image/svg+xml

Lancering Yamina Krossa Fonds voor fundamenteel kankeronderzoek

By:

Lancering Yamina Krossa Fonds voor fundamenteel kankeronderzoek.Borsten zijn belangrijker dan voetbal“. Met deze markante woorden opende prof. Hugo Thienpont, vice-rector innovatie en valorisatie aan de VUB, het lanceringsevent van het Yamina Krossa Fonds. De Rode Duivels speelden op maandag 18 juni hun eerste WK-match, vandaar zijn uitspraak. Maar dit weerhield de die hards niet om deel uit te maken van dit unieke moment. Een onvergetelijk moment inderdaad, dat een nieuwe start markeert en tegelijk terugblikt op de verwezenlijkingen van BENETIET stichtster Yamina Krossa.

BENETIET heeft van 2015 tot 2017 vrouwen ondersteund die na een borstamputatie door of ter preventie van borstkanker, een borstreconstructie met eigen weefsel wensten maar niet over de nodige middelen beschikten. Deze ingreep werd tot eind 2017 namelijk onterecht beschouwd als “esthetische chirurgie” en er was onvoldoende tussenkomst door het RIZIV. Dit was voor veel vrouwen financieel niet haalbaar, zeker niet na een hele periode te zijn teruggevallen op een vervangingsinkomen en/of invaliditeitsuitkering. BENETIET werd opgericht vanuit de overtuiging dat elke vrouw die na een borstamputatie door borstkanker, al dan niet preventief, een borstreconstructie met eigen weefsel wenst, daar recht op heeft.

Op 19 oktober 2016 kondigde de minister van Volksgezondheid Maggie De Block het akkoord aan inzake de volledige terugbetaling van autologe borstreconstructies na borstkanker, na het lange lobbywerk van de vzw. Bijgevolg werd de vzw BENETIET begin 2018 stopgezet omdat het hoofddoel werd bereikt.4a925816-45e9-4067-b690-4ea17b1df47a

De overblijvende fondsen van 40.000 euro worden geschonken aan het onderzoek rond fundamenteel kankeronderzoek van Dr Damya Laoui en haar team aan de VUB-VIB / VUB Foundation. Dr. Laoui werd overigens onlangs uitgeroepen door grootste Wetenschapstalent door New Scientist. Yamina zal samen met de VUB Foundation extra middelen werven voor het Yamina Krossa Fonds (zie filmpje Maggie De Block).

Met Pink Ladies Games zijn we het engagement van Yamina bijzonder genegen en willen we het fundamenteel kankeronderzoek steunen. Hoe we dit willen aanpakken, kondigen we aan bij de lancering van de Pink Ladies Games finale in Brussel.

Binnenkort lanceert Yamina haar boek rond innercrowdfundingLaat je net-werken’ (Pelckmans Pro). Opnieuw een raakpunt met onze filosofie rond crowdfunding waarmee we eind vorig jaar de Award van Beste Crowdfunding Campagne wonnen.

Ik ken Yamina al meer dan 10 jaar persoonlijk en was geraakt door haar eigen strijd tegen de ziekte en hoe ze andere vrouwen steeds heeft gesteund. Daarnaast maakt Yamina ook deel uit van de Straffe Madammen Club, geleid door Elke Jeurissen. Elke was ook tot voor kort voorzitster van BENETIET en bracht Yamina en mezelf op die manier terug samen. Of hoe de missie van Straffe Madammen Club in de praktijk echt werkt…

P.S.: Wie fundamenteel borstkankeronderzoek wil steunen, kan dit via een gift aan het VUB – Yamina Krossa Fonds: Rekening BE51 0013 6779 3562, op naam van VUB Foundation en met de vermelding van GIFTFO3.

Herculean Alliance