professioneel en menselijk yves vekemans telenet business
image/svg+xml
Arena

We leven samen op hoop

By:

We leven samen op hoop. Na 2 extreme Corona weken maken leiders en hun teams plannen voor een snelle relance. Vaak met een wit blad papier en meer vragen dan antwoorden. Ze weten nu al dat na een uitputtingsslag van vele weken, het zwaarste nog moet komen: zo snel mogelijk terug on track geraken met een team dat hopelijk sterker dan ooit verbonden is.

Ook bij Herculean Alliance is dat niet anders. Ik lees dagelijks moedige ondernemersverhalen en goede tips en deel dus ook openhartig mijn persoonlijke beleving met jullie. We deelden ook al hoe we de eerste momenten beleefd hebben en ook onze stagiairs delen binnenkort hun persoonlijk verhaal over Corona.

Surprise – major effect – rationalized by hindsight

Een echte Zwarte Zwaan, daar is iedereen het ondertussen over eens. Dat doet iets met een mens. De wereld zal opnieuw voorgoed veranderen. Een demonstratie dat we echt leven in een VUCA wereld: volatile, uncertain, complex en ambiguous. Voor velen was dat nog een vaag begrip. Nu niet meer. Een wereld waarvan wij met Herculean Alliance zeggen dat employee engagement de topprioriteit moet zijn.

Het is hartverwarmend om te zien dat deze crisis radicaal anders aangepakt wordt dan in 2009 (ik herinner me toch geen taferelen van toen waarin mensen gingen zingen voor de banken). Met veel aandacht voor de mens. Laten we dat zeker zo houden, want de impact op de mens zal de komende weken echt zwaar zijn. Mentaal en fysiek. Volledig onvoorbereid. Stel je 4 weken geleden even het volgende bericht voor: “Binnen 2 weken gaat de overgrote meerderheid van bedrijven tijdelijk moeten sluiten, zwaar in de problemen geraken of direct moeten overgaan op telewerken.” En toch, we doen het. A la guerre comme à la guerre. #tousensemble

Let’s change

Zo’n event is de start van een geforceerd change process op verschrikkelijk veel domeinen tegelijk. Of je dat nu wil of niet. Een plan maken is eigenlijk onmogelijk wegens te veel parameters op dit moment. Elke dag is weer anders. Accepteer dat en zet een eerste kleine stap in de nieuwe realiteit. Keer terug op je stap als het de volgende dag nodig is. Gefocust op de essentie. Durf direct met open ogen in het duister kijken en de business, maar ook jezelf, radicaal in vraag stellen. Zelf ben ik een fan van Theory U. Een beproefde theorie zorgt voor houvast en geeft hoop. Momenteel zitten we met z’n allen in fase 1 en zal fase 2 er aankomen, ook al wil iedereen nog sneller gaan.

We leven samen op hoop

Angst is een slechte raadgever

Ik ben het volmondig eens met Mattias Desmet: de angst voor het coronavirus is gevaarlijker dan het virus zelf.

Meneer Desmet zegt onder andere: “Het is belangrijk dat we stilstaan bij iets waar we ondertussen in paniek aan voorbij hollen: wat onze reactie op ‘het virus’ bepaalt, zijn niet de feiten op zich, maar wel het verhaal dat omtrent de feiten geconstrueerd wordt. Dat verhaal wordt geconstrueerd door hulpverleners die oprecht hun best doen om te helpen, door mensen die hun medemens niet willen zien lijden, door politici die de juiste beslissingen willen nemen, door academici die zo objectief mogelijke informatie willen verstrekken. “

“Het verhaal wordt ook geconstrueerd door politici die onder druk staan van de publieke opinie en zich genoodzaakt voelen om krachtdadig op te treden, door leiders die de controle kwijt waren over de samenleving en nu door het virus de teugels terug in handen kunnen krijgen, door experts die hun onwetendheid moeten verbergen en de vlucht vooruit kiezen, door academici die een gelegenheid zien om zich te laten gelden, door de in de mens inherent aanwezige neiging tot hysterie en dramatiek, door farmaceutische bedrijven die een gouden kans ruiken, door media die gedijen op sensationele verhalen, door getuigenissen van unieke gevallen bij wie het ziekteverloop uitzonderlijk zwaar was, … “

