image/svg+xml
Aura

Buzz woord 2019: Employee Engagement

By:

Buzz woord 2019: Employee Engagement: Als de CEO van Microsoft, Satya Nadella, op het jaarlijkse Inspire Congres uitroept dat de nummer 1 prioriteit van de softwaregigant people engagement is, dan is een van de belangrijkste HR tendensen van 2019 meteen duidelijk.

Buzz woord 2019: Employee Engagement: Over een paradox gesproken: De huidige jobtevredenheid wereldwijd scoort hoger dan ooit. Toch blijkt uit verschillende studies (o.a. Gallup) dat 87% van de medewerkers zich niet geëngageerd voelt op de werkvloer. Voeg hier nog de culturele diversiteit en 4 generaties op de werkvloer aan toe en bedrijfsleiders krijgen meteen een serieuze uitdaging voorgeschoteld.

Say, stay and strive

Veel organisaties dromen van medewerkers die iedere dag de ‘extra mile’ gaan. Stel u een team voor dat zich betrokken voelt bij de einddoelen van uw bedrijf en dat het als zijn persoonlijke taak ziet om uw klanten gelukkig te houden. Ze voelen zich thuis op de werkvloer, nemen initiatief… Kortom, ze zijn echte ambassadeurs van uw onderneming. 

Rendement van engagement                 

En er is meer: Geëngageerd als ze zijn, zullen ze proberen om de verwachtingen te overtreffen. Gevolg: de efficiëntie en het dynamisme verhogen, het ziekteverzuim daalt, en dat heeft dan weer een behoorlijke impact op de retentie. Wist u dat bedrijven met geëngageerde werknemers twee keer zoveel inkomsten en vier keer zoveel winst genereren? Vandaar het pleidooi voor deze respectievelijke prioriteiten in bedrijfsvoering: Gelukkige medewerkers eerst, want zij maken klanten gelukkig en deze zorgen dan weer op hun beurt voor gelukkige aandeelhouders.

Data has a better idea

Simon Sinek zei: “Customers will never love a company until the employees love it first”. En om die toewijding te kennen, kan u niet enkel afgaan op subjectieve parameters. Daarom start u best met een nulmeting. Een tool zoals de employee Net Promotor Score (eNPS) is daarbij een echte aanrader. De score op deze test brengt in beeld in welke mate werknemers uw bedrijf als werkplek zouden aanbevelen aan anderen.  

Checklist

Dat betrokkenheid van medewerkers cruciaal wordt voor de onderneming van morgen is alvast duidelijk. Uw vraag luidt nu ongetwijfeld: “Hoe kan ik de mensen in mijn organisatie nu ten volle engageren?”

De volgende checklist helpt u alvast op weg:

  1. Appreciatie. Een schouderklopje over het geleverde werk kan wonderen doen. Vele werkgevers lijken dit simpele gebaar nochtans te onderschatten. Wie zich gewaardeerd voelt door collega’s en leidinggevenden put aanzienlijk meer voldoening uit het werk. Dat resulteert dan weer in meer gedrevenheid. Stel uzelf dus de vraag: Heerst er in uw organisatie een cultuur van erkenning en waardering?
  2. Hoger doel. Zijn de visie en missie van uw bedrijf eigenlijk duidelijk voor iedereen? Wat is het hogere doel? Wordt dit vervolgens op een authentieke manier overgebracht? Maakt dit deel uit van de bedrijfscultuur? Iedereen wilt graag deel uitmaken van iets dat groter is dan zichzelf. Dergelijke zingeving is een van de grootste motoren voor de betrokkenheid van medewerkers en zorgt voor trots.
  3. Thuisgevoel. We spenderen enorm veel tijd op het werk, waardoor het de facto onze tweede thuis wordt. Maar voelen de collega’s dat zo aan? Vormen ze een hecht team, in goede, maar ook in slechte tijden? Mogen ze fouten maken, of wordt dit meteen afgestraft? Is er ruimte voor open communicatie? Zou u het overheersende gevoel binnen het bedrijf omschrijven als warm? People join companies, but leave bosses.

De ideale combinatie van geëngageerde medewerkers waarbij er sprake is van een organizational fit, blijkt ook in België jammer genoeg de uitzondering op de regel. Wilt u zelf weten hoe het zit met de betrokkenheid van de medewerkers in uw organisatie? Doe dan de engagement test op www.employeeengagement.be . De test is gratis en anoniem. Nadien ontvangt u de whitepaper, boordevol tips en tricks voor uw organisatie.  

Als specialist in employee engagement zien we dagelijkse de impact van een hoge betrokkenheid in organisaties. Je kan het ook lezen in onze publieke employee engagement index. Daarom organiseren we ook de allereerste employee engagement awards.