image/svg+xml
Aura

Tips & Tricks voor digitale detox

By:

Tips & Tricks voor digitale detox. In het boek “Digital Detox” van Florence Pérès worden er een aantal handige “tips en tricks” meegegeven om je eigen digitale detox gemakkelijker te maken.

Omdat wij het eens zijn met Florence, dat we tegenwoordig veel te veel tijd besteden op social media, zetten wij een aantal tips & tricks voor digitale detox hieronder even op een rijtje.

 1. Wacht vijf seconden“: Wanneer je geneigd bent om naar je smartphone te grijpen, bij het wachten voor het rood licht bijvoorbeeld, wacht dan 5 seconden en vraag je af of het effectief nodig is dat je nu online moet zijn.
 2. Sms-mail-detox“: Stop met sms-mailen. Dit wil zeggen dat je geen mails meer moet sturen voor dringende boodschappen. In plaats daarvan moet je de mensen een echte sms sturen of ze telefonisch bereiken.
 3. Twee e-mailadressen“: Het is handig om twee e-mailadressen te hebben. Maak dus één e-mailadres voor je werk, waar je al het belangrijke laat toe komen en een ander e-mailadres waar je reclame, nieuwsbrieven, … laat toekomen. Dit zorgt al grotendeels voor orde in je mails!
 4. De machtige map“: Plaats een ‘machtige map’ op je desktop waarin je foto’s, berichten, tekstjes, spreuken, artikels, … kunt opslaan die jou hebben geraakt. Het is eigenlijk een soort van virtueel dagboek.
 5. Zet notificaties uit!“: Dit is de gouden tip voor iedereen! Zet notificaties uit. Op deze manier wordt je niet telkens afgeleid door het notificatiegeluidje en zo kun je je beter concentreren op andere dingen.
 6. Hardop dromen van een extra uur“: Hoeveel tijd besteed je niet op social media, ondanks dat je nog zoveel dingen te doen hebt. Denk maar eens dat je 1uur per dag besteed op je smartphone, dat is 7uur per week, 28uur per maand en dus 14 dagen per jaar. Las dus zeker maar dat uur ‘geen social media’ in.
 7. Phone stacking“: Heb je een gezellig etentje met vrienden of collega’s? Leg dan allemaal aan het begin van het etentje je smartphone op een stapel. De eerste die naar zijn telefoon kijkt, betaalt de rekening!
 8. In-the-zonebericht“: Met zo een bericht laat je anderen weten dat je minder bereikbaar bent omdat je je wilt focussen.
 9. In-the-officebericht“: Laat je contacten weten wanneer je wel beschikbaar bent op het werk met een in-the-officebericht.
 10. Gebruik de tomaat“: Gebruik de pomodorotechniek om je concentratie te vergroten. Hierbij besluit je welke taak je gaat doen en hoeveel tijd je hieraan gaat besteden. Je zet dan ook een timer op deze tijd.
 11. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand“: We hebben tegenwoordig ieder programma zowel op onze smartphone, als onze tablet, als onze laptop. Daarom is het belangrijk om dit te doorbreken. Zet bijvoorbeeld je e-mail van je werk niet op je smartphone en je Facebook app niet op je tablet. Dit zal zorgen voor meer rust.
 12. Boxmascotte“: Kies een mascotte die je op je bureau op het werk kan zetten wanneer je met een belangrijke taak of opdracht bezig bent en je echt volledig moet concentreren. Wanneer deze mascotte op je bureau staat, weten je collega’s dat ze je absoluut niet mogen storen totdat de mascotte terug van je bureau is gehaald.
 13. Het hoeft geen rolex te zijn“: Het hoeft geen rolex te zijn maar een polshorloge dat je zelf mooi vind. Op deze manier zal je al minder naar je smartphone kijken om het uur te checken. more green. less screen.
 14. Smartphone in zijn slaaphoesje“: Steek af en toe je smartphone in zijn ‘slaaphoesje’ of in zijn ‘hok’. Durf ergens naar toe te gaan zonder je smartphone. En wanneer je jezelf écht wilt uitdagen, laat dan een hele dag je smartphone thuis.
 15. Monkey mind break“: Het is natuurlijk nodig om af en toe eens pauze te nemen. Zorg er wel voor dat je in deze pauzes je smartphone aan de kant laat liggen. Ga dus zeker niet online. Wandel gewoon even weg van je bureau en doe iets waarbij je je brein niet moet gebruiken.
 16. Het gefluit van Bobby McFerrin“: Kies ervoor om een ringtone/alarmsignaal te kiezen die je rustig maakt. Daarnaast kan je voor telefonische oproepen een liedje kiezen dat jou in een positieve sfeer brengt. Je kan ook ringtone kiezen voor bepaalde mensen. Zo weet je direct of je baas, partner, vriendin, kind, … belt.

Afbeeldingsresultaat voor digital detox

Indien je meer wilt weten over de tips & tricks en digitaal detox, lees dan zeker het boek “Digital Detox” en laat ons weten hoe het lukt met jouw digitale detox.