image/svg+xml
Arena

Vrouwen-only events zitten in de lift

By:

Vrouwen-only events zitten in de lift. Enkele dagen geleden kregen we bij Herculean een e-mail van een studente die een paper aan het schrijven is over ladies-only events. Aangezien vrouwenevenementen steeds meer voorkomen, wilde de studente graag meer weten over het ontstaan, waarom, hoe en wat van de Pink Ladies Games.

Q: Waarom organiseren jullie de Pink Ladies Games?

De Pink Ladies Games worden georganiseerd om vrouwen te inspireren en de kracht te laten voelen van wat ze kunnen bereiken als ze hun krachten bundelen. We doen dit d.m.v. gamification, entertainment en fun: de damesteams beleven een superleuke namiddag en voelen zo aan den lijve wat die vrouwelijke power nu eigenlijk inhoudt. Teams van 5 dames, 6 hilarische battles, heel veel fun en vriendschap voor het leven. Ook al is de insteek eerder sportief, toch is de bedoeling dat iedereen kan deelnemen, ongeacht leeftijd, fysieke conditie of achtergrond. Vrouwen-only events zitten in de lift.

Daarnaast is het de bedoeling om ook een goed doel te steunen. In België is dat het Yamina Krossa fonds dat fundamenteel onderzoek verricht naar borstkanker. In de Verenigde Arabische Emiraten is dat Pink Caravan dat bewustwordingscampagnes voert rond borstkanker.

Q: Hoe zijn we op dit idee gekomen?

Het concept van de Pink Ladies Games is volledig gestoeld op ons andere concept, de Hercules Trophy. Hercules Trophy is het sportfestival voor bedrijven, met veel networking, teambuilding en activiteiten voor iedereen. De Pink Ladies Games zijn hier een ludieke variant op voor vrouwen en zijn gestart als Ladies Games. Het concept was: vrouwen connecteren en inspireren tot een meer gebalanceerde levensstijl via een unieke totaalervaring. 

In Dubai besloot Inge van Belle (stichter PLG) om het concept een nieuwe dimensie te bezorgen. Je moet weten dat de bevolking in de Verenigde Arabische Emiraten bijzonder heterogeen is, waarbij slechts 12% van de bevolking bestaat uit autochtonen. Als je een ladies-only evenement wilt organiseren, kom je nogal snel uit bij de usual suspects van actieve Westerse vrouwen en westers getinte vrouwen uit de Arabische wereld. Maar hoe konden we nu de Emirati’s of de ontelbare Filipijnse vrouwen bereiken en mee engageren met ons evenement? Het antwoord bleek even simpel als geniaal: door er een goed doel aan te koppelen dat elke vrouw raakt tot in haar diepste wezen. En dat is een goed doel rond borstkanker.

22852099_10214614367455707_6641874396299578917_n

Na ellenlange administratieve formaliteiten kregen we in 2016 de toestemming van de overheid om een charity-event te organiseren samen met en voor Pink Caravan, de instelling rond breast cancer awareness. Wat we toen meemaakten, overtrof alle verwachtingen. De vele nationaliteiten van de deelneemsters met de meest diverse achtergronden maakten het evenement werkelijk uniek. Zo uniek zelfs dat we voorpaginanieuws haalden in de VAE en we geselecteerd werden als één van de zes evenementen in de Dubai Fitness Challenge, het initiatief van de Kroonprins Hamdan om de bevolking aan te zetten tot meer bewegen. De landen die nu hoog op de agenda staan om te starten vanuit Dubai zijn Saudi Arabië, Egypte en India. Stel je voor wat we in die landen kunnen betekenen voor de vrouwenbeweging…

Q: Wat willen jullie hiermee bereiken?

Met deze hernieuwde visie -en met nog meer internationale ambities- keerde onze stichtster Inge terug naar Europa en was ze vastbesloten om die extra dimensie ook in ons bestaande concept te integreren. Ladies Games werden Pink, net zoals in Dubai. Inmiddels zijn we actief in 9 Belgische steden dit jaar. Pink staat daarbij voor het goede doel dat we steunen (Fundamenteel Kankeronderzoek aan de VUB, het Yamina Krossafonds), maar is nog veel meer dan dat. Pink is an attitude: vrouwen die elkaar steunen en naar het volgende niveau tillen.

