Hersenvoedingsmiddelen die helpen bij uw concentratie
image/svg+xml

Brain food voor meer concentratie -deel 1

By:

Brain food dat helpt bij concentratie. Wie moet studeren voor een examen, grijpt vaak terug naar een ongezonde dosis energiedrankjes. Deze houden het brein inderdaad tijdelijk wakker. Maar na een nachtelijke crash doet de caffeïne eigenlijk niets om onze hersenen alert te houden. Het goede nieuws is dat er voldoende eten bestaat dat concentratie verbetert. Hier zijn 10 verschillende voedingsmiddelen om ons te helpen concentreren.

1. Olijfolie

Extra Virgin olijfolie helpt het geheugen te verbeteren en Alzheimer op afstand te houden. Uit studies blijkt dat mensen die het mediterrane dieet volgen (typisch met veel olijfolie) een verminderd risico op dementie vertonen.

2. Wilde zalm

Wilde zalm heeft een hoog omega-3-vetzuurgehalte. Dit gunstige vetzuur helpt in de strijd tegen cognitieve achteruitgang. Let erop dat u wilde zalm eet en niet de gekweekte soort. Deze laatste heeft een heel ander omega-3-vetzuurgehalte.

3. Kokosnootolie

Deze natuurlijke olie kreeg de laatste tijd veel aandacht, en het is gemakkelijk te zien waarom. Kokosolie kan worden gebruikt om de huid er jonger te laten uitzien, het haar glad te houden en onze hersenen te voeden. De medium-chain triglyceriden (MCT) in kokosolie helpt bij het afbreken van ketonen, die vervolgens verder worden verwerkt tot brandstof voor de hersenen.

4. Kurkuma

Deze Aziatische specerij wordt al eeuwenlang op grote schaal gebruikt in geneesmiddelen. Een voordeel van het regelmatig consumeren van kurkuma is het voorkomen van dementie en hersentrauma’s. Curcumine, een ontstekingsremmend middel en actief bestanddeel van kurkuma, kan ook onze cognitieve functies verbeteren.

5. Bosbessen

We hebben allemaal gehoord van het antioxidantengehalte van bosbessen. Juist deze antioxidanten hopen zich op in de hersenen om de cognitieve functies te helpen verbeteren, de kracht en het geheugen te stimuleren en een versnelde veroudering van de hersenen tegen te gaan.

6. Walnoten

De omega-3-vetzuren in walnoten zijn brandstof voor de hersenen. De dagelijkse consumptie van walnoten kan de hersenfunctie verbeteren en ziekten als Alzheimer en dementie op afstand houden. Hoewel alle soorten noten omega-3-vetzuren bevatten, hebben walnoten een aanzienlijk hogere concentratie.

7. Eieren

Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitamine B en choline. Dit laatste is een cruciaal element dat door het lichaam wordt gebruikt om acetylcholine te produceren. Dit wordt op zijn beurt weer gebruikt door de hersenen bij het reguleren van stemmingen en het geheugen.

8. Pompoenzaden

Net als walnoten en zalm zijn pompoenzaden gevuld met omega-3-vetzuren. Naast dit gunstige type vetzuur bevatten pompoenzaden ook een hoog zinkgehalte, wat bijdraagt aan gezonde cognitieve functies.

9. Amandelen

Hoewel amandelen niet zo’n hoge concentratie omega-3-vetzuren hebben als walnoten, zijn ze nog steeds een perfecte keuze om achteruitgang van de hersenen te voorkomen. Amandelen geven niet alleen een broodnodige boost aan het geheugen, maar helpen ook bij het verbeteren van de algehele hersenfunctie. Amandelen zijn een goedkoper alternatief voor walnoten.

10. Donkere chocolade

Ongezoete donkere chocolade en cacao bevatten een hoog gehalte aan flavanol, een plantaardige voedingsstof die de hersenfunctie kan verbeteren en dementie en Alzheimer kan voorkomen. Het enige nadeel is dat er vaak suiker en andere smaakstoffen worden aan toegevoegd. Waardoor chocoloade vaak net zou kunnen bijdrageb aan andere soorten ziekten. Uw arts zal waarschijnlijk niet aanraden om een reep chocolade per dag te eten om uw hersenkracht te stimuleren.

Volgende week posten we nog meer brain food dat helpt bij concentratie in deel 2. Op zoek tips rond voeding? Check onze andere blogposts.