image/svg+xml
Aura

Water is waanzin -4 redenen om water te drinken die je vast nog niet kende

By:

Water is waanzin -4 redenen om water te drinken die je vast nog niet kende. In haar openhartige en laagdrempelige boek Altijd Energie  deelt BV Saartje Vandendriessche haar ervaringen over haar strijd met energietekort en vermoeidheid en hoe deze aanhoudende kwalen heeft kunnen overwinnen. Haar persoonlijke ervaringen worden aangevuld met wetenschappelijk onderbouwd advies van dokter Maarten Meirhaeghe. Als belangrijkste pijlers voor de oplossing geeft Saartje aan: voeding, bewegen, rusten en positief denken. Naast verschillende voedingstips weidt Saartje uit over het belang van water drinken op dagelijkse basis. Ook al weten we dit al langer, toch blijft het een pijnpunt in het voedingspatroon van de meeste Belgen.

Saartje : water is waanzin – 4 redenen om water te drinken die je vast nog niet kende.

  1. Het vergroot de lichaamscapaciteit om vet te verbranden. Een studie uit het vakblad ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’ toonde aan dat eeAltijd-energie_HRn halve liter water drinken, bij gezonde personen, de stofwisseling met 30% verhoogt.
  2. Een glas water drinken voor de maaltijd versnelt het gevoel van verzadiging.
  3. Negentig minuten zweten komt overeen met één jaar ouderdom als je geen water drinkt. Dit omdat het de hersenen evenveel doet krimpen!
  4. Naast het ongezonde aspect van een te lage waterconsumptie, kan je er ook slechtgezind van worden. Dit toonde een onderzoek aan de Tuft University aan door middel van twee groepen studenten intensief te laten sporten, de ene groep met en de andere groep zonder water. De groep die geen water mocht drinken bleek veel sneller moe, slechtgezind, gespannen en negatief.

Water is het perfecte middel om de vochtbalans op peil te houden. Dit omdat het geen extra calorieën bevat, maar toch vol mineralen zit. Je hoort vaak zeggen dat je minstens anderhalve liter water per dag moet drinken, klopt niet altijd. Een warmer klimaat, verblijven op een hogere gelegen plaats en zware lichamelijke inspanningen vragen immers om meer vochtinname.

Naast de vochtbalans op peil houden, is een andere belangrijke functie van water het uitscheiden van afvalstoffen. Hier is het belangrijk om te kijken naar de droogrest (mineraalgehalte) van het water, dit kan je altijd nagaan op de verpakking. Hoe hoger deze waarde, hoe meer deeltjes er in zitten. Dit zijn deeltjes dat ons lichaam niet kan verteren. Het gezondste water is dat met een droogrest van 0 mg/l, dit kan je enkel bekomen door distillatie. Om je een beeld te geven, leidingwater heeft een maximale droogrest van 1500 mg/l, bij flessenwater is dit ongeveer tussen 200 en 500 mg/l. Dit is redelijk verontrustend gezien onze nieren maar 6mg/l droogrest per dag kunnen filteren.

Wil je bij jou thuis ook liefst water met een minimum aan mineralen? De omgekeerde osmosefilter is hiervoor geschikt. Dit systeem wordt al jaren gebruikt in de ruimtevaart maar is ook beschikbaar voor thuis. De machine perst het water eigenlijk door een membraan, waardoor enkel pure watermoleculen overblijven samen met een minimum aan mineralen.

Nog veel meer voedingstips lees je in Saartje’s boek dat te koop is bij Borgerhoff & Lamberigts.

Herculean Alliance