image/svg+xml
Aura

8 tips om van een voornemen een gewoonte te maken

By:

8 tips om van een voornemen een gewoonte te maken. Goede voornemens: we kennen ze allemaal. Ze steken de kop op bij de start van een nieuw jaar, bij een speciale verjaardag of bij een andere mijlpaal in je leven. Die voornemens lukken meestal de eerste twee weken. Daarna zijn we ze beu, vergeten of hebben we er al een nieuwe. Wat als we die nu eens echt zouden proberen vol te houden?

Hieronder  8 tips om van een voornemen een gewoonte te maken.

o-NEW-YEARS-RESOLUTIONS-facebook-676x338

  1. Start klein: Maak je nieuwe voornemen zo gemakkelijk mogelijk, zodat je geen enkele reden meer hebt om er NIET voor te gaan. Maak geen sprong in het diepe, maar werk stap per stap naar het doel dat je voor ogen hebt.
  2. Leg de lat laag: Wanneer je een gewoonte te complex maakt of te ambitieus, dan verlaag je de kansen dat je ze effectief volhoudt. Daarom moet je vertrouwen hebben in het sneeuwbalprincipe: eens je een kleine nieuwe gewoonte onder de knie hebt, wordt het steeds gemakkelijker om er nieuwe uitdagingen aan toe te voegen. Begin dus laag en kruip stapsgewijs omhoog.
  3. Weet exact wanneer en hoe: Als je iedere dag opnieuw zou moeten beslissen wanneer en hoe je je nieuwe gewoonte wilt uitvoeren, heeft dat een verlaagde kans op slagen. Daarom is het goed om op voorhand een vast tijdstip, plaats en methode te bepalen voor je aan je voornemen begint.
  4. Houd altijd een Plan B achter de hand: Het kan wel eens voorvallen dat je door omstandigheden je even niet aan je voornemen kan houden. Geen probleem, maar voorzie wel een alternatief. Stel bijvoorbeeld, je kan vanavond niet gaan joggen omdat de babysit last minute heeft afgebeld? Doe dan in de plaats 20 push-ups, squads, jumping jacks, … Er is altijd een oplossing!
  5. Verwacht de mislukking voor het succes: Vaak geven mensen op omdat ze op hun weg naar het werken aan hun voornemen eens falen. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar uit mislukkingen kunnen we gelukkig leren. Geef na een keertje falen dus niet op. Blijf je nieuwe gewoonte dus gewoon bijsturen totdat je een routine hebt gevonden die voor jou werkt.
  6. Geloof niet zomaar alles dat je denkt: Wanneer we een gewoonte aan het ontwikkelen zijn, zijn onze gedachten niet altijd onze beste vriend. Zo denk je vaak: “Dat gaat mij niet lukken“, “Ik heb daar geen karakter voor“, … Luister niet naar het stemmetje in je hoofd, maar bewijs juist dat je het wél kan.
  7. Zorg dat je er plezier aan beleeft: Als je een goede gewoonte wilt ontwikkelen, is het belangrijk dat er een plezierige noot aan hangt. Indien dit niet het geval is, wordt opgeven al snel heel gemakkelijk. Je gewoonte moet ‘fun’ zijn. Zet bijvoorbeeld je favoriete afspeellijst op tijdens die buikoefeningen of beloon je met een stukje chocolade bij de koffie wanneer je aan je boekhouden begint.
  8. Pas je omgeving aan: Maar liefst 90% van al onze gewoontes is het resultaat van onze omgeving. Als er koekjes op je bureau liggen, dan zal je vroeg of laat die koekjes beginnen eten. Maar als er nu eens appels op je bureau zouden liggen, zal je een appel eten. Zorg er dus voor dat heel je omgeving aangepast is aan de gewoonte die jij wilt verwezenlijken.

shutterstock_531045037timeforchange-300x200

Nog een extra tip die we eerder al eens aanhaalden in onze APPS blogpost de Momentum Habit Tracker helpt bij het uitvoeren van je nieuwe gewoontes.

Laat ons zeker weten of het jou is gelukt! Indien je zelf nog tips hebt, geef maar door!