image/svg+xml
Aura

Gezonde voeding is eigenlijk goedkoper (en dit is waarom)

By:

Gezonde voeding is eigenlijk goedkoper (en dit is waarom). In onze hedendaagse samenleving zijn mensen meer geneigd om junk food te kopen dan gezonde voeding, vaak ingegeven door de idee dat gezonde voeding meer kost.

Dit idee wordt ook versterkt door het feit dat afhaalmaaltijden soms zelfs onder de €5 geprijsd staan. Dergelijke triggers zorgen ervoor dat consumenten nauwelijks worden aangespoord om hun eetpatroon aan te passen – ondanks toenemende media aandacht over gezond eten.

Afbeeldingsresultaat voor junk food

Slechte gewoonten

Een van de redenen waarom gezonde voeding wordt beschouwd als duur is omdat de meeste vergelijkingen gebaseerd zijn op de verhouding prijs-per-calorie. Maar dit onthult niet alles. Bij de prijs-per-calorie meting tussen twee producten met een verschillende hoeveelheid vet, zal diegene met de minste hoeveelheid vet duurder lijken. Deze manier van meten is echter minder relevant omdat de meeste mensen niet nadenken over de hoeveelheid calorieën die ze kopen, maar over de hoeveelheid die ze kopen.

Dit is waarom het meten van de prijs per gewicht van het voedsel informatiever is.

Sinds 1975 is het wereldwijd zwaarlijvigheidsgehalte verdriedubbeld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen meer dan 1,9 miljard volwassenen met overgewicht. Van deze mensen zijn 650 miljoen zwaarlijvig.
Het risico is vooral hoog bij kinderen die worden geconfronteerd met veel lage-voedingswaarde voedsel en calorierijk voedsel met een hoog suiker-, vet- en zoutgehalte. Dat resulteert in een verhoogde kans op diabetes type 2, hartaandoeningen en tandextractie. Dit is de reden dat het belangrijk is om te vermijden dat kinderen van jongs af aan al slechte gewoonten creëeren doordat deze vaak voor het leven blijven eenmaal aangeleerd.

Afbeeldingsresultaat voor evolution obesity rate in the world

Veel mensen ontzien zich de moeite om nog een maaltijd te bereiden voor het hele gezin na een lange werkdag. Het is ook niet gemakkelijk om gezonde voeding te promoten aangezien we leven in een geld- en tijdarme samenleving.

De reden dat we gezonde voeding als duur percipiëren komt gedeeltelijk door de hoge prijs van vlees, vis en melkproducten, superfoods en bioproducten. Maar voedzaam eten hoeft niet veel te kosten. De basis kan je al leggen met wortelen, aardappelen en linzen.

De conclusie van dit probleem is vaak eerder het gebrek aan tijd, kennis en vaardigheden dan het gebrek aan geld voor gezonde voeding.

How to do it?

Met vlees en vis als duurste aankopen op het boodschappenlijstje, is het de moeite om een paar goede alternatieven in overweging te nemen. Plantproteïnen zijn een goedkoop alternatief wat kan gevonden worden in bonen, erwten en linzen en bevatten ongeveer dezelfde voedingswaarde.

Afbeeldingsresultaat voor healthy food

Het kiezen voor superfoods kan een verleidelijke oplossing lijken, doordat ze zich promoten als de beste optie. Maar veel claims zijn in feite niet bewezen. Dus je kan best je geld sparen in dit geval en gewoon meer groenten en fruit aan je dieet toevoegen om zo toekomstige potentiële ziektes te vermijden.

Al zijn ze visueel niet altijd aantrekkelijk: ingevroren, ingeblikte en gedroogde groenten en fruit zijn meestal goedkoper dan hun verse varianten, terwijl ze nog steeds dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en langer houdbaar zijn.

Met al dit in gedachten is het duidelijk dat rekening houden met wat je in je lichaam stopt belangrijk is voor je gezondheid en welzijn en dat de kost voor gezond eten je niet zou mogen tegenhouden om beter te leven!

Wij bij Herculean Alliance weten dat Een ding zeker is, gezone voeding is enkel duur als je dat zelf wil 😉