All my girls do yoga.
image/svg+xml
Aura

All my girls do yoga

By:

All my girls do yoga. In het boek “De corporate wellbeing coach” spreekt dokter Jutta Borms over yoga en meditatie bovenop haar ervaringen als dokter. Ze ervoer doorheen haar carrière als huisarts de meerwaarde van mentaal welzijn naast fysiek welzijn. Zo ziet ze dat het behouden van een goede gezondheid begint bij de persoon zelf, meer bepaald een gezond lichaam en een gezonde geest. Los van de geneeskunde zoals wij deze kennen is het belangrijk om te weten dat alles vanuit de persoon begint; “Je bent je eigen ‘heler’ en niemand anders”. Dokter Borms is dan ook een groot voorstander van een holistische aanpak van wellbeing, dit omdat ze overtuigd is dat het goed voelen op mentaal en fysiek vlak een steunpilaar van de verdere gezondheid is.

Love yourself! De positieve spiraal van beweging en zelfliefde. All my girls do yoga.

Beweging en sport is het beste middel om jezelf graag te zien. Dit is als het ware “voor jezelf zorgen”. Kom zo in de positieve spiraal waarbij bewegen de motor is die deze naar boven doet draaien. Zo kan je op veel manieren, die eerder aanleunen bij sport, bewegen. Een zachtere vorm van bewegen is yoga, wat op allerlei plaatsen zoals op kantoor kan worden uitgevoerd. Met yoga kan je mensen en werknemers aanleren en stimuleren om voor hun lichaam, geest en spiritualiteit te zorgen. Het is de geschikte manier om tot rust te komen in de hedendaagse bedrijfswereld van geld, ego en prestaties.

Yoga is allesomvattend, dit wil zeggen dat je het kan inzetten als een echte sportieve work-out, bijvoorbeeld ‘Power Yoga’. Tevens kan je yoga ook gebruiken als trage meditatievorm, bijvoorbeeld door de ‘Kundalini Yoga’ techniek toe te passen. Kortom, yoga maakt je lichaam soepel en je geest sterk. Zo vertelt dokter Borms dat niets haar zoveel geestelijke voldoening gaf als yoga. Hoewel ze voordien als kind toch een reeks aan sporten beoefende zoals skiën, hardlopen, tennissen, aerobics, skeeleren en nog velen meer. Het is wetenschappelijk bewezen dat yoga je geestelijk sterker maakt. Dokter Borms vult aan dat haar serotoninegehalte (gelukshormoon) in haar bloed verdrievoudigd was in slechts zes maanden dagelijkse yogabeoefening! De slaap verbetert en de stressniveaus dalen, ook is er een positieve toename in de persoon zijn zelfvertrouwen.

Yoga is het geschikte middel om op je werkplaats, je werknemers zich beter in hun vel te laten voelen. Zeker in een omgeving met veel stress. Door dit te beoefenen maak je van geest en lichaam, één geheel. Dit helpt je om andere tegenstellingen op te heffen zodat je meer in balans leeft. Zo leert het mensen uit hun hart te leven en hun angsten en stress onder ogen te komen.

Meditatie

Een ander belangrijk instrument voor meer bewustzijn en holistische gezondheid is, naast de actievere vormen van yoga,  meditatie. Dit heeft voordelen gelijkend op die van yoga omdat je ook steeds de ademhaling betrekt bij deze oefeningen. In de drukke en hectische arbeidsmarkt worden medewerkers vaak overladen met prikkels. Zowel op als naast de werkvloer. Meditatie op de werkvloer helpt mensen hun aandacht te verdelen over deze prikkels uit hun omgeving evenals stressbestendiger te worden. Mediteren leert mensen om niet door hun leven te slaapwandelen en ook zich niet druk te maken om het verleden en de toekomst. Verder is bewezen dat door te mediteren, je organen meer zuurstof krijgen. Hierdoor zullen afvalstoffen veel sneller uit je lichaam verdwijnen. Ook is het bewezen dat regelmatig mediteren helpt bij een heel arsenaal aan klachten, zoals hoofdpijn, migraine, burn-out, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, enz. Bovendien verbetert het je seksleven en houdt het je gewicht onder controle.

Dokter Borms adviseert om het mediteren samen met yoga op te nemen in je dagelijkse wellbeing programma. Zelfs 5 minuten per dag volstaan al. Deze vorm van wellbeing helpt jou medewerkers bij een fysieke en mentale work-out waarbij ze zich beter in hun vel gaan voelen en automatisch gaan bezig zijn met hun persoonlijke evolutie.