image/svg+xml
Aura

5 dingen die je volgens voedingsspecialisten elke winter moet doen

By:

5 dingen die je volgens voedingsspecialisten elke winter moet doen

1. Voeg look toe aan ALLES.

Voeding hoeft echt niet steeds een trendy naam te hebben en een duur prijskaartje om gekwalificeerd te worden als superfood. Look kunnen we gerust beschouwen als een medicijnenkastje dat Moeder Natuur heeft voorzien. Look is een natuurlijk antibioticum met antivirale, antibacteriële en schimmeleigenschappen. Dat maakt het tot een ideale boost van de immuniteit en de beschermheer tegen allerlei winterkwaaltjes.

Het actieve ingrediënt in look, allicine, komt vrij wanneer de bollen worden geplet. Om de kracht ervan te maximaliseren, kan je best de look dus uitpersen en zo’n 10 minuten laten staan vooraleer het te gebruiken bij het koken.

Toch een beetje bezorgd over een sterk ruikende adem? Look is ook te verkrijgen in capsules, geurloos en even krachtig. Ideaal dus.

nick-fewings-1056552-unsplash

2. Houd je buik te vriend.

Vraag je je af wat de gezondheid van je spijsvertering te maken heeft met het afrekenen met winterkwalen? Meer dan je denkt! Zo’n 70-80% van ons immuunsysteem vindt zijn oorsprong in onze darmen.

Je kan dus je weerstand tegen ziekte verhogen door het aantal “vriendelijke bacteriën” in het spijsverteringsstelsel te versterken met een krachtigprobiotisch supplement. Deze bacteriën kan je eveneens ondersteunen door gefermenteerd voedsel te eten, zoals vb. zuurkool, miso, tempeh en natuurlijke yoghurt.

yoghurt

3. Drink (VEEL) gemberthee.

Verse gemberwortel bevat krachtige antioxidanten en anti-inflammatoire en antimicrobische eigenschappen. Gemberthee is gewoonweg fantastisch wanneer je de eerste symptomen gewaarwordt van de koude.  Bovendien is het zweet drijvend, waardoor het je binnenin verwarmt. De gedachte alleen al maakt ons al warm!

Het bevordert daarnaast transpiratie, waardoor het koortsafdrijvend wordt en het lichaam doet afkoelen. Daardoor elimineert het sneller gifstoffen uit ons systeem. Verse gemberthee maken is simpel: pel een stuk gember ter grootte van de duim, snijd het in stukjes en laat minstens 5 minuten in heet water, samen met een schijfje citroen, ideaal voor nog wat extra vitamine C. Zo simpel kan het zijn.

4. Laat je meeslepen in de vitamine D hype.

Ze wordt niet voor niks de “zonlichtvitamine” genoemd. We produceren op een natuurlijke manier vitamine D onder onze huid wanneer we buitenkomen. Maar de jammerlijke realiteit is dat we in onze contreien net iets te weinig zonlicht binnenkrijgen in de winter, waardoor teveel mensen een tekort hebben aan vitamine D.

En dat effect is niet te onderschatten, aangezien vitamine D een belangrijke rol speelt bij het functioneren van ons immuunsysteem. Maar ook omdat de vitamine steeds vaker gelinkt wordt met gemoedsveranderingen, zoals depressie en het gemoedstoestanden, zoals het zogenaamde SAD (Seasonal Affective Disorder).

Voor wie deze maanden niet het geluk heeft om te gaan overwinteren in het zuiden, is er ook een beperkt aantal voedingswaren beschikbaar dat vitamine D bevat, waaronder olierijke vis (zalm en makereel), eieren en bepaalde graansoorten. Maar aangezien opname van vitamine D via voeding niet zo eenvoudig is, wordt een supplement in de winter wel vaker aangeraden.

can-you-overdose-on-vitamin-d-what-to-know-1440x810

5. Probeer (toch een beetje) te bewegen.

Het voelt inderdaad wat tegennatuurlijk aan soms om op donkere winteravonden nog eens te gaan sporten. Maar bewegen blijkt toch wel een van de beste immuniteitsboosters te zijn die er bestaan. Dat wil uiteraard niet zeggen dat dit aangewezen is bij het opkomen van de eerste verkoudheid. Maar als preventieve maatregel is regelmatig en gematigd bewegen cruciaal, aangezien het de bacteriebestrijdende cellen versterkt.

Let wel op om hiermee niet te overdrijven! Zware inspanningen zoals een marathon training of intensieve fitnesstraining kunnen immers de immuniteit verminderen.

winter run