HerculeanAlliance wellbeing
image/svg+xml
Herculean Alliance

Stop met zitten en begin met staan

By:

Stop met zitten & begin met staan. Studies toonden aan dat langdurig zitten schadelijk is voor onze gezondheid. Het vervelende hieraan is dat er weinig manieren bestaan om deze negatieve gevolgen ongedaan te maken. Zelfs niet door veel te bewegen in onze vrije tijd, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Helaas moeten we door de bedrijfscultuur veel gaan zitten. Slecht nieuws met andere woorden voor al wie te kampen heeft met rug-, nek- en schouderklachten als gevolg van te veel te zitten.

Dat is echter slechts het topje van de ijsberg. Volgens een studie van Mayo Clinic zijn abnormale cholesterolwaarden, verhoogde bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en zelfs een verhoogd risico op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker, verbonden met langdurig zitten. Dokters ontdekten dat wie die meer dan 4 uur per dag op het scherm kijkt, een 50% hoger risico loopt op overlijden en een 125% verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Hoe kunnen we dan de negatieve effecten van te veel zitten tegengaan?Stop met zitten & begin met staan” is alvast een leuk motto om te gebruiken onder collega’s. Het is altijd een goed idee om klein te beginnen. Door slechts een half uur per dag recht te staan, verbranden we tot 50% meer calorieën dan wanneer we de hele werkdag zouden zitten.

Steeds meer bedrijven voeren daarom regeltjes in, zoals bijvoorbeeld ’trapdagen’. Of ze motiveren hun werknemers om minstens 10 000 stappen per dag te zetten. Eenvoudige dingen, zoals het weghalen van de printer van hun bureau en aansporen om op te staan terwijl ze bellen, kunnen aanzienlijk helpen.

Dat geeft u het ideale tijdsbestek om bijvoorbeeld een dagelijkse of wekelijkse stand-up meeting te organiseren. We hebben dit zelf geprobeerd en het werkt echt! Het verbetert niet alleen het algemene welzijn van de teamleden, maar ook hun productiviteit! Als extra bonus zorgt het ervoor dat vergaderingen korter worden.

Wandelmeetings zijn nog beter – vooral voor kleinere teams. De beweging en frisse lucht bezorgen u vast meer inspiratie dan uw bureau. Als u de gezondheid van uw collega’s wilt verbeteren, maar niet weet waar u moet beginnen, helpen we u graag.