Laat dit nu net ook een van de doelstellingen zijn die de Verenigde Naties zichzelf hebben gegeven tegen 2030 met de SDG’s (Sustainable Development Goals). Met de Pink Ladies Games willen we voornamelijk SDG 5 (“Gender Equality”) in de verf zetten. We hebben het geluk dat onze eigen Koningin Mathilde verkozen werd tot een van de 17 Ambassadeurs wereldwijd, naast iconen zoals Shakira en Lionel Messi. Een ambassadeurschap dat onze Koningin met veel passie uitdraagt en niet nalaat zoveel mogelijk te verkondigen.

Vandaar rees de gedachte: Wat als we nu eens duizenden vrouwen van de meest uiteenlopende achtergronden en culturen zouden verenigen in België? Niet alleen het Straffe Madammen netwerk, maar ook de jongere damesgarde. En vooral: de vele onzichtbare allochtone vrouwen voor wie onderwerpen als gelijkheid of borstkanker nauwelijks aan bod komen of in de taboesfeer blijven steken.

Het is onze droom om die elementen te verenigen op één evenement. Dat evenement is de Pink Ladies Games Finale in Brussel, op het einde van Pink Month oktober. Waarom niet het hele ecosysteem van reeds bestaande initiatieven rond women empowerment samenbrengen? De deelneemsters van de Pink Ladies Games uit de verschillende steden zijn er alvast bij. Nu nog al die andere straffe madammen. For active women who care dus. Bundelen van vrouwelijke power, inspireren om een betere versie van jezelf te worden en verenigen achter een gemeenschappelijk goed doel, het Yamina Krossa fonds. De Finale van de Pink Ladies Games in Brussel zal doorgaan op 28 oktober.

LadiesGamesWestende020917Kurt Jacobs-4159Kurt Jacobs.jpg

Q: Zijn er veel positieve reacties?

Zeker! De reacties zijn hartverwarmend. Kijk gerust eens op onze Facebook pagina (https://www.facebook.com/PinkLadiesGames/ ) om de vele steunbetuigingen te zien. En opvallend: veel mannen zetten hun vrouw/vriendin aan om mee te doen.

Q: Zijn er ook negatieve reacties?

Deze hebben we nog niet gehad. We denken dat dit voornamelijk komt door het feit dat de timing (gezien het “me too” en een sterkere vrouwengelijkheidtijdperk) hiervoor perfect is.

Q: Zijn transgenders welkom?

Voorlopig hebben we nog geen inschrijvingen gehad van transgenders. Maar geheel volgens onze Herculeaanse filosofie zijn zij ook welkom. We willen immers maximale inclusie bereiken, en welk medium is daar beter geschikt voor dan sport, muziek en humor?

Dit jaar, op 10 augustus, starten we voor het eerst ook met de Pride Games samen met de LGBT-community (lesbian, gay, bisexual, transgender) tijdens de Antwerp Pride. Iedereen is er welkom, of je nu LGBT bent of hetero.

Pride games header.png

Q: Wat is de reactie van de mannen?

Er zijn heel wat mannen die op de dag van de Pink Ladies Games komen supporteren voor hun vrouwen/vriendinnen/dochters/… en hen zo naar de overwinning proberen te helpen. Alle mannen zijn welkom als supporter!

Q: Werken er enkel vrouwen, of mogen er wel mannen werken?

Op de Pink Ladies Games werken zowel mannen als vrouwen. De dames vinden het heus niet erg om in de watten gelegd te worden door onze voltallige crew, of het nu vrouwen of mannen zijn! Op elk event zijn er ook telkens een aantal Hunks aanwezig die op veel enthousiasme kunnen rekenen van de deelneemsters.

PinkLadiesGamesDePanne2018Kurt Jacobs-12Kurt Jacobs.jpg

Vrouwen-only events zitten in de lift! Meedoen aan de Pink Ladies Games kan nog steeds! Er zijn nog evenementen op onderstaande data:

Westende, 1 september
Geel, 15 september
Gent, 22 september
Leuven, 30 september
Brussel, 28 oktober