image/svg+xml
Aura

Ondernemers komen niet met minder slaap toe dan een gewone mens

By:

Ondernemers komen niet met minder slaap toe dan een gewone mens. Ondernemers en slaap: het zal wel altijd een haat/liefdeverhouding blijven. Meer dan een ondernemer pleegt roofbouw op zijn lichaam gedurende verschillende jaren, zonder stil te staan bij de gevolgen op (middel)lange termijn. Hieronder een pleidooi uit Hoek Af waarom ondernemers hun Superman cape af en toe moeten afzetten.

Hoek Af is een uitgave van verschillende reeksen boeken door Eric Kenis waarin hij verhalen van Belgische ondernemers aan de man brengt. Eric is bekend als de jeugdtrainer van topondernemers en als ambassadeur van België’s ondernemend toptalent. In het boek gaat het telkens over ondernemers met ‘een hoek af’. Daarmee omvat Eric atypische mensen met eenzelfde werkveld. De boeken geven ondernemers de kans om op en authentieke manier te delen wat voor hun de corporate wereld inhoudt. In de laatste editie van het boek (Hoek Af 3) komen ook wij aan bod. Eric vroeg ons om over de Herculeaanse lifestyle te vertellen en hoe we deze zelf gecombineerd krijgen met een druk ondernemersleven.

We huldigen een holistische approach. Als we zeggen dat mensen moeten balans nastreven dan denken de meeste mensen direct: ‘we moeten sporten’. Maar balans is eigenlijk de optelsom van 4 elementen : mentale balans, fysieke balans, voeding & sociale balans.

Mentale fitness

Mensen zijn geneigd hier minder mee bezig te zijn omdat ze toch geen tijd hebben voor groepssessies mindfulness of yoga. Maar dankzij de apps op je telefoon hoeft aandacht voor het mentale eigenlijk helemaal niet zo complex te zijn. Vijf minuten mediteren ’s morgens en je doelen voor die dag zetten is een basisvereiste voor succes. Door zelfreflectie ’s morgens kan je je dag zo productief, en efficiënt en gebalanceerd mogelijk doorbrengen. Onder de koptelefoon in het vliegtuig is een ideale en voor een aantal ondernemers favoriete gelegenheid om te mediteren. Sowieso is de hoeveelheid zuurstof in je hoofd in een vliegtuig een stuk lager. Stilaan durven gelukkig mensen er voor uitkomen dat ze mediteren.

Dan moeten we het hebben over slaap. We hebben als ondernemer allemaal de reflex tijd af te knibbelen van de slaap, en te denken dat je met minder toekan dan een gewone mens. We doen nog wat door terwijl de rest slaapt. Na een tijd krijg je door dat dat destructief is.

We beginnen nu de effecten zien van de grootschalige verwaarlozing van onze slaap over de laatste 20 jaar met mogelijke gevolgen als beroertes, diabetes, overgewicht – zaken waar wij als ondernemer gevoelig aan zijn. We nemen de tijd niet om rustig te eten en hebben onregelmatige uren. Als je dat combineert met een slechte slaap, dan heb je meteen een grote pitfall voor heel wat ondernemers.

garrhet-sampson-178990-unsplash

Fysieke fitness

Veel mensen denken iets aan hun gezondheid te doen door een marathon te lopen of de Ventoux te beklimmen. Ondernemers gaan klassiek ook daar zichzelf nog eens doelen stellen en zich extreem gedragen. Ook hier is balans aangewezen. Probeer al gewoon met je medewerkersteam een aantal basisdingen te doen. Zitten is het nieuwe roken, sta daarom om de zoveel keer recht, staande meetings zijn bewezen veel beter voor het brein. Ik ben een heel grote voorstander van wandelmeetings en die zijn ook heel haalbaar. Na 10 minuten verandert hoe je in zo’n meeting interageert helemaal en worden mensen meer ontspannen en creatiever in hun brein. Zorg voor je core spieren door een aantal oefeningen te doen aan je bureau, dan voorkom je al de meeste klachten.

Voeding

Er is een hele awareness gecreëerd rond gezonde voeding en je ziet dat mensen er meer op beginnen letten. We mobiliseren ondernemers en hun medewerkers om gezonde snacks in plaats van pizza’s te bestellen en om de alcohol achterwege te laten. Er begint een mentaliteitsverandering op te treden. Mensen geven opmerkingen over broodjes met sauzen. Als ondernemer die veel reist en snacks eet, kom je snel 10 kilo bij. Door het volgehouden vast te pakken – 3 maanden zijn nodig om een nieuwe gewoonte te installeren – en door het met een coach te doen, krijg je die er weer af. Met een coach maakt het mentaal dwingender. Bedrijven die aan jonge kandidaat-medewerkers tonen wat ze doen ten voordele van de gezondheid zijn aantrekkelijker om voor te werken.

alexandr-podvalny-221880-unsplash

Sociaal leven

We nodigen ondernemers uit om hun sociale leven met vrienden niet te laten vallen. Ik raad aan mensen uit je niet professionele omgeving te betrekken bij je bezorgdheden. Als je deconnecteert, dan gaan ze 2 jaar later je vrienden niet meer zijn. Voor je balans is het wel belangrijk mensen te hebben die je van buitenaf mee gevolgd hebben.

Cheer each other to victory” – geef elkaar veel complimenten en aanmoedigingen. Ondernemers mogen er niet van uitgaan dat mensen zijn zoals zijzelf. Wat voor hen vanzelfsprekend of basis is, is dat niet noodzakelijk voor hun mensen. Je successen heel expliciet naar voor brengen is aantrekkelijk: mensen willen erbij horen. Je mag in het begin gerust wat overdrijven.

Ondernemerschap vervrouwelijkt ook. Het mannelijke haantjesondernemen is niet langer geloofwaardig. Je struggles vertellen en je bezorgdheden maakt veel meer indruk. Kwetsbaar leiderschap is niet evident, maar je kan vandaag niet anders dan het op die manier doen.
Ondernemers komen niet met minder slaap toe dan een gewone mens.