image/svg+xml
Aura

10 tips die slimme mensen gebruiken om kalm te blijven onder stress

By:

10 tips die slimme mensen gebruiken om kalm te blijven onder stress. Het vermogen om je emoties de baas te kunnen en rustig te blijven onder druk heeft een rechtstreeks verband met je prestaties. Dit blijkt immers uit een onderzoek dat Dr. Travis Bradberry met zijn bedrijf TalentSmart uitvoerde onder 1 miljoen mensen.

Het bedrieglijke aspect van stress -en de ermee gepaard gaande angst- is dat het een noodzakelijke emotie is om te kunnen presteren. Zolang als de stress geen continu gegeven is, is het onschadelijk voor ons.

Onderzoek door Elizabeth Kirby aan de Berkeley Universiteit in California legde de voordelen bloot van gematigde vormen van stress, waaronder bijvoorbeeld een verbeterd geheugen. Maar het geeft tegelijk aan dat dit enkel het geval is bij periodieke stress toont aan dat het belangrijk is om stress onder controle te houden. Ingeval van langere periode van stress onderdrukt het het vermogen van het brein om nieuwe cellen te ontwikkelen.

0

Volgens Bradberry hebben top performers een aantal weloverwogen taktieken die ze gebruiken ingeval van stressvolle omstandigheden. Het verlaagt hun stressniveau, los van wat er in hun omgeving gebeurt, waardoor de onrust die ze ervaren beperkt blijft in de tijd. Bradberry geeft hieronder 10 tips van slimme mensen mee die volgens hem het meest effectief zijn. Sommige van die strategieën lijken misschien voor de hand liggend, maar de echte uitdaging bestaat erin om te erkennen wanneer je deze effectief nodig hebt .

1. Ze appreciëren wat ze hebben

Tijd nemen om voor ogen te houden waar je dankbaar voor bent heeft een aanzienlijk effect op het gemoed, aangezien dit het stresshormoon cortisol vermindert met 23%. Ander onderzoek aan Berkeley geeft aan dat een houding van dankbaarheid leidt tot verbeterd humeur, meer energie en fysiek welzijn.

2. Ze vermijden de vraag “Wat als”

“Wat als?” uitspraken gooien alleen maar olie op het vuur. Hoe meer tijd je besteedt aan het overlopen van verschillende scenario’s, hoe minder tijd voor acties die je net kalmte en rust bezorgen. Rustige, slimme mensen weten dat deze vraag hen leidt naar plaatsen waar ze niet naar toe willen/moeten gaan.

3. Ze blijven positief

Positieve gedachten brengen de aandacht van je brein naar een iets dat helemaal stressloos is. Je moet je dwalende hersenen een klein stukje op weg helpen door bewust iets positiefs te zoeken om aan te denken. Elke positieve gedachte helpt om je aandacht te herfocussen. Hoe klein ook, probeer minstens één positieve iets te vinden vandaag, deze week of in de toekomst.

micah-hallahan-38148-unsplash

4. Ze deconnecteren

Jezelf forceren om offline te zijn geeft je lichaam een broodnodige pauze van een continue stressbron. In tijden van constante communicatie is dit extreem moeilijk te handhaven, maar probeer dit te doen aan de hand van zelf opgelegde tijdsblokken. Je zal verbaasd staan over het verfrissende effect van deze pauzes op lichaam en geest. Naarmate je je hier comfortabeler in begint te voelen en je collega’s je offline tijd beginnen te respecteren, kan je je offline tijdsspanne stilaan verhogen.

5. Ze beperken caffeïnegebruik

Caffeïne triggert adrenaline, de bron van het “fight-or-flight” overlevingsmechanisme t.a.v. een dreiging. Dit mechanisme ontwijkt rationeel denken ten voordele van een snelle reactie. Een prima reactie als je wordt achterna gezeten door een beer, maar minder opportuun om een norse e-mail te beantwoorden.

6. Ze slapen

Eindelijk wordt het belang van slaap voor emotionele intelligentie en stressniveaus steeds meer erkend . Tijdens je slaap herlaadt je brein zodat je alert en helder wakker wordt. Je zelfcontrole, aandacht en geheugen verminderen als je niet voldoende slaap krijgt. Slaaptekort verhoogt automatisch het stresshormoon niveau. dawid-zawila_6b6

7. Ze drukken negatieve zelfpraat de kop in

Hoe meer je negatieve gedachten herkauwt, hoe meer macht je deze geeft. Als je de neiging hebt om de pessimistische gedachtengang van je binnenstem te geloven, dan is het tijd om letterlijk te stoppen en je negatieve gedachten neer te schrijven. Dit helpt je om de waarheidsgetrouwheid ervan rationeler te bekijken. Als je statements op papier er nog even feitelijk uitzien, vraag dan aan een vriend deze te bekijken en te zien of hij akkoord gaat.  Dit helpt om de waarheid naar boven te laten komen.

8. Ze herpositioneren hun perspectief

Stress en zorgen worden alleen maar aangestoken door onze eigen vervormde perceptie van gebeurtenissen. Als je je betrapt op breed uitgesmeerde uitspraken zoals “Alles loopt hier fout” of “niks komt hier in orde” dan is het hoog tijd om de situatie te herbekijken vanuit een ander perspectief. De beste manier om dit tegen te gaan, is om de zaken die foutlopen op te lijsten en te zien dat de omvang ervan beperkter is dan eerst gedacht.

johannes-plenio-262531-unsplash

9. Ze ademen

In het moment aanwezig zijn met je ademhaling traint je brein om te focussen op één taak tegelijk en de stress aap van je schouder af te schudden. Bij het eerste gevoel van stress, neem je best enkele minuten op je aandacht te richten op je ademhaling. Als dit een ware beproeving blijkt, probeer dat je adem te tellen in tellen van 10. Je zal verbaasd staan over het effect.

10. Ze gebruiken hun ondersteuningssysteem

Het is verleidelijk om alles zelf te willen oplossen. Maar om productief en kalm te blijven, moet je je zwakheden erkennen en hulp vragen waar je het nodig hebt. Dit betekent dat je je ondersteuningssysteem best aanspreekt als een situatie je dreigt te overweldigen. Identificeer de individuen in je leven en doe de moeite om hun inzicht te vragen als je het nodig hebt. Erover praten is vaak al een uitlaatklep voor je angst en bezorgt jou een nieuw perspectief op de situatie. Meestal zien anderen vaak een oplossing die jij niet wilt zien omdat ze niet zo emotioneel verbonden zijn met de situatie.

Samengevat

Overweldigende angst en empowerment gaan nooit samen. Telkens wanneer je voelt dat je stress je performantie ondermijnt, volg dan de stappen hierboven en herwin de controle.

Dr. Travis Bradberry is de co-auteur van de bestseller Emotional Intelligence 2.0, en cofounder van TalentSmart. Bradberry schrijft o.a. voo, Newsweek, BusinessWeek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post, en The Harvard Business Review. Zijn oorspronkelijke artikel vind je hier.