image/svg+xml

Employee Engagement, ook voor tijdelijke medewerkers?

By:

Employee Engagement, ook voor tijdelijke medewerkers? Employee Engagement geldt voor iedereen op de werkvloer. Dus ook voor stagiairs, vrijwilligers of freelancers. Vandaag willen we het hebben over de eerste groep: studenten die worden ingeschakeld als tijdelijke werkkrachten in de organisatie.

Vaak worstelen bedrijven nog met een juiste aanpak naar stagiairs. Daarbij benutten ze niet ten volle het potentieel van deze waardevolle medewerkers. De studenten van hun kant krijgen de kans (nog) niet om hun talenten ontwikkelen, doordat ze in vele gevallen administratieve taken voor hun rekening moeten nemen.

Dat is niet hoe wij het aanpakken bij Herculean Alliance. Het vraagt aanvankelijk meer energie en aandacht om stagiairs te behandelen als volwaardige medewerkers. Maar uiteindelijk loont het absoluut de moeite. Heb je nog geen employee engagement beleid in voege? Waarom niet eens dit jaar “testen” op de Millenials? Feedback gegarandeerd!

Onboarding

Wat denken stagiairs over jouw organisatie als ze jouw website bezoeken? Hebben ze zin om bij jou te soliciteren? Verstaan ze wat je doet en wat ze kunnen leren? Hebben ze verhalen zien passeren van andere stagiairs die hen zijn voorgegaan? Kunnen ze zich makkelijk kandidaat stellen? Heb je een proces om de juiste te selecteren? Informeer je hen in de weken voor hun stage? Weet je wat hun persoonlijk doel is en hoe jij hen kan helpen? Weten ze dat ze hard gaan moeten werken?

Het zijn maar enkele van de vele vragen waar je ongetwijfeld kan in verbeteren. Onze stagiairs weten dat onze Thomas hen goed zal inlichten op voorhand.

1ste dag

De millennials houden vooral van experiences.” Misschien wel een cliché, maar er zit wel een grond van waarheid in. En wat zou daar mis mee zijn? Vaak onderschatten werkgevers hoeveel stress de eerste werkdag meebrengt voor wie nog op de schoolbanken zit. Weten de stagiairs waar ze gaan zitten? Wat ze moeten meebrengen? Hoe een “typische werkdag” eruit ziet? Wat het huishoudelijk reglement is? Krijgen ze direct een speech van het leadership om hen welkom te heten? Krijgen ze onmiddellijk hun eerste opdracht? Is het duidelijk hoe ze moeten communiceren? Hebben ze toegang tot de juiste tools?

De eerste werkdag en de eerste weken zijn cruciaal om hen direct onder te dompelen in je cultuur en hard te luisteren naar wat zij nodig hebben. Wij leren er alvast van.

The job

Worden ze behandeld als een “hulpje” of geef je ze echt opdrachten afgestemd op hun profiel? Betrek je ze direct mee net zoals de andere collega’s? Zitten ze mee in de teammeetings en moeten ze daar rapporteren over hun progressie? Krijgen ze instant feedback? Voelen ze zich direct “part of the team”? Hoe engaged zijn ze (wil je zelf eens de test doen)?

Offboarding

Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wat als het fout gaat? Zelfs al doe je al het voorgaande, dan nog kunnen er mismatches zijn. Niet zozeer omwille van een tekort aan vaardigheden of de concrete inhoud van de job. Maar eerder omwille van interpersoonlijke redenen: een mismatch tussen de bedrijfswaarden en de individuele waarden van de stagiair, of gewoon omdat er geen persoonlijke klik is met de collega’s. Is dat een reden om de stagiair ergens in een hoekje af te zonderen en daarna in alle stilte afscheid te nemen? Wij denken alvast van niet.

Wat wij hebben geleerd doorheen de jaren, is om vragen te blijven stellen tot ze zich goed voelen. Ongeacht hun interesses, ambities en skills. Niet iedereen hoeft na de stage te blijven “plakken” als medewerker. Het is echter wel onze absolute droom dat “onze” stagiairs Herculean Ambassadors blijven. Hoe we dat weten? Wel, ze nodigen hen uit op onze events en we blijven informeel in contact via sociale media.

Als je dan maanden na datum voor een verjaardag posts ziet verschijnen met hun Herculaanse belevenissen, dan weet je dat je goed zit (sorry Milan).

Interesse over hoe je zelf tijdelijke medewerkers extra kan engageren? We wisselen graag van gedachten met je.

Employee Engagement geldt voor iedereen op de werkvloer. Milan Geysen. Laurens Tack.
Employee Engagement geldt voor iedereen op de werkvloer.
Employee Engagement geldt voor iedereen op de werkvloer.
Employee Engagement geldt voor iedereen op de werkvloer.

Aan de slag met employee engagement!

De Herculean Alliance ontwikkelde een eigen methodologie – gebaseerd op heel wat best practices – om employee engagement te meten en te verbeteren, de growth mindset te implementeren en een team van teams te bouwen. We helpen u om uw organisatie vol enthousiame te verbinden met de purpose van het bedrijf. Maar ook om technologische uitdagingen te trotseren, leadership skills op te krikken, uw bedrijfswaarden tot leven te brengen. We helpen u op zoek te gaan naar de purpose van uw organisatie, uw ecosysteem te activeren en uw mensen opnieuw trots te maken en vertrouwen te geven voor de toekomst.

Onze aanpak? Die delen we op in 4 pijlers: Programma’s & Methodologie (Aura)Events (Fabrica)Platform (Machina) en Formats (Arena).