Herculean Alliance wint Euronext Award
image/svg+xml
Herculean Alliance

Herculean Alliance wint Euronext Award

By:

Herculean Alliance wint Euronext Award. Opnieuw een stap dichter bij de droom om ooit van de Alliance een duurzaam, publiek bedrijf te maken.

Jungle Bells

25 januari 2019 – De Tijd. Het crowdfundingplatform Spreds en de beurs Euronext lanceren een nieuwe financiële club die Belgische groeibedrijven sneller aan vers kapitaal moet helpen en eventueel naar de beurs te brengen.

Het project krijgt de naam Jungle Bells en zal durfkapitalisten, business angels en andere investeerders in contact brengen met Belgische scale-ups, jonge bedrijven die al iets op hun palmares hebben en klaar zijn voor een sprong hogerop. Die groeibedrijven kunnen in pitchsessies hun projecten voorstellen aan mogelijke geldschieters. Er zijn dit jaar zes zulke sessies gepland.

Jungle verwijst naar de hectische en overbevolkte wereld van de start-ups, Bells naar de belceremonie bij een beursgang. Het initiatief mikt op de bedrijfsfases daartussen. Een veelgehoorde klacht in het Belgische bedrijfsleven is dat start-ups makkelijk aan Belgisch geld geraken, maar scale-ups veel moeilijker. Daardoor vallen ze vaak in buitenlandse handen.

Lees er alles over in De Tijd.

Euronext Techshare

Techshare is een uniek pre-ipo programma van Euronext om scale-ups klaar te stomen om ooit IPO te gaan. Het is een Europees programma en dit jaar werden een 10-tal Belgische scale-ups gekozen om deel te nemen, waaronder Herculean Alliance.

Herculean Alliance

Herculean, dat recent werd omgedoopt tot de Herculean Alliance is een scale-up en werd enkele jaren geleden opgericht als een coöperatieve. De stichters, Yves Vekemans & Inge Van Belle, werden toen geïnspireerd door de Verenigde Naties. Je kan het ondernemersverhaal hier vinden. Herculean Alliance heeft de typische kapitalisatie en professionaliseringsstappen met business angels, leningen, equity crowd funding en recent nog smart capital via Duval Union doorlopen. Gedurende verschillende jaren werd met vallen en opstaan aan de weg getimmerd. “Ons klaar maken voor een eventuele IPO is dus een volgende logische en vooral spannende stap.” zegt Yves Vekemans, founder van Herculean Alliance. “Techshare is daar het ideale antwoord op. We geloven sterk in grow thyself om te kunnen groeien als bedrijf. Van verschillende top notch specialisten krijgen we een pak kennis over alles wat met een beursgang te maken heeft. Als we voor die know-how zouden moeten betalen, zouden we er nooit aan beginnen. Zelfs al zouden we beslissen om niet naar de beurs te gaan, dan nog heeft ons bedrijf ontzettend veel geleerd.”

Herculean Alliance wint Euronext Award

Herculean Alliance kreeg op 10 december de Euronext Award uit de handen van Vincent Van Dessel, CEO & Chairman Euronext Brussel, en kreeg de eer om de closing bell te luiden.

“We zijn bijzonder trots om deze award in ontvangst te nemen.”, vertelt Yves Vekemans. “We schreven ons in voor Jungle Bells omdat we geloven in de visie om start-ups en scale-ups maximaal in België te houden. Dat we dan ook nog eens geselecteerd werden voor Techshare is een hele eer. We geloven dat er voldoende kapitaal beschikbaar is in de markt, maar dat het nog niet altijd de weg vindt naar de scale-ups. Daarom trekken ze vaak en spijtig genoeg naar andere landen om het noodzakelijke groeikapitaal te vinden. Want groeien, dat kost geld en is per definitie risicovol. Dat is nog altijd niet echt genoeg doorgedrongen in de Belgische markt. Al te vaak hoor ik nog “waarom heb je eigenlijk nog geld nodig?” Gelukkig is het voor start-ups ondertussen een pak makkelijker geworden om te seeden en te starten, in vergelijking met onze early days. Ik geloof dat initiatieven als Jungle Bells en Techshare hun steentje zullen bijdragen om ook scale-ups in België te laten groeien. Ons team is alvast apetrots en het engagement heeft weer een stevige boost gekregen.”