image/svg+xml
Aura

Steeds meer mensen kiezen voor Veganuary

By:

Steeds meer mensen kiezen voor Veganuary. Na de overdaad van de eindejaarsfeesten verlangen steeds meer mensen naar een radicale verandering in levensstijl die verdergaat dan pakweg een fitness abonnement. Een opvallende trend daarbij is kiezen voor de zogenaamde “Veganuary”, waarbij de maand januari in het teken staat van een plant-gebaseerd dieet.

Nu vegan opties zowel goedkoper worden en gemakkelijker te verkrijgen zijn, verklaren food trend watchers nu al het jaar 2019 als het Jaar van de Vegan.  Sinds de Veganuary beweging startte 5 jaar geleden verdubbelde het aantal deelnemers inmiddels elk jaar, met meer dan 250.000 mensen in zo’n 193 landen. Rich Hardy, hoofd van de Veganuary campagne: “In 2018 ging er geen week voorbij zonder dat veganisme in de media kwam in Europa. Vegan produkten worden bovendien steeds beter en het wordt steeds makkelijker om een smaakvol plant gebaseerd menu samen te stellen.” Dit is een teken dat steeds meer mensen kiezen voor veganuary.

Daarnaast geeft Hardy ook aan dat de straffe uitspraken van wetenschappers betreffende de milieukost van vlees steeds meer mensen over de streep heeft getrokken die voordien nooit eerder veganisme wilden proberen.

dt_180216_vegan_diet_800x600

In mei verklaarden een aantal wetenschappers na de grootste studie ooit over het effect van landbouw op het milieu dat het mijden van vlees- en melkprodukten de grootst mogelijke impact heeft is die een individu kan hebben op de planeet (bron: The Guardian)!

Joseph Poore van de Oxford University, die verantwoordelijk was voor het wetenschappelijk research, verklaarde: “Een vegan dieet is waarschijnlijk de belangrijkste manier om je impact de Aarde te verminderen. Het gaat immers veel verder dan broeikasgassen. Ook verzuring van de bodem, eutrofiëring, bodemverarming en waterverbruik. Dit is veel sterker dan je aantal vliegreizen beperken of een elektrische wagen aan te kopen.”

Volgens de Britse supermarktketen Waitrose heeft één derde van de consumenten in het VK al te kennen gegeven dat bewust hun vleesconsumptie te hebben verminderd of zelfs helemaal van het menu te hebben geschrapt. Een op de acht Britten zijn inmiddels vegetariër of vegan gezorden en nog eens 21% geven aan flexitarian te zijn, waarbij er slechts occasioneel vlees wordt toegevoegd aan het bord.

Trend watchers beschouwen 2018 als het jaar waarbij veganisme de sfeer van de anti-cultuur verliet om steeds meer mainstream te worden. In het verleden werden vegatariërs of veganisten wel eens geportretteerd als veroordelend of fanatiek. Volgens Hardy is het alvast de bedoeling van bewegingen zoals Veganuary om zoveel mogelijk inclusief en fun te zijn.

26114668_764319333774173_2936153915654490375_o.png