaar. Daarom beschouwen we het als onze morele plicht om de vlag te planten en het eerste grote postcorona event te organiseren. Het geeft de mensen hun gevoel van vrijheid terug, ook al is dit binnen de grenzen van de veiligheidsmaatregelen.” gaat Yves Vekemans verder, “Wij hopen stilletjes dat na de bevrijdingsfeesten de roaring 20’s zullen aanbreken.

Events anno 2021

Dat de pandemie zware gevolgen heeft voor de eventsector staat vast. Johan Vandepoel, CEO van ACC Belgium, de vereniging van communicatie en evenementbureaus: “Wat de voorbije maanden hebben aangetoond, is de impact van het wegvallen van live belevenissen op ieders’ moraal en op de groepsdynamiek in elke organisatie of bedrijf. Meer dan ooit tevoren, zal het lonen te investeren in een sterke teambuilding activiteit en zodoende een succesvolle doorstart postcorona te garanderen.”

Ook de laatste cijfers zijn niet mals. Vorige week lanceerde het KdG-expertisecentrum Publieke Impact de cijfers in een jaaroverzicht. Ze bevroeg de eventsector op vier momenten afgelopen jaar en kon concluderen dat het kleine beestje een enorme financiële maar ook morele impact had.  “Terugkijkend op 2020 blijkt de coronacrisis diepe budgettaire gaten te hebben geslagen. De Belgische eventorganisatoren voorspellen een omzetverlies van maar liefst 75 procent in 2020 ten opzichte van 2019. Dit is veel meer dan ze in maart (52%) dachten te verliezen”, legt onderzoeker Joris Verhulst uit. “Ook het verwachte omzetverlies van de toeleveranciers aan events (zoals catering, decoratie, audiovisuele ondersteuning …) is sterk gestegen, van 55 procent in maart tot 73 procent in december.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat men voorzichtig is met het opzetten van events in 2021: “Drie op vier organisaties denkt dat de sector pas in 2022 weer op volle toeren zal draaien”, vertelt Verhulst. “De meeste organisaties verwachten dat er vanaf het tweede en derde kwartaal van 2021 weer meer mogelijk is, met maatregelen. Het bestaande COVID Event Risk Model (CERM) zal hier terug een belangrijke rol spelen. Deze tool brengt het COVID-veiligheidsrisico van elk type event in kaart. Zes op tien organisatiesgebruikte deze al. Het vormt wellicht de beste basis voor een snelle en veilige relance van de sector. Samen met sneltests, zo geven zeven op tien organisaties aan.”

Ook de financiële impact op de Hercules Trophy organisatie was ongezien. “Eerst werd alles in het werk gezet om uit te stellen naar september om ook dat in het water te zien vallen. Daarnaast werden honderden vrijwilligers en leveranciers geïmpacteerd. Anders dan in de financiële crisis kregen we deze keer heel wat steunbetuigingen van onze klanten die in de Hercules Trophy een ideaal relance-project zien. 250 teams schreven nu al in, zonder enige zekerheid op een datum. Met de steun van de aandeelhouders en recent ook de financiële steun van de Vlaamse overheid via Vlaio hopen we terug te kunnen dromen van de volgende 20 jaar. Maar laat ons eerlijk zijn: we lopen op een bijzonder slappe koord en de toekomst zal meer dan ooit van de steun van alle klanten, vrijwilligers, leveranciers en de overheid afhangen. In 2021 moeten we zo hopelijk al break-even kunnen draaien,” aldus Yves Vekemans. 

 “Wij hopen stilletjes dat na de bevrijdingsfeesten de roaring 20’s zullen aanbreken.”  – Yves Vekemans, Founding Partner Herculean Alliance