image/svg+xml
Aura

6 redenen om je lunchpauze niet over te slaan

By:

6 redenen om je lunchpauze niet over te slaan. Recentelijk was in de media te horen dat circa een derde van de Belgen hun middagpauze oversloeg en daarbij een snelle hap aan de pc verkoos. Aan je pc je lunch verorberen lijkt op het eerste gezicht een ideale manier om je achterstand op het werk in te halen of je to do lijst sneller af te werken.

Naast het financiële verlies houdt het overslaan van de middagpauze echter ook gezondheidsrisico’s in. En het heeft een negatieve impact op je productiviteit. Christy Fergusson, voedingspsychologe, legt uit hoe en waarom en geeft je 6 redenen om je lunchpauze niet over te slaan. 

the-creative-exchange-435689-unsplash

1. Meer kans op teveel eten

Eten terwijl je afgeleid bent door je werk kan een ramp betekenen voor je lijn en het energieniveau. Hoe vaak is het al gebeurd dat je onbedachtzaam op je eten zit te kauwen en je aan je laatste hap toe was voordat je het goed en wel besefte? Studies tonen aan dat onoplettend eten kan leiden tot over-eten. Uit die studie bleek dat mensen die TV keken 36% meer pizza aten en zomaar even 71% meer macaroni en kaas naar binnen speelden. Welke de bron van verstrooiing was maakte blijkbaar niet uit, of het nu ging over TV programma’s, spreadsheets bekijken of door je e-mails gaan.

Probeer dit: Zet alle bronnen van afleidingen uit: ga weg van je pc scherm en houd je smartphone in je zak. Neem daarentegen de tijd om te focussen op wat je aan het eten bent. Proef bewust en geniet van elke hap. Door mindful te eten, slok je ook minder naar binnen en voel je je sneller voldaan.

2. Een breinpauze is onontbeerlijk

De lunchpauze is een geweldige opportuniteit om jezelf een breinpauze te gunnen en je geest te verfrissen. Het is oh zo makkelijk om je pauze te benutten om snel je checklijst af te vinken of je te verliezen in sociale media. Maar vastgekluisterd zitten aan je scherm gedurende een hele dag verhoogt de kans aanzienlijk dat je het gevoel krijgt dat de stress je overweldigt.

Probeer dit: Maak van je pauze gebruik om even naar buiten te stappen en de routine te doorbreken. Probeer eens iets nieuws; dat is goed voor je brein.

daria-shevtsova-57340-unsplash

3. Je krijgt te weinig afwisseling

Je vaste routinepatroon volgen en steeds in dezelfde broodjesbar in de buurt je broodje bestellen: dat is best wel makkelijk, toch? Maar als je jezelf de tijd niet gunt om andere opties te overlopen of zelfs je lunch de dag vooraf te bereiden, dan verhoog je je keuzestress op het moment zelf en lijkt de keuze van gisteren of eergisteren wel de veiligste optie. Maar dat wordt al gauw saai en zorgt voor weinig afwisseling in je eetpatroon.

Probeer dit: Maak je lunch op voorhand klaar, zoals bv. de restjes van je avondmaal. Dat bespaart je tijd en geld. Als je wegens tijdsgebrek dan toch naar die plaatselijke bar of kantine moet, probeer dan eens iets helemaal anders.

4. Je zit (veel) te lang

Tegenwoordig zit de typische kantoormens gemiddeld zo’n 15 uur per dag: in de wagen, openbaar vervoer, bureau, eten en TV kijken. Dat zitten het nieuwe roken is, is niet nieuw meer. Door lange periodes van stilzitten verbruiken we heel weinig energie en verbranden we amper calorieën. Naar de kantine heen en weer wandelen zal geen fenomenaal verschil maken in het aantal stappen per dag. Maar zelfs dat overslaan, is wel helemaal erg.

Probeer dit: Wandel, wandel en wandel nog eens. Probeer naast je eetmoment ook de tijd te nemen om een rondje rond het blok te maken, of vind een stukje groen/park voor een rustig ommetje.

5. Je mist sociaal contact

Doorwerken aan je pc vermindert de tijd om te socializen. Dit kan een negatief effect hebben op je geluk, maar ook op je productiviteit. Regelmatige lunchafspraakjes met vrienden zijn een fantastische manier om de dagroutine te doorbreken en zorgen ervoor dat je gelukkiger en meer gefocust aan je namiddagtaak kan starten.

Probeer dit: Organiseer je en leg afspraken vast met kennissen/(ex)-collega’s die in de buurt werken. Eens deze gepland zijn, kan je moeilijker terug.

dan-gold-105699-unsplash.jpg

6. Je hebt zon nodig

Een recente studie bracht aan het licht dat zo’n 67% van de werkende bevolking tijdens dezelfde uren van de dag werkt. Vroege ochtenden en late avonden impliceren dat we onvermijdelijk onderweg zijn met weinig daglicht. Een gebrek aan licht leidt tot een laag vitamine D peil.

Probeer dit: De lunchpauze kan een van de weinige opportuniteiten bieden om een broodnodige dosis zonlicht op te doen. Kom buiten en herlaad je vitamine D. Zonlicht is eveneens een onschatbare oppepper voor het humeur. Het zet serotonine vrij, dat zorgt voor meer positiviteit en een gevoel gelukzaligheid.

kent-pilcher-461879-unsplash.jpg