image/svg+xml
Aura

De nieuwe voedingsdriehoek: de basisweetjes

By:

De nieuwe voedingsdriehoek: de basisweetjes. Eind september 2017 lanceerde het “Vlaams Instituut Gezond Leven” de nieuwe voedingsdriehoek. Het is een verbetering op de (oude) actieve voedingsdriehoek. De voedingsdriehoek heeft als doelgroep de algemene bevolking vanaf 1 jaar. Het advies dat gegeven wordt, is bedoeld voor een grote groep mensen. Voor individuele aanbevelingen zoals zwangerschap, dieet, suikerziekte, … wordt het advies van een professional aangeraden.

We zetten nog even de 3 grote uitgangspunten van de nieuwe voedingsdriehoek: de basisweetjes op een rij:

 1. Eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding
 2. Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk
 3. Verspil geen voeding en matig je consumptie

brenda-godinez-227278-unsplash

De voedingsdriehoek maakt gebruik van verschillende kleuren. Deze kleuren weerspiegelen het effect op onze gezondheid per laag.  De voedingsdriehoek is onderverdeeld in 3 zones:

1. Donkergroen: In deze zone zittenKnipsel.PNG de voedingsmiddelen die van plantaardige oorsprong zijn en die een gunstig effect hebben op onze gezondheid zoals groenten, fruit, peulvruchten, volle granen & aardappelen, noten, zaden, …

2. Lichtgroen: In deze zone zitten Knipselnjbnkj.PNGde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, die een gunstig, neutraal of onvoldoende bewezen effect hebben op onze gezondheid. Het zijn voedingsmiddelen zoals vis, yoghurt, kaas, melk, gevogelte en eieren.

3. Oranje: Het zijn de voedingsmiddelen die vanfjeirufejiqzdsklpqzdeo.PNG plantaardige of dierlijke oorsprong zijn maar die mogelijk een ongunstig effect hebben op onze gezondheid. Het zijn voedingsmiddelen zoals rood vlees, boter, kokos- en palmolie, …

Daarnaast is er nog een vierde, rode categorie die buiten de driehoek zelf valt. Dit zijn sterk of ultrabewerkte producten waar veel suikers, vetten, zouten, … zijn aan toegevoegd. Ze bevatten weinig of geen nuttige voedingsstoffen en zijn dus onnodig in een gezond voedingspatroon.

De voedingsdriehoek heeft ook een aantal tips om gezond te eten:

 1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd
 2. Beperk je inname van dierlijke producten
 3. Drink vooral water
 4. Kies zo weinig mogelijk voor ultrabewerkte producten
 5. Varieer en zoek alternatieven 
 6. Eet op vaste tijdstippen en samen met anderen
 7. Eet bewust en met mate
 8. Pas je omgeving aan
 9. Werk stapsgewijs
 10. Geniet van wat je eet!

Meer weten over de voedingsdriehoek? Klik hier.