Be anti-fragile and learn instead

Ons team weet dat ik te pas en te onpas over “anti-fragiliteit” praat. Nu begrijpen ze ook echt waarom. Geen angst dus. Dat is een fragile reactie. Pearl Harbor, JFK, 9/11, 2009, Fukushima… er zijn een pak voorbeelden en neen, een Tweet is geen Black Swan event.

Taleb schreef Anti-Fragile als reactie op zijn Black Swan en ook dat geeft me houvast en hoop. Anti-fragiel betekent dat je BETER wordt van zo’n events. Je incasseert niet alleen, maar je kijk de vijand in de ogen en gebruikt de kracht om hoger te springen. Veel heeft met een mindset te maken, maar lees vooral het boek.

Over mindset gesproken: ook de Growth Mindset is een sterke manier om met de situatie om te gaan. Binnen ons team positioneren we deze crisis alvast als een event to “grow thyself”. Heb jij een growth mindset? Hieronder kan je de oefening doen voor jezelf. Wees eerlijk.

Geef hoop en vertrouwen

Een fundamenteel onderdeel van leiderschap: je team verzorgen, hoop brengen en hen vertrouwen opdat ze vanuit hun persoonlijk leiderschap mee aan de kar trekken. WOW, Open Communication en Cheer Each Other to Victory blijven fundamenteel.

Ik hoor veel positieve verhalen, maar spijtig genoeg ook veel negatieve. Heel wat bedrijven vertrouwen hun mensen niet, hebben nooit agile gewerkt, ondersteunden geen telewerken, weten nu nog minder waar ze naartoe werken, vergeten schouderklopjes als het even moeilijk is en willen dat valse gevoel van controle toch bewaren. Of erger nog: geven een vals gevoel van hoop met allerhande stoere uitspraken en memes. Het zijn zware tijden voor zo’n teams.

We willen helpen met de relance

Recent lanceerden we een aangepaste employee engagement index, die de impact van Corona op engagement wil meten. Dat past in de co-sensing stap binnen Theory U. We willen leren uit deze extreme situatie en inzichten delen. Iedereen kan de enquête invullen vanuit zijn eigen veilige omgeving. Gratis, anoniem en interactief.

Employee Engagement Index

Daarnaast kondigden we samen met enkele sterke bedrijven de Employee Engagement Awards aan, met Conny Vandendriessche als voorzitter van heel wat experten. Die experten worden deze week bekend gemaakt. Samen gaan we op zoek naar jouw case. Geen beter moment dan een rasechte crisis om daar even bij stil te staan. We willen ook hier weer inzichten van mekaar delen. Het wordt een manier om het ecosysteem van employee engagement providers te verbinden. We willen een spreekbuis zijn voor zo veel expertise die voor handen is, maar de bedrijven niet voldoende bereikt.

We hopen dat we van de Employee Engagement Awards, de Hercules Trophy en de Pink Ladies Games een “Comeback Experience” kunnen maken. Laten we even dromen en veronderstellen dat half mei de maatregelen kunnen verminderen, dan hebben we 6 weken om de economie terug op gang te trekken in een nieuwe wereld. Geen beter moment om dat samen te vieren als het laatste weekend van juni. De bedrijfsleiders waar ik mee spreek denken daar in ieder geval zo over. MAAR, nu maar hopen dat iedereen de regels volgt en in zijn kot blijft en dat de overheid krachtdadig blijft reageren! #saveoursummer

Worden we door de overheid toch gevraagd om uit te stellen omdat men bijvoorbeeld een “opflakkering” wil tegenhouden, dan zullen we niet anders kunnen en dan nog hopen we dat het een “Comeback Experience” zal worden in september of oktober.

Maar er komen nog innovaties aan. Waarover later meer.