Nachtrust: Het begin van een productieve werkdag (deel 2)
image/svg+xml
Aura

Nachtrust: Het begin van een productieve werkdag (deel 2)

By:

Nachtrust: Het begin van een productieve werkdag (deel 2). In het boek ‘Aftellen naar maandag’ bundelt Ann de Bisschop, Director Corporate Identity & Wellbeing bij Medialaan, haar tips voor een gezonde work-life balance en een gelukkiger werkleven. Omdat slaap aan de basis ligt van een gezond leven -en omdat het een gewoonte is die je zelf bewust kunt beïnvloeden– verklapt ze 10 van haar meest favoriete tips voor een betere nachtrust. De eerste 5 tips gaven we je eerder al mee, de volgende 5 vind je hier.

  1. Gebruik je bed of slaapkamer enkel voor slapen (en seks)

Je lichaam associeert bepaalde plaatsen automatisch met slapen. Voor mensen die kampen met slapeloosheid is daarom dus geen goed idee om je slaapruimte en/of bed te gebruiken om bijvoorbeeld tv te kijken of te lezen.

  1. Lig je langer dan 30 minuten wakker, kom dan uit je bed en ga naar een andere kamer

Het is zeer belangrijk om je bed niet te associëren met wakker zijn of met piekeren. Lig je langer wakker dan 30 minuten, dan verhuis je best even naar een andere kamer.

  1. Wat je overdag doet, beïnvloedt de kwaliteit van je slaap

Je overdag inspannen, zowel fysiek als mentaal, bevordert de nachtrust. Zelfs een beetje beweging is al nuttig! Zo maak je minder stresshormonen aan en dat leidt er dan weer toe dat je van nature rustiger bent. Ook mentale inspanningen hebben een rechtstreeks positief effect op je nachtrust. Heb je je de voorbije dag zwaar mentaal ingespannen, dan ga je een geweldige nacht tegemoet.

  1. Vermijd koffie, alcohol, slaapmedicatie en te laat eten

Heb de effecten van cafeïne een groot effect op jou? Dan laat je dat beter achterwege ten voordele van je nachtrust. Cafeïne blijft immers zeer lang in je lichaam en is pas na ongeveer twaalf uur volledig uit je bloed.

Alcohol zorgt er dan weer voor dat je makkelijker inslaap, maar belemmert het doorslapen. Dat komt omdat je hersenen geprikkeld worden om op te staan, zodra het alcoholgehalte in je bloed daalt.

Ook slaapmedicatie zijn geen wondermiddelen. Op korte termijn kunnen ze je slaapproblemen verhelpen, maar door de zeer snel optredende gewenning kan je al gauw niet meer slapen zonder deze medicatie. Cognitieve gedragstherapie is er een goed alternatief voor. Tot slot vermijd je ook best om te laat te eten.

  1. Bekijk slaapproblemen niet los van je dagelijkse problemen

Slapeloosheid kan soms een eerste symptoom zijn van stress, een burn-out of een depressie. In de meeste gevallen is dat gelukkig niet zo. Heb je toch veel last van insomnia? Dan kan het lonen om verder te kijken dan de slaapproblemen op zich. Aarzel niet om een huisarts of psycholoog raad te plegen bij extra vragen. Een lijst met erkende artsen voor de behandeling van slapeloosheid kan je terugvinden op www.vvgt.be.