image/svg+xml
Aura

Engagement stimuleren door respect

By:

“Wanneer je medewerkers vraagt wat het meest betekent voor hen, dan staat gerespecteerd worden vaak bovenaan de lijst.”

Engagement stimuleren door respect. Dat is Kristie Rogers’ verklaring in haar laatste artikel op Harvard Business Review. Hoewel het nauwelijks schokkend te noemen is voor iedere business leider, lijkt de business wereld toch de impact ervan niet volledig te beseffen. Zoals Kristie verder vermeld, toont recent onderzoek van Georgetown University – afgenomen bij 20.000 werknemers over de hele wereld – aan dat respect de belangrijkste leiderschapstool vormt. Tegelijkertijd melden veel werknemers meer en meer respectloos gedrag: exact het omgekeerde dan wat ze nodig hebben.

Respectloos gedrag van een leidinggevende (of op de werkvloer in het algemeen), ontspringt niet altijd vanuit kwaadaardige intenties. In feite heeft het waarschijnlijk meer te maken met het onbewust zijn van de situatie, dat zo het probleem alleen maar aanzwelt. Zelfs simpelweg het begrip ‘respect op de werkvloer’ definiëren is een moeilijke opgave voor de meesten onder ons.

Het onderzoek van  Kristie Rogers helpt dit voor een groot stuk aan te pakken. Ze was in staat om twee soorten van respect te onderscheiden: intrinsiek en verdiend respect. Die eerste is gekoppeld aan de volledige werkvloer, zonder individuele prestaties te benadrukken. Het steunt eerder op de verwezenlijkingen van het personeel in zijn geheel. De laatstgenoemde daarentegen is enkel individueel toepasselijk. Werknemers die excelleren wanneer ze vergeleken worden met hun collega’s, de standaarden in de bedrijfstak of zelfs de standaarden van hun eigen bedrijf, zouden erkenning moeten krijgen voor hun schitterende werk.

U had het al kunnen raden, het is de truc om de juiste balans te vinden tussen de twee. Enkel en alleen vertrouwen op bijvoorbeeld intrinsiek respect resulteert vaak in een werkomgeving waar medewerkers minder gewillig zijn om meer inspanning te leveren omdat ze voelen dat de erkenning enkel naar hun collega’s gaat. Als een onderneming langs de andere kant alleen maar focust op verdiend respect, zal deze al vlug een vijandige omgeving worden waar teamwork onbestaande is. Hun werknemers zullen snel genoeg merken dat een collega helpen enkel resulteert in erkenning voor hem, zonder enige terug te krijgen.

Waarom het jezelf lastig maken door te zoeken naar de dunne lijn tussen twee totaal verschillende vormen van respect? De 20.000 respondenten vermeldden het al eerder, zonder te liegen of te overdrijven. Research heeft aangetoond dat medewerkers die zich gerespecteerd voelen: loyaler zijn, tevredener zijn met hun jobs, flexibeler zijn, gewilliger zijn om samen te werken met anderen, beter presteren, creatiever zijn en beter luisteren naar hun supervisors. Als niets daarvan overeenkomt met u, dan zullen de effecten van een gebrek aan balans je gedachten veranderen. 80% van de werknemers die zich respectloos behandeld voelen, blijven voor een zekere tijd hangen in de slechte ervaring die ze ervoeren in plaats van fatsoenlijk te functioneren. 48% zal zich zelfs opzettelijk minder gaan inspannen! En als dat nog niet voldoende was als wake up call, bevestigt de schrijver dat misnoegde werknemers dit overbrengen op elkaar en zelfs uw klanten.

Het goeie nieuws is: je kan al een heleboel doen zonder een cent uit te geven of zelfs zonder geweldige inspanningen. Klinkt goed, nietwaar? Wij brengen je hieronder op weg met onze vijf favoriete tips.

1. Intrinsiek respect: de basis leggen.

De deur open houden voor eenieder, ongeacht hun aanzien of functie is de voornaamste manier om een basis van intrinsiek respect te vestigen. ’s Ochtends iedereen groeten op de bureau en/of iedereen goeiedag zeggen wanneer je huiswaarts keert is een ander goed voorbeeld.

2. Weten hoe je respect overbrengt in jouw bepaalde werkplek.

Werken aan een bedrijfscultuur waarbij respect cruciaal is, is iets dat iedereen op kantoor kan en zou moeten doen. Actief luisteren, uiteenlopende ideeën (en achtergronden) waarderen, belangrijke taken delegeren, open staan voor advies… zijn allemaal goeie manier om dat te doen. Geen enkele organisatie is evenwel dezelfde – zelfs wanneer je het gewoon hebt over verschillende departementen in hetzelfde bedrijf – dus zoek uit wat werkt en wat niet werkt voor jouw organisatie.

3. Doorsijpeling – respect – effect.

Deze is vrij eenvoudig: in bedrijven waar leiders rijkelijk respect tonen naar hun personeel, zullen medewerkers datzelfde gedrag overbrengen naar elkaar en je klanten. Wees een goed voorbeeld en je collega’s zullen je volgen.

4. Denk goed na over de hoeveelheid verdiend respect.

Voldoende intrinsiek respect zou een gegeven moeten zijn bij de basisvorming van je cultuur van respect. Je zal hoogstwaarschijnlijk ook moeten focussen op verdiend respect, maar exact hoeveel zal succesvol zijn? Dat hangt volledig af van de doelen die je stelt en de mensen die ze moeten waarmaken. Er bestaat geen gouden regel voor, dus denk, implementeer, meet en stuur bij zolang het nodig is.

5. Wees authentiek

Respectvolle woorden die onoprecht klinken, zullen al snel aanvoelen als een belediging. Te vaag zijn bijvoorbeeld, of zelfs erger: het ene zeggen maar het andere doen, zal alle andere inspanningen teniet doen. Wees er dus van bewust dat ook werknemers eerlijkheid zien als één van de zuiverste vormen van respect.

Meer tips in het originele artikel dat gepubliceerd werd op HBR. Lees het zeker als je ervan overtuigd bent dat respect binnen jouw bedrijf een verandering moet ondergaan! Praat u hier liever face-to-face over, contacteer ons dan via info@herculeanalliance.com.