image/svg+xml
Aura

Persoonlijkheidstypes: Insights Discovery

By:

Persoonlijkheidstypes: Insights Discovery. De Insights Discovery persoonlijkheidstypes zijn gebaseerd op de Jungiaanse psychologie. Er wordt gebruik gemaakt van een vier-kleuren model om de belangrijkste aspecten van je persoonlijkheid (en het daarmee geassocieerde gedrag) te benadrukken.

Insights Discovery is een populair hulpmiddel binnen bedrijven omdat het zowel gebruikt kan worden in termen van individuele- als groepsontwikkeling. Het verhoogt het zelfbewustzijn, verbetert de communicatie, besluitvormingen en prestaties. De persoonlijkheidstest bestaat uit een online evaluatie met meerkeuzevragen die ongeveer 20 minuten duurt. Als de test is afgerond, wordt er een persoonlijk profiel opgesteld met een diepgaand inzicht in de individuele sterktes en zwaktes, de communicatiestijl, de probleemaanpak en de toegevoegde waarde van het individu voor het team.

Dat persoonlijke profiel geeft je jouw unieke “kleuren mix” van de vier energie kleuren: helder blauw, vurig rood, stralend geel en zacht groen. Elke kleur staat logischerwijs voor andere persoonlijke voorkeuren.

Insights Discovery - Goede Dag Wiel

Deze manier om mensen te analyseren kan zeer effectief zijn bij organisatorische veranderingen, bijvoorbeeld als jouw bedrijf zijn teams aan het herstructureren is of als er een verandering is in het leiderschap. Dat komt in de eerste plaats omdat Insights Discovery een universele kleuren-taal biedt die helpt om prestaties en management besprekingen vorm te geven, de bedrijfscultuur beter te identificeren en verbeteringen van de klantenservice te analyseren.

De inzichten die dit rapport je verschaft, helpen je om zelfbewuster te zijn en stellen je in de mogelijkheid om opener te spreken. Het bespreken van uitdagingen, verbeterpunten, individuele sterktes en zwaktes en de teamdynamiek zal inderdaad veel vlotter verlopen omdat mensen beter zullen begrijpen hoe ze op de best mogelijke manier kunnen communiceren.

De hoofdkleuren zijn onderverdeeld in 8 verschillende persoonlijkheidstypes, zoals hieronder aangegeven. Ieder psychologisch type, gebaseerd op Carl Jung’s psychologische theorie, is een mix van introversie, extraversie, denken, voelen, observeren of intuïtie.

Afbeeldingsresultaat voor insights discovery

Insight Discovery eight types descriptions

De uitslag van de test zal je niet enkel vertellen welk persoonlijkheidstype je nu bent, het zal ook je profiel op één van de 72 segmenten van het wiel plaatsen. Afhankelijk van de kleuren mix kan je geplaatst worden in één van de drie ringen in de grafiek. Er is een buitenste, middelste en binnenste ring, wat ‘gefocust’, ‘klassiek’ en ‘accommoderend’ betekent.

Afbeeldingsresultaat voor insights discovery

Het is bovendien mogelijk om op meer dan één ring in het wiel te zitten, wanneer je ‘bewuste‘ en ‘onbewuste’ persoonlijkheden verschillend van elkaar zijn. Je bewuste persoonlijkheid is de directe reactie, het is een combinatie van jou, wie je nodig hebt en wie je wilt zijn. Het verklaart hoe je zou kunnen handelen. Je onbewuste persoonlijkheid is de indirecte reactie, die meer leunt op instinctief gedrag en mogelijk blinde vlekken belicht. Het verklaart hoe je zou kunnen reageren.

Knipsel.PNG

Het zijn uitstekende hulpmiddelen om ons zelfbewustzijn te vergroten. Ze kunnen proactief gebruikt worden om belangrijke gebieden voor ontwikkeling en actie te identificeren, en kunnen met vrienden en collega’s gedeeld worden om constructieve feedback te geven.

Wil je graag meer over jezelf leren? Er bestaan weinig gratis tests. Deze Nederlandse website biedt alvast een gratis preview aan. Vanuit het Herculean Alliance ecosysteem kan je de coach kiezen die het best bij je past.