image/svg+xml
Herculean Alliance

Word je eigen held: hoe jezelf redden als alles tegenzit

By:

Word je eigen held: hoe jezelf redden als alles tegenzit. Het overkomt iedereen wel eens: het gevoel dat alles dat kan mislopen, ook echt misloopt. Dat Murphy je leven beheerst. Geen fijn gevoel, en vaak ook de aanleiding om er de brui aan te geven. Vooral tijdens onzekere tijden zoals die waarin we nu leven.

Als ondernemer herken je vast het volgende scenario. Na de eerste lockdown startte je vol goede moed je activiteiten terug op. Je volgde nauwgezet de veiligheidsmaatregelen en investeerde stevig in schermen, stickers, maskers en dispensers.

Net als je goed terug op dreef bent, gebeurt het: een nieuwe lockdown. Alles valt weer stil en ook je energiepeil zakt tot diep beneden nul.

Op zo’n moment is het heel verleidelijk om je in een van de volgende rollen te wentelen:

De aanklager

Dat het een schandaal is! De schuld van de politiek! De aanklager is extreem verontwaardigd en richt een beschuldigende vinger op overheid, experten, sectoren die wel open mogen blijven, klanten die niet trouw zijn, klanten die veeleisend worden, enz. Hierbij gebruikt hij scherpe taal en op social media post hij talrijke agressieve verwijten. En collega’s die alles toch positief benaderen? Dat zijn gewoon naïeve sukkels.

Het slachtoffer

Ocharme ik! Het slachtoffer wentelt zich in zelfbeklag, neemt geen initiatief en heeft vooral medelijden met zichzelf. Het is allemaal niet eerlijk. Zo hard gewerkt voor niks! Het slachtoffer zoekt steun en bevestiging bij anderen. Bovendien omringt hij zich graag met andere slachtoffers, liefst in een klaaggroepje. Aan mogelijke oplossingen of alternatieven wordt niet gedacht. Moedeloos ondergaan lijkt de enige optie.

De redder

De redder bevestigt het slachtoffer in zijn rol en verdedigt hem tegenover de aanklager. Op social media reageert hij sussend en troostend op alle berichten van slachtoffers. Daarbij geeft hij ongevraagd advies dat weliswaar goedbedoeld maar niet effectief is. De redder wil vooral tonen hoe sympathiek hij is, hoe dapper, flink en nodig. Wat zouden we zijn zonder hem, zoiets.

Misschien vind je dat ik overdrijf? Nochtans zijn dit heel normale en menselijke reacties. In de coaching wereld staat dit model – uit de transactionele analyse – bekend als de ‘dramadriehoek’. Zonder het te beseffen hebben we allemaal al wel eens zo’n houding aangenomen, vanuit wisselende posities. Zodra we er ons bewust van worden, kunnen we die rol een ‘schoonheidsbehandeling’ geven en ze op een volwassen manier invullen.

Wanneer je de scherpe kantjes uit deze rollen masseert, kom je tot een frisse en mature versie die straalt van energie. 

  • De mature aanklager: in tegenstelling tot de woeste aanklager, toont deze versie een persoon die op een correcte en respectvolle manier grenzen stelt. Hij communiceert op een duidelijke en diplomatieke manier met de nadruk op samenwerking en positiviteit en in het belang van verbetering.
  • Het mature slachtoffer: durft zich kwetsbaar op te stellen en dat maakt hem juist erg krachtig.  Heel bewust gaat hij op zoek naar een luisterend oor vanuit de wetenschap dat het belangrijk is om over je zorgen en twijfels met anderen te praten. Daardoor ontdekt hij wat hij wél kan doen en welke beslissingen wél binnen zijn eigen cirkel van controle liggen. Misschien liggen de teugels nog wat losjes in zijn hand, maar hij heeft ze tenminste toch al vast.
  • De mature redder: blijkt een empathische aanmoediger. Hij biedt een luisterend oor voor wie dat wil en zal zeker een handje toesteken maar enkel indien daar expliciet om gevraagd wordt. Hij betuttelt niemand en zijn zelfbewust optreden werkt motiverend waardoor ook anderen zich in hun eigen kracht kunnen zetten.

Merk je het verschil in energie? Door meer inzicht te krijgen in de rol die je opneemt kan je die een mature make-over geven. 

Een zelfbewuste aanpak transformeert de dramadriehoek naar een energiegevende krachtdriehoek.

Word je eigen held: hoe jezelf redden als alles tegenzit. Daardoor kan jij jezelf redden en verkleint de kans dat je er de brui aan geeft. Zo word jij uiteindelijk je eigen held. En geef nu toe: dat is pas de rol van je leven, toch?

Nog inspiratie nodig? Lees zeker eens onze andere artikels. Of benieuwd naar onze energiegevende heldenprogramma’s?  Contacteer ons voor een gratis kennismakingsgesprek.