image/svg+xml

Vrouwelijk talent in de kijker: Katya Vladislavleva (DataStories)

By:

Vrouwelijk talent in de kijker: Katya Vladislavleva (DataStories). In de maand juni ben ik gastcurator voor het Straffe Madammen netwerk. De opdracht luidt: vrouwelijk talent zichtbaar maken in bedrijven, media en congrespodia. Een missie die ik met veel enthousiasme op me neem. 

Vandaag wil ik het graag hebben over een Russische dame waar we nog veel over zullen horen: Katya Vlasilavleva. Ik leerde Katya kennen op de boeklancering van Eric Kenis’ meest recente HoekAf boek (Balls & Brains) in het Brusselse ING gebouw. We waren er beiden in maart van dit jaar uitgenodigd omdat we in Eric’s boek aan het woord komen.

Al van bij de eerste kennismaking was duidelijk dat er teveel gespreksstof was voor één avond. Mijn studies Slavistiek kwamen voor een keertje terug naar boven: Het academische parcours van Katya, de roerige Russische ziel, maar ook het partijdige berichtgeving over de Russische politiek in het Westen,… de sterretjes in haar ogen verrieden duidelijk dat de Professor niet enkel gepassioneerd was door wiskunde in het leven. download

Katya kwam naar haar studies aan de staatsuniversiteit van Moskou terecht in Eindhoven, Tilburg en vervolgens Antwerpen om te doctoreren. In 2014 stichtte Katya DataStories, het bedrijf uit Turnhout dat verhalen wilt vertellen aan de hand van data, om bedrijven te ondersteunen bij het optimaliseren van KPI’s.

De bedoeling van DataStories is om bedrijven te helpen beslissingen te nemen op basis van data. “Mensen noemen het vaak artificiële intelligentie, maar eigenlijk is augmented intelligence een juistere term.” Dat betekent dat er nog steeds een mens aan het stuur zit, maar dat deze ondersteund wordt om beter en slimmer te werken. “Ik realiseerde me dat er iets fundamenteels mis is met big data. Het verhaalelement is eruit verdwenen, en mensen zijn nu net geboren vertellers. Met onze analyses vertellen we een verhaal over data en visualisatie is daarbij een belangrijke component.” DataStories vertelt hoe bepaalde zaken in data verbonden zijn. Zaken die bedrijven zelf niet kunnen ontwarren door naar statistieken te kijken. “Daarnaast laten onze rapporten ook zien hoe waardevol bepaalde datapunten zijn en hoe kwalitatief die data zijn. Ook al meet u nog duizenden verschillende zaken, als het niet de juiste dingen zijn, dan kan u nooit de juiste links leggen.

Toen Katya destijds studeerde, was ze slechts 1 van de 2 vrouwen in haar studiejaar. Ze kwam op eigen houtje naar onze contreien als vrouwelijke wetenschapper en kreeg het allesbehalve makkelijk. Ze schreef haar doctoraat tijdens haar zwangerschap. Nu is ze onderneemster, moeder en bedrijfsleider en is vastberaden om een nieuwe generatie vrouwen inspireren. Vandaar ook Katya’s warme pleidooi bij meisjes om zelf ook een STEM-richting te volgen. download

Herculean Alliance